ZAMEL - ZAPROSZENIE DO TESTÓW mROW-02 :)

djalex
Posts: 504
Joined: Fri Dec 20, 2019 10:59 pm
Location: Rydułtowy

Post

Adam K. wrote: Tue Jun 06, 2023 10:33 pm
djalex wrote: Tue Jun 06, 2023 7:51 pm ROW-02 ma styki 2x5A. Możesz zastosować albo ROW-02m, ROW-01 16A albo dodatkowy stycznik
Chciałbym jeszcze mierzyć zużycie energii. W taki razie zastosuje ROW-2m + LEW-01 lub spróbuję przetestować Sonoff POWR316D.
Dziękuję za odpowiedź.
Skoro intereowałeś się modułem dopuszkowym i chcesz monitorować zużycie energii to alternatywą moze być również Gosund SP111
Adam K.
Posts: 12
Joined: Sun Jun 04, 2023 2:59 pm

Post

djalex wrote: Wed Jun 07, 2023 5:32 am
Adam K. wrote: Tue Jun 06, 2023 10:33 pm
djalex wrote: Tue Jun 06, 2023 7:51 pm ROW-02 ma styki 2x5A. Możesz zastosować albo ROW-02m, ROW-01 16A albo dodatkowy stycznik
Chciałbym jeszcze mierzyć zużycie energii. W taki razie zastosuje ROW-2m + LEW-01 lub spróbuję przetestować Sonoff POWR316D.
Dziękuję za odpowiedź.
Skoro intereowałeś się modułem dopuszkowym i chcesz monitorować zużycie energii to alternatywą moze być również Gosund SP111
Moduł mROW-02 mam na stanie, zamontowany właśnie w puszce, steruje dwoma małymi obciążeniami. Myślałem, żeby zamontować go do rozdzielnicy (na jakimś uchwycie TH-35) do monitorowania pracy bojlera. Chcialem go po prostu wykorzystać w inny sposób. Taka zmiana koncepcji :)
Nie chce go rozbierać, żeby sprawdzić jakie ma przekaźniki - stąd moje powyższe pytanie.
Gosund-ów mam również kilka - bardziej pod wtyczkę.
Zamówiłem już Sonoff POW Elite - POWR316D (cena zrobiła swoje). Jeśli się z nim nie uda zamontuje zestaw Zamela ROW-2m + LEW-01.
PS.
Szkoda, że Zamel nie na w ofercie modułu coś takiego jak ROW-02m z pomiarem energii (w jednej obudowie). Może kiedyś w przyszłości...
kurus
Posts: 1079
Joined: Wed Jan 15, 2020 8:17 pm

Post

Od wczoraj używam modułu i jeden kanał mam ustawiony jako automat schodowy i problem mam taki że z przycisku lokalnego można go tylko załączyć nie idzie wyłączyć, czy to błąd? Z aplikacji idzie normalnie wyłączyć.

Drugi kanał jako włacznik zasilania działa ok normalnie idzie z przycisku włączyć i wyłączyć.
djalex
Posts: 504
Joined: Fri Dec 20, 2019 10:59 pm
Location: Rydułtowy

Post

Pewnie błąd. W GG w trybie "automat schodowy" da się wyłączyć z przycisku przed upływem zadanego czasu.
kurus
Posts: 1079
Joined: Wed Jan 15, 2020 8:17 pm

Post

djalex wrote: Tue Aug 01, 2023 6:34 pm Pewnie błąd. W GG w trybie "automat schodowy" da się wyłączyć z przycisku przed upływem zadanego czasu.
Dokładnie, mam inny automat na gui i działa tak ja piszesz.. w konfiguracji mrow02 niema opcji wybrania co ma robić przycisk lokalny, czy załączyć czy wyłączyć czy przełączyć jak to jest w gui
Patryk
Posts: 2711
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm
Location: Rybnik

Post

Może coś Masz, źle podłączone.
Jak mam na mRow-02 od samego początku ustawiony automat schodowy na dwóch kanałach, sterowany dwoma wyłącznikami monostabilnymi i wszystko działa ok.
kurus
Posts: 1079
Joined: Wed Jan 15, 2020 8:17 pm

Post

Patryk wrote: Tue Aug 01, 2023 6:46 pm Może coś Masz, źle podłączone.
Jak mam na mRow-02 od samego początku ustawiony automat schodowy na dwóch kanałach, sterowany dwoma wyłącznikami monostabilnymi i wszystko działa ok.
100% jest dobrze podłączone, też mam przyciski monostabilne chwilowe na złącza IN podaje chwilowo 230V w momencie kliku.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Patryk
Posts: 2711
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm
Location: Rybnik

Post

Jedyne co przychodzi mi na myśl, to czy w CLUD-ie dla kanału automatu schodowego nie Masz przypadkiem ustawionego AT jako ZAŁĄCZ.
Coś takiego:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
kurus
Posts: 1079
Joined: Wed Jan 15, 2020 8:17 pm

Post

Jeśli ustawie jako wyzwalacz i na opcje przełącz to działa ok.

Ale to tak powinno działać jako lokalny przycisk bez przypisanego wyzwalacza

Ty masz ustawiony wyzwalacz, i dlatego Ci działa, bez połączenia z internetem przycisk ci nie będzie działać.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Patryk
Posts: 2711
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm
Location: Rybnik

Post

Ja Ci dałem tylko ewentualny przykład.
Nie mam AT i wszystko działała ok.
A mam mROW-02 jeszcze w wersji prototypowej.

Return to “ZAMEL mROW-02”