Troche odkopie i podepne sie pod temat bo w sumie cos podobnego mnie interesuje.
Mam sterownik rolet wifi Tuya, mniej wiecej taki: https://pl.aliexpress.com/item/1005005034688358.html
W zasadzie ma juz trzy takie. Przy trzech oknach na parterze.
Nie mam zadnej centralki do zadnych urzadzen smart. Te wylaczniki programowalem z apki "SmartLife" czy jakos tak. I mozna je zaprogramowac by podnosily i opuszczaly rolety o okreslonej godzinie. Ale to mniejsza o to.
I teraz, chcialbym dokupic jeszcze jeden identyczny przelacznik, ktory robilby za taka "wirtualna strefe". Tzn. umieszczam ten czwarty przelacznik przy drzwiach wyjsciowych i naciskajac tylko ten jeden wylacznik sprawic, z eon wysle komendy do pozostalych trzech np "rolety na dol". Bez laczenia tego zadnymi przewodami. Tylko z tego czwartego leca komendy po wifi do pozostalych trzech "gora", "dol".
Wyobrazam sobie, ze ten czwarty powinien miec jakie specjalne firmware (nie problem dla mnie jak mi pokazecie co przerobic).
Przypusczam, ze jest to proste wpuszczenie odpowiednich pakietow w lokalne wifi.
Nie chce robic zadnej bramki, zadnej centralki (na razie) no bo skoro to jest wifi to nie powinno byc to wszystko potrzebne bo wystarczy wpiscic odpowiednie pakiety zaadresowane do konkretnego przelacznika wifi.
Jest mi obojetne czy bede musial flashowac tylko ten czwarty walacznik, czy moze konieczne bedzie flashowanie jakims firmware wszystkich.
Jest takie firmware gotowe gdzie trzeba tylko wpisac co ma zostac wyslane po wifi po wcisnieciu klawisza?
Jak to zrobic?
Rolety wifi + centralny z przycisku
-
Idzie to zrobić i to w prosty sposób ale tu jest mowa o tuya. Przerób na suple, załóż konto w chmurze, zainstaluj apke i będziesz zadowolony. Jak to zrobić na tuya nie mam pojęcia w supli prosta sprawa.
-
W tuya masz sceny
YoMan
-
>>> Przerób na suple, załóż konto w chmurze, zainstaluj apke ...
Moze niedokladnie sie wyrazilem, ale ja nie chce zadnych kont w chmurze, zadnych apek.
To ma byc fizyczny przycisk sterujacy fizycznie (wifi to tez fizycznie) innymi przyciskami.
Z przerobka na suple nie ma problemu. Jezeli trzeba to poradzcie jak i zrobie. Ale moje urzadzenia sa podpiete pod lokalna siec wifi bez wyjscia na swiat (intencjonalnie bez wyjscia na swiat), wiec chmura odpada. Nie che tez jakiegos centralnego komputera z HA, ktory mialby tym sterowac, no bo przeciez nie powinno to byc potrzebne, ale tez i o prostote i niezawodnosc mi chodzi.
Wiem, ten wirtualny przycisk grupujacy wylaczniki da sie zrobic w aplikacji smartLife od Tuya, ale ja chce przycisk fizyczny. Tak jak napisalem, ten czwarty nie bedzie bezposrednio podlaczony pod czwarta rolete. On bedzie tylko przyciskiem grupujacym te trzy pozostale, fizycznie, poprzez wifi. A komendy do wyslania po wifi moga byc hardcoded w firmware tego czwartego przycisku. No przynajmniej tak to sobie wyobrazam, choc nie znam sie czy mozna to lepiej rozwiazac.
Moge to w tej chwili robic apka od Tuya, ale to jest niewygodne. Trzeba wyciagac telefon, przelaczyc na inne wifi, wlaczyc apke itd....
A ja chce miec fizyczny przycisk przy drwiach wyjsciowych, ktory kazdy z domownikow moze nacisnac przy wychodzeniu z domu i ten przycisk wysle po wifi co ma zahardkodowane i papa.
Nie znam sie na systemach smart, supla, tuya, tasmota, czy co tam jeszcze. Ale elektronikiem jestem i jak mnie naprowadzicie na trop jak to zrobic to dalej pociagne.
