SRW-01 - rozłączenie, kalibracja

Sterownik rolet
myxhir

tofik256 wrote: Thu Aug 10, 2023 11:31 am Witam serdecznie. Moja historia zaczeła sie ponad 4 lata temu z sterownikiem SRW-01. Założony w salonie do rolety działa rewelacyjnie(wtedy nie patrzyłem na ułożenie kabli, podłączony, wciśnięty i działa. Założyłem do pokoju dzieci i sypialni rolety z silnikami Silnik INEL YYGL35S-10/17 N-10,przycisk żaluzjowy SIMON BASIC BMZ1.01/11. Oczywiście wszystko działa doskonale na sterowaniu ręcznym. Ale dokupiłem sterowniki SRW-01 i wszystko działa dobrze, dopóki nie zostanie wszystko włożone do puszki.Sam sterownik w puszce zachowuje sie niby poprawnie, dopiero założenie przycisku powoduje problemy.Sterownik resetuje się przy sterowaniu lokalnym, klawiszami, czasami kilka razy trzeba nacinąć klawisz, aby rolety ruszyły. Takich przypadków opisywanych na forum jest dość sporo i wyczytałęm coś o położeniu kabli, poprawiłem, jest może trochę lepiej, ale resetuje sterownik , dioda miga i klawisze działąją po kolejnym naciśnięciu. Sterowanie przez aplikację działa ale też nie zawsze(szczególnie sterowanie krokowe).Soft wgrany wszędzie 2.8.53. Siła sygnału około 50% na obu.Router TP-Link Archer C6. Może znowu jakaś seria problematycznych sterowników(sterowniki z 07/23,więc nowe) proszę o pomoc. dziękuję i Pozdrawiam.
Jeśli na luźno było ok to może ułożenie kabli ja miałem tak z jedną roleta. Ja zawsze robię tak że kable upycham na dnie puszki nad nią srw i kable do łącznika daje 0.75mm^2 linkę a ułożenie wygląda tak że kable do łącznika in 1 i 2 idą od zacisków a faza pod ścianka po stronie przecinek do styków same boki nie da oplecione kablami. Spróbuj tej metody. Raz nawet wymieniłem druty na linki i to też pomoglo
MarekMatyjak

Witam, mam ten sam problem z jednym ze sterowników i kolega również taki obserwuje w jednym. Czasem sie resetuje, albo na chwile traci łączność i nie reaguje na kliknięcie w aplikacji oraz pomija zamykanie rolety jeśli jest wymuszana z harmonogramu. Sterownik na zewnątrz puszki jeszcze, klawisze niepodpięte wersja 2.8.53. Czy to podstawa do wymiany? czy jest jakiś nowszy soft? co robić jak zyć :)
pzygmunt

Dioda wtedy miga ?
MarekMatyjak

pzygmunt wrote: Thu Oct 05, 2023 11:12 am Dioda wtedy miga ?
Nie wiem, ale rozłączenie to ułamek sekundy...na podglądzie kanałów jest tak:
Dziś o 12:46

Jadalnia_4 IDxx
PołączonyOtwarta
Dziś o 12:45

Jadalnia_4 IDxx
RozłączonyOtwarta

Jadalnia_4 IDxx
PołączonyOtwarta

Jadalnia_4 IDxx
PołączonyOtwarta

Jadalnia_4 IDxx
PołączonyOtwarta

Jadalnia_4 IIDxx
RozłączonyOtwarta

Jadalnia_4 IDxx
PołączonyOtwarta
[/quote

Poziom wifi to 75%

Sprawdziłem teraz jeszcze coś takiego, że zamykanie grupy rolet (4szt) w całym salonie powoduje ten problem - bynajmniej teraz tak jest. Sterowniki są obok siebie w 4 niebieskich puszkach do elektroniki. Wszystkie z tej samej fazy. Zamykanie grupy rolet: i ta jedna nie została zamknięta. Sprawdziłem historię kanałów i NIE MA TAM wpisu że roleta jadalnia4 zostaje zamknięta mimo ze jest w grupie. Naciskam jeszcze raz za zamykanie grupy rolet i już reaguje i zamyka się. Taka obserwacja teraz :) Tak jakby przy jednoczesnym zamykaniu grupy 4 rolet ta problematyczna była pominięta ale w historii tym razem nie ma informacji że została rozłączona.

Sprawdziłem od razu z aplikacji na android czy działa w górę i nie w zamian sterownik utracił łączność. Dodam że kolega na iOS ma tak samo z jedną roletą.

Kiedy? Zmiana stanu
Dziś o 14:20

Jadalnia_4 IDxx
RozłączonyOtwarta

Jadalnia_4 IDxx
PołączonyZamknięta 100%

Jadalnia_4 IDxx
RozłączonyOtwarta

Jadalnia_4 IDxx
PołączonyZamknięta 100%
Dziś o 14:19

Jadalnia_4 IDxx
RozłączonyOtwarta
pzygmunt

Rozłączenie następuje w momencie rozpoczęcia ruchu rolety ?
MarekMatyjak

Po prostu zdarza się że nie reaguje na sygnał zamknij wywołany dla wszystkich rolety z grupy a jest ich 4szt. Tak było np dziś i wtedy w aplikacji gdy chciałem ją zamknąć ręcznie była tylko wibracja z apki i po chwili restart sterownika tzn rozłączenie i ponowne podłączenie i potem już zaczyna działać. Może go zamienię miejscami z innym który nie jest blisko 3 sterowników innych?
Mirosław F.

Spróbuj zamienić.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
MarekMatyjak

Losowo przestaje odpowiadać i po pewnym czasie działa.obawiam się że padnięty egzemplarz. Jeśli w apce kliknę i aby poznać np zasięg wifi to tylko kółeczko się kręci...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
MarekMatyjak

Co ciekawe raz się pojawił też problem z innym sterownikiem. Tym razem msrw... roleta działa ok i nie było problemów ale raz d się rano nie otworzyła, w aplikacji był trójkąt koloru czerwonego i taki komunikat...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew

MarekMatyjak wrote: Fri Oct 06, 2023 8:36 am Co ciekawe raz się pojawił też problem z innym sterownikiem. Tym razem msrw... roleta działa ok i nie było problemów ale raz d się rano nie otworzyła, w aplikacji był trójkąt koloru czerwonego i taki komunikat...
Tu wydaje się, że po stronie mSRW było wszystko ok. Ten komunikat pojawia się, gdy wg sterownika powinien pracować silnik, przekaźnik był włączony, ale silnik nie pobierał prądu (== stał? ). mSRW wykrywa takie sytuacje i sygnalizuje błędem jak na załączonym obrazku.

Opis sytuacji "raz rano się nie otworzyła", sugeruje, że rzeczywiście coś tam poszło nie tak.

Oczywiście nie wykluczamy jakiegoś problemu po stronei mSRW, bo to zawsze może się zdarzyć.
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?

Return to “ZAMEL SRW-01”