Ustawienia pomiaru z pinu ADC

krycha88
Posts: 5232
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

LukiSpajder wrote: Wed Sep 08, 2021 11:26 am Witam Panowie
Wgrałem tego softa co prawda bez żadnego czujnika podałem napięcie ale odczyt jest skokowy , po wgraniu softa kolegi elmaya jest to płyny odczyt co prawda chwile trzeba poczekać jak się zmieni wartość. Czy u kogoś występują tez tak objawy ?
daj namiar o jakim sofcie, oraz pomiarze mówisz.
https://gui-generic-builder.supla.io/
LukiSpajder
Posts: 293
Joined: Tue Aug 18, 2020 2:22 pm

Post

Softa wgrałem tego viewtopic.php?f=24&t=6743. A na wejście A0 podałem napięcie do testów bo nie mam żadnego czujnika analogowego . Skalibrowałem min i max , po podaniu max wartości pomiar pokazuje się skokowo w aplikacji w drugą stronę też.
elmaya
Posts: 1482
Joined: Wed Jun 27, 2018 5:48 pm
Location: El Saucejo - Sevilla

Post

in my code I have:

Code: Select all

  wifi_set_sleep_type(NONE_SLEEP_T);
otherwise the WiFi part of the ESP is continuously activating and deactivating, this produces large changes in the consumption of the ESP and consequently in the supply voltage and analog reading.
krycha88
Posts: 5232
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

elmaya wrote: Wed Sep 08, 2021 1:11 pm in my code I have:

Code: Select all

  wifi_set_sleep_type(NONE_SLEEP_T);
otherwise the WiFi part of the ESP is continuously activating and deactivating, this produces large changes in the consumption of the ESP and consequently in the supply voltage and analog reading.
i use:
https://github.com/krycha88/GUI-Generic ... c.ino#L387
LukiSpajder wrote: Wed Sep 08, 2021 12:24 pm Softa wgrałem tego viewtopic.php?f=24&t=6743. A na wejście A0 podałem napięcie do testów bo nie mam żadnego czujnika analogowego . Skalibrowałem min i max , po podaniu max wartości pomiar pokazuje się skokowo w aplikacji w drugą stronę też.
Zmieniłem sposób zaokrąglania wartości, możesz zobaczyć teraz?
https://gui-generic-builder.supla.io/
LukiSpajder
Posts: 293
Joined: Tue Aug 18, 2020 2:22 pm

Post

Rewelacja działa pięknie. Teraz nawet przy kalibracji pokazało wartości min 1 a max 1024 czyli pełen zakres nie wiem czy akurat ta poprawka ma coś z tym wspólnego ale wcześnie analogicznie pokazało 234 i 625. Teraz nie ma skoków od razu jest pełna wartość. Jedynie chwilkę trzeba poczekać na zmianę ale to chyba normalne przy tym wyjściu analogowy że te wartości nie zmieniają się jak przy temperaturze czy wilgotności. Czyli kolejny raz sukces :D
krycha88
Posts: 5232
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

LukiSpajder wrote: Wed Sep 08, 2021 5:56 pm Rewelacja działa pięknie. Teraz nawet przy kalibracji pokazało wartości min 1 a max 1024 czyli pełen zakres nie wiem czy akurat ta poprawka ma coś z tym wspólnego ale wcześnie analogicznie pokazało 234 i 625. Teraz nie ma skoków od razu jest pełna wartość. Jedynie chwilkę trzeba poczekać na zmianę ale to chyba normalne przy tym wyjściu analogowy że te wartości nie zmieniają się jak przy temperaturze czy wilgotności. Czyli kolejny raz sukces :D
Odczyt jest co 10s więc pewnie o to chodzi.
https://gui-generic-builder.supla.io/
LukiSpajder
Posts: 293
Joined: Tue Aug 18, 2020 2:22 pm

Post

Tak ze stoperem w ręce 9 s :D pojawił się odczyt , to nie jest chyba żaden problem tylko Supla przyzwyczaiła nas do reakcji od razu wciskasz przycisk a tu światło się zapala ikona zmienia kolor :D i stąd ten wpis. A te 10s to jest spowodowanie budową esp 8266 ?
avatr
Posts: 46
Joined: Sat Jun 20, 2020 9:32 am

Post

Tak jak wspomniał już LukiSpajder odczyty są teraz natychmiastowe przy kalibracji.
Przy podaniu na pin A0 do Wemosa 3,3V mamy odczyt 1024 jednak kiedy zwieram do masy odczyt jest w granicach 21. To samo mam przy podaniu 5V przez dzielnik napięcia 100k/400k odczyt 1024 a zwarcie do masy daje ok. 20.
Nie wiem czym jest to spowodowane może odczyty dla 0V są błędne przez zastosowane dzielniki napięcia w wemosie?
Czy max odczyt to nie powinno być 1023? Pomiar 0-1023 razem 1024 poziomy odczytu?

