ZAMEL - ZAPROSZENIE DO TESTÓW mROW-02 :)

Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1926
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

lukfud pisze: sob lip 31, 2021 11:15 am
lesny8 pisze: sob lip 31, 2021 10:01 am
Duch__ pisze: sob lip 31, 2021 9:30 am A ktoś z kolegów ma capsmana i jest z niego zadowolony?
Ja mam i jestem zadowolony :D
A mógłbyś wkleić konfigurację?
Masz local czy capsman forwarding?
Konfiguracja jest prosta. Aktualnie mam w domu dwa punkty działające w b/g, ogarniają całą chałupę i podwórko. Wcześniej miałem jeszcze cAPlite i cAPac, dlatego konfiguracja kanałów i interfejsów została, ale zmieniłem lokalizację głównych punktów i już nie były potrzebne. Interfejsy można tworzyć dynamicznie, ale po pierwszym utworzeniu klonowałem i robiłem statyczne. Można wtedy zmienić config na interfejsie i urządzenie go przyjmuje. Z dynamicznym musiałem zawsze albo rebootować użądzenie, albo odpinać na chwilę od capsmana.
W pracy, mam kilka różnych sprzętów na MT, ustawione różne ssidy, czasami po dwa na punkt, różne klasy adresowe i wszystkimi rządzi jeden capsman. Działa jak w zegarku :)

Poniżej export configu. MACi do zmiany przed importem :)

Kod: Zaznacz cały

/caps-man channel
add band=2ghz-b/g control-channel-width=20mhz frequency=2417 name=my_b/g_channel
add band=2ghz-b/g/n control-channel-width=20mhz extension-channel=XX frequency=2417 name=my_b/g/n_channel
add band=5ghz-a/n/ac control-channel-width=20mhz extension-channel=XXXX frequency=5240 name=my_5G_channel
/caps-man security
add authentication-types=wpa-psk,wpa2-psk encryption=tkip name=my_pass passphrase=haslo_do_wifi
/caps-man configuration
add channel=my_b/g_channel country=poland datapath=datapath1 installation=indoor mode=ap name="my cfg" security=my_pass ssid=my
add channel=my_b/g_channel country=poland datapath=datapath1 installation=indoor mode=ap name="my n" security=my_pass ssid=my
add channel=my_5G_channel country=poland datapath=datapath1 installation=indoor mode=ap name="my 5G" security=my_pass ssid=my
/caps-man datapath
add bridge=LAN bridge-cost=0 client-to-client-forwarding=yes local-forwarding=no name=datapath1
/caps-man interface
add channel=my_b/g_channel channel.frequency=2417 configuration="my cfg" datapath=datapath1 disabled=no l2mtu=1600 mac-address=00:00:00:00:00:01 master-interface=none mtu=1500 name=RouterMT radio-mac=00:00:00:00:00:01 radio-name="" security=my_pass
add channel=my_b/g_channel channel.frequency=2417 channel.tx-power=23 configuration="my cfg" datapath=datapath1 disabled=no l2mtu=1600 mac-address=00:00:00:00:00:02 master-interface=none mtu=1500 name=myMT radio-mac=00:00:00:00:00:02 radio-name="" security=my_pass
add channel=my_b/g_channel channel.frequency=2417 configuration="my cfg" datapath=datapath1 disabled=yes l2mtu=1600 mac-address=00:00:00:00:00:03 master-interface=none mtu=1500 name=cAPLite radio-mac=00:00:00:00:00:03 radio-name="" security=my_pass
add channel=my_b/g/n_channel channel.frequency=2417 configuration="my cfg" datapath=datapath1 disabled=yes l2mtu=1600 mac-address=00:00:00:00:00:04 master-interface=none name=cAPac radio-mac=00:00:00:00:00:04 security=my_pass
add channel=my_5G_channel channel.frequency=5240 configuration="my 5G" datapath=datapath1 disabled=yes mac-address=00:00:00:00:00:05 master-interface=none name=cAPac5G radio-mac=00:00:00:00:00:05 security=my_pass
/caps-man manager
set enabled=yes
/caps-man manager interface
set [ find default=yes ] forbid=yes
add disabled=no interface=LAN
/caps-man provisioning
add action=create-dynamic-enabled disabled=yes master-configuration="my cfg" name-format=identity

tomkowski
Posty: 244
Rejestracja: wt paź 09, 2018 7:16 pm
Lokalizacja: Orzesze

Duch__ pisze: sob lip 31, 2021 9:30 am A ktoś z kolegów ma capsmana i jest z niego zadowolony?

Mam RB4011iGS+5HacQ2HnD-IN i RBD52G-5HACD2HND-TC i też myślę o capsmanie.
Mam i jestem zadowolony. Obsługuje dwa CAP'y. Na każdym 2.4 i 5ghz. Jeden ssid.
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 315
Rejestracja: czw sie 17, 2017 2:24 pm
Lokalizacja: RJA

Przy aktualizacji 2.8.20 potwierdzam bezproblemowe działanie bez zrywania połączenia.
Awatar użytkownika
bulek68
Posty: 297
Rejestracja: czw lut 08, 2018 6:51 pm
Lokalizacja: Podkarpackie

