LukaszH wrote: ↑Sun Jun 09, 2024 9:45 am
Czy jest możliwość zrobienia bramki na CC1101 lub jaki moduł radiowy polecacie aby było stabilnie z dużym zasięgiem ?
Lora a nie cc1101
Lora kojarzy mi się z niezależnym mikrokontrolerem, który też się programuje? Niestety słabo mi idą tematy softwerowe i dlatego pytam o możliwości w GG, a cc1101 już jest ale nie do bramki RF, tylko do liczników radiowych.
Lorę albo to cc1101 da się ogarnąć aby w gg służyło jako bramka RF?
LukaszH wrote: ↑Sun Jun 09, 2024 9:45 am
Czy jest możliwość zrobienia bramki na CC1101 lub jaki moduł radiowy polecacie aby było stabilnie z dużym zasięgiem ?
Lora a nie cc1101
Lora kojarzy mi się z niezależnym mikrokontrolerem, który też się programuje? Niestety słabo mi idą tematy softwerowe i dlatego pytam o możliwości w GG, a cc1101 już jest ale nie do bramki RF, tylko do liczników radiowych.
Oba się da ale CC1101 jest upierdliwy i ma kiepski zasięg ,a LoRa dokładnie do tego służy żeby na daleki dystans podpiąć jakieś Iot . Jest to osobny układ jak CC1101 ale są też gotowe mikro kontrolery .
Chciałbyś jako bramkę ,czyli jakie akcje chciałbyś wykonywać ?
Oba się da ale CC1101 jest upierdliwy i ma kiepski zasięg ,a LoRa dokładnie do tego służy żeby na daleki dystans podpiąć jakieś Iot . Jest to osobny układ jak CC1101 ale są też gotowe mikro kontrolery .
Miałem zerwane kable w 2 miejscach gdzie szła skrętka i dałem do środka właśnie piloty 433mhz, dodatkowo dodałem teraz skrzynkę na listy. Odbiornik jaki wcześniej stosowałem z bramką były problemy i teraz mam takie radio: https://pl.aliexpress.com/item/10050050 ... Redirect=y. Natomiast aby było stabilnie musiałem użyć mocnych nadajników. Z bramką łatwiej było by dodawać nadajniki i przypisywać akcje.
Miałem zerwane kable w 2 miejscach gdzie szła skrętka i dałem do środka właśnie piloty 433mhz, dodatkowo dodałem teraz skrzynkę na listy. Odbiornik jaki wcześniej stosowałem z bramką były problemy i teraz mam takie radio: https://pl.aliexpress.com/item/10050050 ... Redirect=y. Natomiast aby było stabilnie musiałem użyć mocnych nadajników. Z bramką łatwiej było by dodawać nadajniki i przypisywać akcje.
Tym bardziej szedłbym w LoRa, bo jest to już opanowane przez ludzi i są biblioteki, wtedy można przesyłać co się zechce, a z CC1101 to jeszcze trzeba wiedzieć co tam idzie w środku tej komunikacji, a w takim radiu to co masz? 4 kanały , czyli 4 rożne akcje? Pewnie można założyć, że idą 4 różne wiadomości.
Z drugiej strony jak chcesz tylko coś wyzwolić to próbować można ale, po zabawie z licznikami po CC1101 drugi raz bym tego nie rzeźbił xD
Panowie, mam problem i już witki mi opadają z przerobionym sonoff rf.
Posiadam wersję biała, czyli 2.2(tak jest napisane na płytce).
Przerobiłem zgodnie z instrukcją, wlutowałem rezystory 270ohm- takie akurat miałem- powinny działać.
Płytka się zaprogramowała, ale odczytuje różne kody tego samego przycisku na pilocie. Sprawdzałem kilka razy lutowanie oraz przecięte w sumie 4 ścieżki na pewno są przecięte. Podejrzewa ktoś może co mogłem skopać?
Dołączam sczytane kody tego samego przycisku.
Oczywiście wysyłanie tych kodów kończy się niepowodzeniem, urządzenie docelowe nie załącza się.
Ten sam efekt niestety też na tasmocie- więc na pewno coś skopałem...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
goku22 wrote: ↑Tue Aug 27, 2024 5:50 pm
Przerobiłem zgodnie z instrukcją, wlutowałem rezystory 270ohm- takie akurat miałem- powinny działać.
Płytka się zaprogramowała, ale odczytuje różne kody tego samego przycisku na pilocie. Sprawdzałem kilka razy lutowanie oraz przecięte w sumie 4 ścieżki na pewno są przecięte. Podejrzewa ktoś może co mogłem skopać?
Oczywiście wysyłanie tych kodów kończy się niepowodzeniem, urządzenie docelowe nie załącza się.
A nie jest to nadajnik ze zmiennym kodem? Nie wszystkie "piloty" znajdą tu zastosowanie
e-talking............
Byłem tam - Supla Offline Party 2023
Niestety nie. Zanim wlutowałem rezystory miałem wgranią tasmotę. Z tego pilota kod był stały, z tego co pamiętam zaczynał się od 00 zamiast 0x i był krótszy o dwie zmieniające się cyfry. Myślałem, że za słabo przerwałem ścieżki i esp dostaje sygnały dwoma drogami, poprawiłem cięcia, są głębokie i nic się nie zmieniło. Lipa.
goku22 wrote: ↑Tue Aug 27, 2024 5:50 pm
A nie jest to nadajnik ze zmiennym kodem? Nie wszystkie "piloty" znajdą tu zastosowanie
Nie do końca Twoja wina. Na tasmocie też działało mi więcej urządzeń niż na Supli. Fakt, że konieczna jest modyfikacja sprzętowa wskazywać może na inny sposób obsługi.
e-talking............
Byłem tam - Supla Offline Party 2023
Poleci ktoś sprawdzony i działający nadajnik i odbiornik działający na supli. Mam kilka esp w szufladzie, pobawię się. Znalazłem takie układy: https://allegro.pl/oferta/modul-komunik ... 1973711217
Opinie ma słabe, może ktoś poleci coś lepszego.
goku22 wrote: ↑Sun Sep 01, 2024 5:00 pm
Poleci ktoś sprawdzony i działający nadajnik i odbiornik działający na supli. Mam kilka esp w szufladzie, pobawię się. Znalazłem takie układy: https://allegro.pl/oferta/modul-komunik ... 1973711217
Opinie ma słabe, może ktoś poleci coś lepszego.