Wiec jesli trzeba przerobic na supla, tasmote, czy cokolwiek innego to poprosze o wskazowki na co. Moze jest juz jakies gotowe firmware. Ale zadnych apek, zadnych chmur. Fizyczny przycisk. Ta "scena" ma byc fizycznie zahardcodowana w tym czwartym przycisku (lub innym ESP32, lub np module ESP32-C3...itp...).
Moze niedokladnie sie wyrazilem, ale ja nie chce zadnych kont w chmurze, zadnych apek.
To ma byc fizyczny przycisk sterujacy fizycznie (wifi to tez fizycznie) innymi przyciskami.
Z przerobka na suple nie ma problemu. Jezeli trzeba to poradzcie jak i zrobie. Ale moje urzadzenia sa podpiete pod lokalna siec wifi bez wyjscia na swiat (intencjonalnie bez wyjscia na swiat), wiec chmura odpada. Nie che tez jakiegos centralnego komputera z HA, ktory mialby tym sterowac, no bo przeciez nie powinno to byc potrzebne, ale tez i o prostote i niezawodnosc mi chodzi.
Wiem, ten wirtualny przycisk grupujacy wylaczniki da sie zrobic w aplikacji smartLife od Tuya, ale ja chce przycisk fizyczny. Tak jak napisalem, ten czwarty nie bedzie bezposrednio podlaczony pod czwarta rolete. On bedzie tylko przyciskiem grupujacym te trzy pozostale, fizycznie, poprzez wifi. A komendy do wyslania po wifi moga byc hardcoded w firmware tego czwartego przycisku. No przynajmniej tak to sobie wyobrazam, choc nie znam sie czy mozna to lepiej rozwiazac.
Moge to w tej chwili robic apka od Tuya, ale to jest niewygodne. Trzeba wyciagac telefon, przelaczyc na inne wifi, wlaczyc apke itd....
A ja chce miec fizyczny przycisk przy drwiach wyjsciowych, ktory kazdy z domownikow moze nacisnac przy wychodzeniu z domu i ten przycisk wysle po wifi co ma zahardkodowane i papa.
Nie znam sie na systemach smart, supla, tuya, tasmota, czy co tam jeszcze. Ale elektronikiem jestem i jak mnie naprowadzicie na trop jak to zrobic to dalej pociagne.
Wiec jesli trzeba przerobic na supla, tasmote, czy cokolwiek innego to poprosze o wskazowki na co. Moze jest juz jakies gotowe firmware. Ale zadnych apek, zadnych chmur. Fizyczny przycisk. Ta "scena" ma byc fizycznie zahardcodowana w tym czwartym przycisku (lub innym ESP32, lub np module ESP32-C3...itp...).
-
To ja nie kumam. "Nie chce apek" ale mam tuya, "ma być fizyczny przycisk" ale bez przewodów, "ma być lacznosc" ale bez serwerów i apek .... niemal same sprzeczności. Może kup pilota radiowego i odbiorniki z przekaźnikami podłącz do każdego modułu roletowego
YoMan
-
Przeciez to sa wylaczniki z wifi. One odbieraja komendy przez wifi. Apka od Tuya dziala przeciez w sieci loklalnej bez wyjscia na swiat, bez chmury. I apka potrafi grupowac te przelaczniki. To sa wlasnie te "sceny", czy jak je tam nazywaja.
Tylko ja chce zastapic apke przelacznikiem i to on ma wyslac po wifi te komendy, ktore wysyla apka.
Tylko ja chce zastapic apke przelacznikiem i to on ma wyslac po wifi te komendy, ktore wysyla apka.
-
Masło maślane. Rzeczywiście, jak nic nie chcesz, to pozostaje radiówkaYoMan wrote: Thu Oct 31, 2024 8:09 pm To ja nie kumam. "Nie chce apek" ale mam tuya, "ma być fizyczny przycisk" ale bez przewodów, "ma być lacznosc" ale bez serwerów i apek .... niemal same sprzeczności. Może kup pilota radiowego i odbiorniki z przekaźnikami podłącz do każdego modułu roletowego
-
>>> jak nic nie chcesz, to pozostaje radiówka
Jaka radiowka? Po co radiowka jak jest wifi? Nie wiem czy ja tak niewyraznie pisze, czy wy niewyspani
To co masz wyslac radiowo, wyslij po wifi. Albo inaczej wyslij po sieci lokalnej IP.
