domofon hikvision DS-KIS703-P + SBW-02 podłączenie

User avatar
klew
Posts: 8763
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

mdi87 wrote: Wed Sep 13, 2023 7:42 am Wpiąć się w przycisk domofonu to może być skomplikowane. Wytłumaczy mi ktoś czemu nie można zrobić tego tak : kiedy furtka otwórz to latarnia się włączy. Dlaczego moduły bramowe nie mają reakcji tylko czujniki otwarcia ? Ja akurat nie mam czujnika otwarcia i tu jest problem bo tego nie zrobię. W drugą stronę to zadziała mogę zrobić kiedy włączy się latarnia to otworzy się furtka ale już odwrotnie nie.
Osobiście też byłem za tym, aby wprowadzić reakcję, która się odpala, gdy ktoś próbuje "przełączyć" przekaźnik sterujący furtką/drzwiami/bramą, ale ten pomysł się nie przebił. Nie pamiętam, czy były tam jakieś głębsze powody niewprowadzania tego, czy tylko "na razie tego nie robimy, bo czasu brakuje".
Obecnie takiej reakcji nie ma.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4114
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Bo za chwilę byłoby "x" pytań, dlaczego jak otworzę bramę pilotem, to światło się nie zapala.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
User avatar
klew
Posts: 8763
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Robert Błaszczak wrote: Wed Sep 13, 2023 8:16 am Bo za chwilę byłoby "x" pytań, dlaczego jak otworzę bramę pilotem, to światło się nie zapala.
Kwestia odpowiedniego nazwania reakcji "próba otwarcia/zamknięcia przez Suplę" ;)
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
robertklepacki94
Posts: 1004
Joined: Thu Sep 02, 2021 1:06 pm

Post

Jeśli SBW ma wolne wejścia to można to też obejść ale będzie to działać tylko poprzez suple.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4114
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

klew wrote: Wed Sep 13, 2023 8:22 am
Robert Błaszczak wrote: Wed Sep 13, 2023 8:16 am Bo za chwilę byłoby "x" pytań, dlaczego jak otworzę bramę pilotem, to światło się nie zapala.
Kwestia odpowiedniego nazwania reakcji "próba otwarcia/zamknięcia przez Suplę" ;)
Krzysiek, doskonale wiesz, ile jest pytań o nie działające otwieranie bramy przez Google Home przy braku czujnika otwarcia. Po co jeszcze tu mnożyć dodatkowe pytania? Sprzęt (SBW-01, SBW-02) jest przygotowany na obsługę czujnika(ów). Montaż kontaktronu nie powinien być problemem. Jedyny przypadek, gdzie sterownik podłączamy do fizycznego przycisku otwierania bramy umieszczonego w domu, bo nie mamy zasięgu Wi-Fi przy bramie i nie mamy też więcej kabelków z bramy. Może Zamel pomyślałby nad radiowym (433 lub 868 MHz) kontaktronem?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
mdi87
Posts: 503
Joined: Thu Sep 17, 2020 10:00 am
Location: Leoncin

Post

Nie rozumie takiego podejścia "bo będą pytania" źle to zabrzmiało 😂 Nie każdy urodził się alfą i omegą. W jakiejś dziedzinie ja mogę nie mieć pytań a w innej mam. Zresztą ja uważam że lepiej dopytać i zrobić coś samemu, nie wszystko się da ale to co się da należy robić jest frajda i kasa zostaje w kieszeni. Odnośnie "bo będę pytania" nie trzeba odpowiadać jeśli się nie na ochoty ale pierwsze słowo domeny "forum" na coś wskazuje 😄
User avatar
klew
Posts: 8763
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Robert Błaszczak wrote: Wed Sep 13, 2023 8:52 am Krzysiek, doskonale wiesz, ile jest pytań o nie działające otwieranie bramy przez Google Home przy braku czujnika otwarcia. Po co jeszcze tu mnożyć dodatkowe pytania? Sprzęt (SBW-01, SBW-02) jest przygotowany na obsługę czujnika(ów). Montaż kontaktronu nie powinien być problemem. Jedyny przypadek, gdzie sterownik podłączamy do fizycznego przycisku otwierania bramy umieszczonego w domu, bo nie mamy zasięgu Wi-Fi przy bramie i nie mamy też więcej kabelków z bramy. Może Zamel pomyślałby nad radiowym (433 lub 868 MHz) kontaktronem?
Pewnie, ale bramy to nie wszystko. Są też furtki i drzwi z elektrozaczepami i innymi zamkami, które można na chwilę "zwolnić". Tam nie da się "zamknąć", więc czujnik przy sterowaniu tego typu urządzeniami nie jest potrzebny, bo tam jest tylko coś w stylu "otwórz".
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4114
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

mdi87 wrote: Wed Sep 13, 2023 9:03 am Nie rozumie takiego podejścia "bo będą pytania" źle to zabrzmiało 😂 Nie każdy urodził się alfą i omegą. W jakiejś dziedzinie ja mogę nie mieć pytań a w innej mam. Zresztą ja uważam że lepiej dopytać i zrobić coś samemu, nie wszystko się da ale to co się da należy robić jest frajda i kasa zostaje w kieszeni. Odnośnie "bo będę pytania" nie trzeba odpowiadać jeśli się nie na ochoty ale pierwsze słowo domeny "forum" na coś wskazuje 😄
@mdi87, źle mnie zrozumiałeś. Mi chodziło o to, że np. integracja z Google wymaga zastosowania czujnika otwarcia bramy. I już na forum można znaleźć sporo osób z pretensjami po co ten czujnik i czy nie można bez niego. A jest to wymóg Google i Supla nie ma nic do tego.
Załóżmy, że zapalenie światła na podjeździe będzie reagowało na otwarcie bramy z aplikacji, to zaraz znajdzie się x osób, które powie, że ta Supla jest do d...y, bo jak otwieram bramę pilotem lub przyciskiem w mieszkaniu to światło się nie zapala.

Ps. Właśnie forum powstało, aby dyskutować. Ja przedstawiam swój punkt widzenia na temat potrzeby stosowania czujnika otwarcia. W przypadku furtki - jak napisał Krzysiek - jest problem, bo praktycznie nikt nie montuje czujnika otwarcia tejże. Ale też Google nie obsługuje furtek. Pewnie z jakiejś przyczyny.

Innym rozwiązaniem jest wyraźny komunikat w Cloud przy ustawianiu reakcji na otwarcie bramy, że w przypadku otwierania z innego źródła (pilot, przycisk) to nie zadziała.

Ps.2 A co Cię blokuje przed zamontowaniem kontaktronu na bramie?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
mdi87
Posts: 503
Joined: Thu Sep 17, 2020 10:00 am
Location: Leoncin

Post

@Robert Błaszczak

Mam czujnik otwarcia w bramie ale nie chodzi o bramę tylko o furtkę i tak jak napisałeś niestety też nie dałem kontaktronu bo wydawał mi się zbędny jak widać to był błąd 😆

Czemu tak piszesz o tym google home? Supla to supla, jeśli coś inetegrujesz z czymś musisz wziąć pod uwagę że nie wszystko będzie działać. Jak akurat nie integruje z home.
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4114
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Piszę o Google, bo z jakiś powodów nie chcą integrować furtek/drzwi. I też się zastanawiam, z jakich.
Ja osobiście również nie używam integracji Google.

Skoro już piszesz o furtce. Podaj orientacyjnie, jaki procent wszystkich otwarć furtki robisz z aplikacji, a jaki z przycisku/domofonu?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl

Return to “ZAMEL SBW-02”