DIW-01 problem z przyciskiem bistabilnym

User avatar
pzygmunt
Posts: 18613
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Patryk wrote: Fri Feb 18, 2022 2:49 pm Kiedy będzie dostępna nowsza wersja niż obecnie ( moja ) v2.8.29 ?
Wyślij na priva email konta i wskaż proszę, który DIW to udostępnię Ci firmware. Powinno tam też działać przełączanie w tryb konfiguracji z poziomu cloud-a.
Patryk
Posts: 2714
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm
Location: Rybnik

Post

Wysłane.
User avatar
pzygmunt
Posts: 18613
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Aktualizacja udostępniona
Patryk
Posts: 2714
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm
Location: Rybnik

Post

Zaktualizowałem do v.2.8.48:
1. Przełączanie w tryb konfiguracji z poziomu CLUD-a działa ok :D
2. Zjawisko zmieniającego się stanu ikony podczas wyłączania napięcia już nie występuje :)
3. Problem zaświecania się żarówki jeżeli za pomocą apki była wyłączona a, wył. bistabilny jest zwarty po zaniku napiecia pozostał.
Może to jednak wina modułu testowego ( prototyp ).
Patryk
Posts: 2714
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm
Location: Rybnik

Post

Jedna rzecz jeszcze mi przychodzi do głowy.
Jeżeli v2.8.31 jest ok,
to może zrobiłeś aktualizację z v2.8.29
do v2.8.48 i została pominięta poprawka z v2.8.31 ???
.
User avatar
pzygmunt
Posts: 18613
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Tam jest osobne oprogramowanie układowe dla ESP i osobne dla STM-a. Być może Zamel wgrywa inną wersję do STM-a niż ta, którą dysponujemy w aktualizacji. Wejdź w ustawienia i sprawdź jaka wersja jest widoczna w prawym dolnym rogu okna aplikacji.
Patryk
Posts: 2714
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm
Location: Rybnik

Post

Może to jest jakiś trop ;) .
Niby w obu modułach jest v1.2.2.0
Ale:
Co mnie zastanowiło w przypadku "nowego" modułu.

Choć dodawałem go "ręcznie" (192.168.4.1) i WIDZIAŁEM na początku, że ma już v2.8.31 i NIE zaznaczyłem aktualizacji, to zauważyłem, że po konfiguracji i restarcie moduł zaczął się aktualizować ( bardzo szybkie miganie LED ).
Wersja softu pozostała ta sama (v2.8.31), ale jaka była pierwotnie wersja STM-a tego nie wiem.
User avatar
pzygmunt
Posts: 18613
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Generalnie rzecz biorąc za obsługę przycisku odpowiada układ STM za który odpowiada całkowicie Zamel tak więc tylko oni mogą rozwiązać tą zagadkę.
User avatar
Mirosław F.
Posts: 1854
Joined: Tue Aug 22, 2017 8:09 pm
Location: Pszczyna - ZAMEL

Post

Wyślij ten moduł do mnie. To szybkie miganie oznaczało aktualizacje STMa. Być może nie przebiegła prawidłowo. By to zdiagnozować musiałbym mieć ten moduł u siebie.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
Patryk
Posts: 2714
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm
Location: Rybnik

Post

Zrobiłem jeszcze jeden ( ostatni ) "eksperyment" .

Zresetowałem moduł do ustawień fabrycznych ( dłuższe przytrzymanie przycisku CONFIG ) bez usuwania z CLUD-a.
Wprowadziłem dane konfiguracyjne ( ręcznie ) na nowo i DIW-01 zaczął działać poprawnie :shock: :shock: :shock: .

Teraz za to wrócił "przypadek" z zmieniająca się ikoną, który opisywałem wcześniej w przypadku tego innego ( nowego ) DIW-a, ale to już jest szczegół.

Więc problem ROZWIĄZANY ( a przy okazji jestem chyba pierwszym posiadaczem v2.8.48) :D :D :D .

Return to “ZAMEL DIW-01”