Ten czwarty przelacznik jest niepodlaczony do rolety. I po nacisnieciu przycisku ma nie sterowac silnikiem tylko ma wyslac serie danych do lokalnej sieci IP.
Np naciskam przycisk do gory (na czwartym przycisku) i ten po wifi w siec lokalna wysyla dane:
-IP 192.168.1.11 adres IP pierwszego przelacznika, dane A4F5DD0Chex -komenda "do gory"
-IP 192.168.1.12 adres IP drugiego przelacznika, dane A4F5DD0Chex -komenda "do gory"
-IP 192.168.1.13 adres IP trzeciego przelacznika, dane A4F5DD0Chex -komenda "do gory"
Przeciez nie potrzeba do tego ani chmury, ani apki, ani serwera. Wystarczy custom firmware do czwartego przelacznika Tuya, ktore pozwala na zapisanie tego co ma sie wydarzyc po nacisnieciu przycisku.
Jaka radiowka? Po co radiowka jak jest wifi? Nie wiem czy ja tak niewyraznie pisze, czy wy niewyspani
To co masz wyslac radiowo, wyslij po wifi. Albo inaczej wyslij po sieci lokalnej IP.
Ten czwarty przelacznik jest niepodlaczony do rolety. I po nacisnieciu przycisku ma nie sterowac silnikiem tylko ma wyslac serie danych do lokalnej sieci IP.
Np naciskam przycisk do gory (na czwartym przycisku) i ten po wifi w siec lokalna wysyla dane:
-IP 192.168.1.11 adres IP pierwszego przelacznika, dane A4F5DD0Chex -komenda "do gory"
-IP 192.168.1.12 adres IP drugiego przelacznika, dane A4F5DD0Chex -komenda "do gory"
-IP 192.168.1.13 adres IP trzeciego przelacznika, dane A4F5DD0Chex -komenda "do gory"
Przeciez nie potrzeba do tego ani chmury, ani apki, ani serwera. Wystarczy custom firmware do czwartego przelacznika Tuya, ktore pozwala na zapisanie tego co ma sie wydarzyc po nacisnieciu przycisku.
-
To jeśli znasz dokładny payload jaki ma być wysłany. To weź dowolny układ w stylu wemos, nodmcu czy cokolwiek innego. Podłącz do niego przycisk i zaprogramuj aby wysyłał te komendy na określone adresy IP.
W Supli nie ma takiego firmware gotowego. Możliwe że kiedyś ktoś gdzieś na forum coś takiego wrzucał, ale to raczej było coś do wywołania linków http.
Supła nie działa bez serwera, więc wgrywanie supli na te urządzenia Ci nie pomoże.
Odnośnie Tuya, to to nie jest forum o Tuya, więc raczej niewiele osób zna ten system i ciężko coś pomóc. Może ktoś się znajdzie, ale to raczej z przypadku .
W Supli nie ma takiego firmware gotowego. Możliwe że kiedyś ktoś gdzieś na forum coś takiego wrzucał, ale to raczej było coś do wywołania linków http.
Supła nie działa bez serwera, więc wgrywanie supli na te urządzenia Ci nie pomoże.
Odnośnie Tuya, to to nie jest forum o Tuya, więc raczej niewiele osób zna ten system i ciężko coś pomóc. Może ktoś się znajdzie, ale to raczej z przypadku .
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
-
Nie znam działania local tuya i chyba w takim razie to pytanie nie na to forum. Supla nie działa (co do zasady) bez serwera.stan3c wrote: Thu Oct 31, 2024 8:26 pm Przeciez to sa wylaczniki z wifi. One odbieraja komendy przez wifi. Apka od Tuya dziala przeciez w sieci loklalnej bez wyjscia na swiat, bez chmury. I apka potrafi grupowac te przelaczniki. To sa wlasnie te "sceny", czy jak je tam nazywaja.
Chyba tutaj jest clue twojego problemu tylko nie wiem dlaczego szukasz na forum supli custom firmware do tuya?stan3c wrote: Thu Oct 31, 2024 8:39 pm . Wystarczy custom firmware do czwartego przelacznika Tuya, ktore pozwala na zapisanie tego co ma sie wydarzyc po nacisnieciu przycisku.
YoMan