A jak się rypnie wifi albo serwer supli to będzie widowisko "światło i dźwięk".QLQ wrote: Tue Jul 06, 2021 7:40 pm Dżizus Krajs! Po przeczytaniu tego wszystkiego .. dobrze, że moja żona odwiodła mnie od zrobienia smart spłuczki !![]()
![]()
![]()
Pomysły na rozdzielnice
-
https://djack.com.pl/modules.php?name=Downloads&d_op=viewdownload&cid=54
-
Planuję większą zmianę w organizacji instalacji elektrycznej i chciałbym mieć wszystkie moduły w skrzynce, a nie w puszkach. Czy wystarczy od każdego gniazdka, światła puścić 1 dodatkowy kabel do rozdzieli czy jak do tego podejść? Czy wystarczy jakiś niższy przekrój kabla czy jakie są wymagania?
-
Trochę mało informacji podałeś. Czym dokładnie chcesz sterować ? Każdym gniazdem osobno ? O jakich modułach mówisz ?Sk_uter wrote: Tue Jun 04, 2024 4:11 pm Planuję większą zmianę w organizacji instalacji elektrycznej i chciałbym mieć wszystkie moduły w skrzynce, a nie w puszkach. Czy wystarczy od każdego gniazdka, światła puścić 1 dodatkowy kabel do rozdzieli czy jak do tego podejść? Czy wystarczy jakiś niższy przekrój kabla czy jakie są wymagania?
Co z oświetleniem ?
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
No chcę jak najlepiej przygotować instalacje pod moduły smart.
Osobno każde gniazdko. Każde światło (jeśli jest podwójne to dodatkowe dwie żyły?) itd
Moduły shelly albo supla np row-07 gdzie mogę od razu 7 takich urządzeń połączyć w jednym miejscu.
Rolety też są na szynę też będę chciał mieć to w rozdzielni
Osobno każde gniazdko. Każde światło (jeśli jest podwójne to dodatkowe dwie żyły?) itd
Moduły shelly albo supla np row-07 gdzie mogę od razu 7 takich urządzeń połączyć w jednym miejscu.
-
Jeśli chcesz sterować z rozdzielnicy, to z reguły prowadzi się instalację w gwiazdę.Sk_uter wrote: Tue Jun 04, 2024 5:11 pm No chcę jak najlepiej przygotować instalacje pod moduły smart.
Do każdego gniazdka (!) osobno 3x2,5 mm2 (dla zabezpieczeń 16 A). Tu możesz wtedy użyć ROW-02m 16A.
Do każdego punktu światła, którym chcesz sterować 3x1,5 mm2 (dla zabezpieczeń 10 A). Do światła spokojnie można dać ROW-04m.
Do każdej rolety 4x1,5 mm2 (dla zabezpieczeń 10 A). Tutaj można dać SRW-02m.
Dodatkowo każdy przycisk potrzebuje 2x1,5 mm2 (dla zabezpieczeń 10 A). Dla każdego punktu światła potrzeba jednego przycisku, a dla każdej rolety potrzeba 2 przycisków. Przy przyciskach można dać trochę mniej przewodów, bo fazę możesz puścić wspólnie dla wielu przycisków, tylko powrót sygnałowy z każdego przycisku musi być osobno. Z tym, że trzeba pamiętać, aby wszystkie przyciski zasilane z wspólnie, były podłączone do sterowników i odbiorników, zasilanych z tej samej fazy oraz na wspólnym zabezpieczeniu (ta sama różnicówka).
Przekroje do przycisków można dać mniejsze, ale wtedy zasilanie tych przycisków musisz osobno zabezpieczyć odpowiednio "małym" zabezpieczeniem nadprądowym. Ogólnie przekroje dobiera się do planowanych obciążeń, a zabezpieczenia dobiera się do minimalnego przekroju przewodu podłączonego do danego zabezpieczenia.
Powyższe przekroje tą są wartości "standardowe", używane w mieszkaniówce. Wg mnie nie ma co kombinować z mniejszymi, bo niewiele zaoszczędzisz, a dołożysz sobie dodatkową komplikację.
ROW-07 musi być przemyślanym wyborem, bo on nie ma przycisków, więc w razie awarii sieci, nie zapalisz ani nie zgasisz światła. Ja osobiście bardzo lubię przyciski - poza tym każda babcia, każdy teść i inni goście sobie dzięki temu poradzą w Twoim domu/mieszkaniu.
U siebie dałem wszystkie rolety, światła, przyciski w topologii gwiazdy zgodnie z powyższym opisem. W jednej rozdzielni początkowo się nie zmieściłem, potem miałem problemy z przepuszczeniem wszystkich przewodów przez strop przez otwór fi 10 cm, więc ostatecznie dałem drugą mniejszą rozdzielnię na piętrze, gdzie są wszystkie światła i rolety z piętra podłączone. Przewodów masa. Połapać się w tym - tragedia

Dodam jeszcze, że gniazdek nie robiłem w ten sposób, tylko dałem standardowo jeden obwód na kilka gniazdek - więc nimi nie mogę sterować - ale osobiście też nie odczuwam takiej potrzeby - jedynie czasem bym coś do opomiarowania dołożył. Jedynie "krytyczne" obwody dałem osobno i tak, lodówka i zamrażarka mają własne obwody, aby zadziałanie różnicówki gdzieś w domu mi nie rozmroziło zamrażarki.
Zwróć też uwagę ile miejsca w rozdzielni na to potrzeba. Używając SRW-02m do rolet, ROW-02m do gniazdek, ROW-04m do światła, potrzebujesz "1 moduł" na roletę, "1 moduł" na każde gniazdko, "0,5 modułu" na każde światło. Przy 50 gniazdkach, 15 roletach, 50 punktach światła robi się tego sporo

-
Nie każdy ma opcję umieścić wszystko w rozdzielnicy, bo tak jak ktoś pisał trzeba by robić instalację na nowo, ja zrobiłem sobie tak że, wymieniam puszki na takie łączone i tam układam wszystko, myślę że, dużo lepsze rozwiązanie jak upychanie w fi60.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.