Nr 14
Fw 2.8.19

Od rana moduł padł tzn nie regauje na odłączenie od zasilania ani restart sieci WiFi.
Więcej nie wiem bo jestem poza domem.
Wyżej wymienione czynności restaru wykonała Pani Żona :D , niestety zachwycona nie jest jak i reszta rodziny bo mROW-02 steruje w tej chwili centrum rozrywki w salonie. :?
8x inCan
1x WEMOS Supla Button 8 direct links by Elmaya
1x Yunshan 8xDS+DHT22+OLED by Zybi
1x Muliti SUPLA 8x8x4 na sofcie elmaya
4x SP111
2x MELINK
1x MEW-01
1x mROW02
4x SRW-01
1x SLW-01
1x ROW-02
lukfud
Posty: 1257
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

lesny8 pisze: sob lip 31, 2021 2:19 pm Konfiguracja jest prosta. Aktualnie mam w domu dwa punkty działające w b/g, ogarniają całą chałupę i podwórko. Wcześniej miałem jeszcze cAPlite i cAPac, dlatego konfiguracja kanałów i interfejsów została, ale zmieniłem lokalizację głównych punktów i już nie były potrzebne. Interfejsy można tworzyć dynamicznie, ale po pierwszym utworzeniu klonowałem i robiłem statyczne. Można wtedy zmienić config na interfejsie i urządzenie go przyjmuje. Z dynamicznym musiałem zawsze albo rebootować użądzenie, albo odpinać na chwilę od capsmana.
W pracy, mam kilka różnych sprzętów na MT, ustawione różne ssidy, czasami po dwa na punkt, różne klasy adresowe i wszystkimi rządzi jeden capsman. Działa jak w zegarku :)
Poniżej export configu. MACi do zmiany przed importem :)
Ok, widzę tylko jedną różnicę w konfiguracji "brige cost = 0". Ustawienie tej wartości niczego nie zmieniło.
Jak jest u Ciebie z adresacją i mostami?

U mnie działają dwa MT:
MT1 - brama, dhcp dla adresacji X, wifi
MT2 - capsman, wifi, adresacja X na "lan-bridge", adresacja Y na "supla-bridge" + dhcp

Jeśli mam ustawiony w datapath "supla-bridge" mROW dostaje adres Y i zrywane jest połączenie co 5 min. Zaznaczając "local forwarding" moduł dostaje adres X i połączenie jest stabilne.
Ustawiając w datapath "lan-brige", adres jest z puli X i połączenie jest stabilne.

Log co 5 min pokazuje:
98:CD:AC:25:66:48@salon_zamel_test disconnected, received disassoc: sending station leaving (8)
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 2023
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

Nie chcę się czepiać, ale wątek o testach minirowka ma już 66 stron i jeszcze trochę przed nami, więc może tematy poboczne prowadzić w wątkach do tego przeznaczonych? Tu będzie czytelniej a i innym mającym poboczne problemy łatwiej będzie odnaleźć istotne informacje.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt + MQTT
SUPLA: 1x MEW-01, 3x LIW-01, 3x SBW-02, 5x PNW-01, 3x ROW-01, 2x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07, 1x DIW-01, 1x mROW-02, 1x mSRW-01, 2x SRW-01
2x Sonoff BRIDGE RF 433, 10x Gosund SP111
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1756
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

mRow nr 20 ver 2.8.20
Działa stabilnie, nie zauważyłem niepożądanych objawów. Mierzy ok/ porównanie do MEW.
Wyłączenie nqdpradowe też rozłącza przeciążenie jak należy. Wchodzi bez problemu w tryb conf przyciskami jak i przez swój guzik. Zasięg wifi też ok. 67% przez dwa żelbety.
Jutro go zapuszkuję i zobaczę jak z zasięgiem jak będzie w ścianie.
Im urządzenie jest prostsze tym dłużej i lepiej działa.
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1756
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

bulek68 pisze: ndz sie 01, 2021 11:50 am Nr 14
Fw 2.8.19

Od rana moduł padł tzn nie regauje na odłączenie od zasilania ani restart sieci WiFi.
Więcej nie wiem bo jestem poza domem.
Wyżej wymienione czynności restaru wykonała Pani Żona :D , niestety zachwycona nie jest jak i reszta rodziny bo mROW-02 steruje w tej chwili centrum rozrywki w salonie. :?
Tez mam podlaczone j/w piszesz najbardziej i najczęściej używane sprzęty w domu przez mRw'ka . Wcześniej zakopałem go w ścianę i jak przyszła aktualizacja i się rozjechało to musiałem znów robić rozpierduchę z wszystkim i qby go wykopac , podłączyć i zamontować kontakty, zeszło mi jakieś pół godziny ... teraz mam go jako przedłużacz na zewnątrz... oczywiście po instruktażu młodzieży, że ma tam paluchów nie pchać ... dla bezpieczeństwa dodatkowo jest za szafka , której nie odsuną . A w razie co mam do niego prosty dostęp.
Im urządzenie jest prostsze tym dłużej i lepiej działa.
Awatar użytkownika
Duch__
Posty: 1045
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

bulek68 pisze: ndz sie 01, 2021 11:50 am Nr 14
Fw 2.8.19

Od rana moduł padł tzn nie regauje na odłączenie od zasilania ani restart sieci WiFi.
Więcej nie wiem bo jestem poza domem.
Wyżej wymienione czynności restaru wykonała Pani Żona :D , niestety zachwycona nie jest jak i reszta rodziny bo mROW-02 steruje w tej chwili centrum rozrywki w salonie. :?

Podobny temat dotyczy SRW-01. Przypadek?
viewtopic.php?f=36&t=8986
1x Gosund SP111
1x mROW-02
1x MEW-01
1x SBW-02
9x SRW-01
2x ROW-02
2x Sonoff S20
1x SUPLA TOUCH DL
15x DS18b20
radzik_r
Posty: 178
Rejestracja: ndz sie 11, 2019 5:32 pm

bulek68 pisze: ndz sie 01, 2021 11:50 am
Więcej nie wiem bo jestem poza domem.
Wyżej wymienione czynności restaru wykonała Pani Żona :D , niestety zachwycona nie jest jak i reszta rodziny bo mROW-02 steruje w tej chwili centrum rozrywki w salonie. :?

dobry patent, nie działa i h.. :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”