Wersja 4.0.13 zauważyłem, że przy wpisaniu w polu MIN OUT i MAX OUT wartości po przecinku np. 8,5 zapisuje nam tę wartość jako 8. Chyba tak nie powinno być?
krycha88 wrote: Wed Sep 08, 2021 5:58 pm Odczyt jest co 10s więc pewnie o to chodzi.
Czy zmieniając odczyt na mniejszą wartość jakoś wpłyniemy na żywotność ESP?
krycha88
Posts: 5232
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

avatr wrote: Wed Sep 15, 2021 11:09 am Wersja 4.0.13 zauważyłem, że przy wpisaniu w polu MIN OUT i MAX OUT wartości po przecinku np. 8,5 zapisuje nam tę wartość jako 8. Chyba tak nie powinno być?
Pomiar jest w liczbach całkowitych od 0 do 1023 więc czemu zapisywać to w inny sposób?
avatr wrote: Wed Sep 15, 2021 11:09 am Czy zmieniając odczyt na mniejszą wartość jakoś wpłyniemy na żywotność ESP?
Nie nie zapisuje się do pamięci więc nie wpływa to na żywotność ESP. Po prostu ustawiłem czas na 10s tak jak jest to robione dla każdego sensora odczytującego temperaturę/wilgotność w SuplaDevice - po co odczyt robić częściej?
avatr wrote: Wed Sep 15, 2021 11:09 am Przy podaniu na pin A0 do Wemosa 3,3V mamy odczyt 1024 jednak kiedy zwieram do masy odczyt jest w granicach 21. To samo mam przy podaniu 5V przez dzielnik napięcia 100k/400k odczyt 1024 a zwarcie do masy daje ok. 20.
ESP2866 nie jest idealnym urządzeniem do pomiaru analogowego więc zakładam, że są to zakłócenia. Tylko czy te 20 jednostek ma jakieś znaczenie?
https://gui-generic-builder.supla.io/
avatr
Posts: 46
Joined: Sat Jun 20, 2020 9:32 am

Post

krycha88 wrote: Wed Sep 15, 2021 12:03 pm Pomiar jest w liczbach całkowitych od 0 do 1023 więc czemu zapisywać to w inny sposób?
Tak pomiar z pinu analogowego mamy w liczbach całkowitych jednak jeżeli chcemy go przedstawić np. w czujniku ciśnienia gdzie odczytaliśmy że MAX OUT to 8,5 BAR to nie możemy tego zrobić bo można ustawić tylko wartość 8. Więc kalibrując czujnik na wartościach odpowiadających 0-8,5 BAR możemy przedstawić aktualnie jako 0-8 BAR i mamy już przekłamanie 0,5 BAR. Chyba, że ja źle jeszcze rozumiem te ustawienia i powinienem inaczej to ustawić? Ale nie mam jak podać ciśnienia 9 BAR i odczytać dla niego wartości z pinu analogowego.
krycha88 wrote: Wed Sep 15, 2021 12:03 pm Nie nie zapisuje się do pamięci więc nie wpływa to na żywotność ESP. Po prostu ustawiłem czas na 10s tak jak jest to robione dla każdego sensora odczytującego temperaturę/wilgotność w SuplaDevice - po co odczyt robić częściej?
Przy pompowaniu np. kompresora do określonego ciśnienia moglibyśmy mieć bardziej płynny podgląd. Może można by było dodać dodatkowe pole z ustawieniem opóźnienia odczytu z poziomu GUI? Każdy mógłby wpisać swoją wartość a standardowo byłoby wpisane 10s?
krycha88 wrote: Wed Sep 15, 2021 12:03 pm ESP2866 nie jest idealnym urządzeniem do pomiaru analogowego więc zakładam, że są to zakłócenia. Tylko czy te 20 jednostek ma jakieś znaczenie?
Myślę, że nie. A po ostatnich poprawkach wydaje mi się, że odczyty są dużo stabilniejsze. Jestem jeszcze w trakcie testowania. No i po upływie 10s mamy już prawidłowy odczyt. Wcześniej tak nie było.

Return to “GUI Generic”