Shelly 1 - jaki firmware?

mareks6
Posts: 265
Joined: Sat Jan 13, 2018 4:39 pm
Location: Opole

Post

Patryk wrote: Sun Oct 17, 2021 3:47 pm Wybierz płytkę esp8266 lub esp8285, zaznacz "wszystko" i będziesz miał "uniwersalny" soft.
Tylko jak wszystko zaznaczysz soft będzie za "duży" i nie będzie już możliwości aktualizacji przez OTA.
patrząc na to ile tam ten builder oferuje, wiem że na pewno nie będe musiał wszystkiego zaznaczać, gdyż z niektórych rzeczy nigdy nie skorzystam.

Zastanawia mnie jednak to co pisałeś o OTA - czy ten builder wskazuje info że przekroczyłem ilość dodanych opcji i OTA nie będzie działać?
Patryk
Posts: 2716
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm
Location: Rybnik

Post

Nie.

Dokładnie nie pamiętam ( jestem poza domem).
Ale chyba max plik po wygenerowaniu, nie może przekraczać 660K.
mareks6
Posts: 265
Joined: Sat Jan 13, 2018 4:39 pm
Location: Opole

Post

Lector wrote: Sun Oct 17, 2021 3:51 pm Nie wiem dlaczego robisz na zapas, bo zawsze możesz wygenerować nowy i uaktualnić Shelly przez update (OTA) bez programatora.
OK, przyznaję Ci rację. Już coś generuję (wybrałem tylko takie rzeczy jakie faktycznie mają sens w przypadku Shelly1, bo np rolet czy OLEDa do niego nie podłączę) i zaraz pobieram i wgrywam. A skoro przez OTA będę mógł zaktualizować to faktycznie nie zabiera to za wiele czasu na przyszłość.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wygenerowałem i pobrałem plik który ma 544kB. Przy próbie wgrania go poprzez aktualizację w obecnym GUI Generic (bo rozumiem, że to właśnie jest OTA) wyskakuje mi błąd i pisze w nim:

"WARNING only use 2-step OTA update. Use GUI-GenericUpdater.bin"

Nasuwa mi się pytanie - czy to wina tego obecnego na module firmware, czy tego nowo wygenerowanego?
Patryk
Posts: 2716
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm
Location: Rybnik

Post

viewtopic.php?f=88&t=8167

Chociaż nie wiem, czy pójdzie tak "starą" wersję zaktualizować przez OTA.
mareks6
Posts: 265
Joined: Sat Jan 13, 2018 4:39 pm
Location: Opole

Post

Wgrałem ten plik tradycyjnie przez programator (najpierw BLANK, a później docelowy firmware) i po uruchomieniu przycisk lokalny ruszył, jednak z czujnikami DS i DHT nadal problem...
User avatar
klew
Posts: 8788
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

mareks6 wrote: Sun Oct 17, 2021 4:29 pm Wgrałem ten plik tradycyjnie przez programator (najpierw BLANK, a później docelowy firmware) i po uruchomieniu przycisk lokalny ruszył, jednak z czujnikami DS i DHT nadal problem...
Albo coś źle podłączasz, albo źle konfigurujesz.
Nikt nie pomoże przy ogólnym stwierdzeniu że coś nie działa.
Napisz jak podłączyłeś (możesz dołączyć zdjęcie), dodaj zrzuty ekranu z konfiguracji
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
krycha88
Posts: 5243
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

Wygeneruj sobie soft dla tego urządzenia w builderze dla płytki Shelly 1. Jeżeli będzie działać prawidłowo to znaczy, że gdzieś popełniasz błąd w konfiguracji.
https://gui-generic-builder.supla.io/
mareks6
Posts: 265
Joined: Sat Jan 13, 2018 4:39 pm
Location: Opole

Post

klew wrote: Sun Oct 17, 2021 5:24 pm
mareks6 wrote: Sun Oct 17, 2021 4:29 pm Wgrałem ten plik tradycyjnie przez programator (najpierw BLANK, a później docelowy firmware) i po uruchomieniu przycisk lokalny ruszył, jednak z czujnikami DS i DHT nadal problem...
Albo coś źle podłączasz, albo źle konfigurujesz.
Nikt nie pomoże przy ogólnym stwierdzeniu że coś nie działa.
Napisz jak podłączyłeś (możesz dołączyć zdjęcie), dodaj zrzuty ekranu z konfiguracji
Co do DS'ów - wygląda na to że problem leży po stronie czujników. Mam je z różnych źródeł i w różnym czasie kupowane. Wszystkie działają w innych urządzeniach (choćby i na AVRach programowane w Bascomie), ale nie wszystkie współpracują z suplą. Kiedyś juz miałem z niektórymi problem i kolega elmaya jakieś opóźnienia musiał w kompilacji supli wprowadzać. Pisałem z nim ostatnio i wspomniał, że te korekty są już wprowadzone w GUI Generic. Jedne z tych nie działających kupowałem tutaj:

https://www.aliexpress.com/item/3258437 ... 4c4dMv1GCK

Na kilkanaście czujników jakie sprawdzałem znalazłem dwa które działają w supli. Będę po prostu zawsze musiał szukać pośród tego co mam tych działających.

Co do DHT - tu nie ma żadnej filozofii w podłączeniu. Czujnik jaki mam to odpowiednik DHT22. Jest to model AM2302 kupiony tutaj:

https://www.aliexpress.com/item/3231603 ... 4c4dRf7b0y

Już go kiedyś podłączałem w supli, zdaje się w multiboard i działał.

Podłączenie jakie robię to: Czarny i czerwony to odpowiednio zasilanie z wyprowadzeń do programowania Shelly, żółty to sygnał i podłączam go do RX, TX lub GPIO0 i odpowiednio pod użyte wejście konfiguruję GUI Generic. Czego nie jestem pewien i czego nie robiłem póki co - czy tutaj też trzeba stosować jakieś podciągnięcie do 3,3V przez opornik 4,7k ?
Patryk
Posts: 2716
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm
Location: Rybnik

Post

1. Rezystor powinien być:
viewtopic.php?p=45484#p45484
2. Czy po zmianie DS-a na DHT usuwasz moduł z CLUD-a ???
mareks6
Posts: 265
Joined: Sat Jan 13, 2018 4:39 pm
Location: Opole

Post

Patryk wrote: Sun Oct 17, 2021 6:06 pm 1. Rezystor powinien być:
viewtopic.php?p=45484#p45484
2. Czy po zmianie DS-a na DHT usuwasz moduł z CLUD-a ???
Z każdą zmianą usuwałem z clouda. Nawet po zmianie tego samego czujnika pomiędzy różnymi wyprowadzeniami (ale w takiej sytuacji to chyba niekonieczne?)

Wracając jeszcze do tych DSów mam podejrzenia że chodzi o napięcie zasilania. Niby pracują od 3V ale bezbłędnie działają wszędzie gdzie jest 5V, a moduły supli są jedynymi pracującymi na 3,3V jakie sprawdzałem i te czujniki sprawiają problemy. Całkiem możliwe że te minimalne napięcie pracy 3V podane w ofercie jest strasznie naciągane, wszak to chińskie podróbki...

Return to “Shelly”