Ściemniać Diw-01

ozzixdd
Posts: 44
Joined: Wed Nov 20, 2019 4:56 pm

Post

pzygmunt wrote: Tue Oct 19, 2021 9:25 am
ozzixdd wrote: Mon Oct 18, 2021 10:05 pm Używanie aplikacji żeby nie zmieniać jasności to najmniejszy problem
Nie to napisałem.
ozzixdd wrote: Mon Oct 18, 2021 10:05 pm Jednak jeśli idzie ustawiać jasność ściemniacza tylko podczas uruchomienia i nie idzie ustawiać jasności w określonych godzinach. To absurd taki ściemniacz.
Oczywiście, że możesz ustawić poziom jasności w określonych godzinach używając harmonogramu.
Rzecz w tym, że Ty potrzebujesz jak sądzę opcji, która zmieni ten poziom bez włączania oświetlenia. Czyli harmonogram
ustawia 50% nie włączając źródła światła. Dopiero czujnik ruchu to źródło włącza.

Musisz się chyb przeprosić z KNX-em....
Nie wiem czy mam problem z czytaniem, z zrozumieniem.
Czyli mogę ustalić w harmonogramie w jakich godzinach jaki procent jasności? Czy w harmonogramie mogę ustawić tylko moment załączenie określonego źródła światła za pomocą określonej jasności?
Bo jeśli mogę określić sama ilość światła w określonych godzinach po załączeniu to wydaje się możliwe to o co spytałem
User avatar
klew
Posts: 8776
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

ozzixdd wrote: Tue Oct 19, 2021 12:13 pm Nie wiem czy mam problem z czytaniem, z zrozumieniem.
Czyli mogę ustalić w harmonogramie w jakich godzinach jaki procent jasności? Czy w harmonogramie mogę ustawić tylko moment załączenie określonego źródła światła za pomocą określonej jasności?
Bo jeśli mogę określić sama ilość światła w określonych godzinach po załączeniu to wydaje się możliwe to o co spytałem
Aktualnie jedyne to możesz zrobić to włączyć światło z określoną jasnością.
W momencie gdy będziesz włączał światło z czujki ruchu, to uruchomi się ono z ostatnio używaną jasnością.

Innymi słowy nie da się powiedzieć dimmerowi, aby przestawił jasność na 30% bez zapalania go na 30%.

Więc aktualnie tego nie zrealizujesz na tym urządzeniu. Aby dało się to zrobić, to trzeba by dodać tego typu funkcję do Supli.
Ewentualnie można coś kombinować poprzez zrobienie tego w taki sposób, aby czujka ruchu wyzwalałą akcję z niedawno dodanego "wyzwalacza akcji". Taka akcja powinna odpalić scenę w skryptach fracza (sama Supla aktualnie jeszcze nie wspiera Scen, ale niedługo to ma być dodane). Możliwe, że w skryptach da się wysłać komendę odpalenia światła z jasnością zależną od pory dnia (ale to by trzeba było sprawdzić, bo na skryptach fracza nie znam się za dobrze). Natomiast jest to dość zawiłe i skomplikowane :P
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
Uriasz
Posts: 5
Joined: Fri Dec 22, 2023 3:05 pm

Post

Witajcie. Nie wiem, czy dobrze rozumiem, ale wydaje mi się, że udało mi się tak ustawić. Chciałem, żeby kilka świateł ustawiło się po godzinie w 21⁰⁰, na najbliższy poziom, ale się nie zaświeciło. Przy pomocy harmonogramu ustaliłem godzinę, a w sklepie bodajże w scenie ustaliłem dwie następujące po sobie akce: 1. Włącz światło na 1%. 2. Wyłącz światło. Ponieważ diw-01 potrzebuje trochę czasu na reakcję, w praktyce odbywa się to ez najmniejszego nawet błyśnięcia. Ale to by oznaczało, że na potrzeby całego dnia trzeba by zwielokrotnić to ,co zrobiłem. Ale nie wiem, czy to zadowalający pomysł i jak to bywyglądało przy wyższej jasności
User avatar
YoMan
Posts: 2357
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

czy tylko ja nie rozumiem o co kolega pyta?
YoMan
________________________________________
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ;)
User avatar
klew
Posts: 8776
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

YoMan wrote: Mon Mar 11, 2024 5:23 pm czy tylko ja nie rozumiem o co kolega pyta?
Kolega o nic nie pyta, tylko znalazł rozwiązanie na swój problem i dzieli się nim :)
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
ozzixdd
Posts: 44
Joined: Wed Nov 20, 2019 4:56 pm

Post

Faktycznie działa, super szefie.
Już sobie zrobiłem że w dzień na korytarzu mam 30% a w nocy gdy do dzieci trzeba iść do na 5% świeci. Bajka
User avatar
YoMan
Posts: 2357
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

klew wrote: Mon Mar 11, 2024 5:49 pm
YoMan wrote: Mon Mar 11, 2024 5:23 pm czy tylko ja nie rozumiem o co kolega pyta?
Kolega o nic nie pyta, tylko znalazł rozwiązanie na swój problem i dzieli się nim :)
Chyba jestem zbyt niecierpliwy i nie sqmalem że chodzi o problem sprzed kilku miesięcy :)

BTW @klew zapewne to umknęło więc może się przypomnę. Jest opcja jakiejś zmiany żeby wywołanie dimmera przez mqtt (HA) włączało światło z ustawiona jasnością a nie tak jak teraz że załącza się ostatnia i dopiero sciemnia?
YoMan
________________________________________
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ;)
User avatar
klew
Posts: 8776
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

YoMan wrote: Tue Mar 12, 2024 12:04 am
klew wrote: Mon Mar 11, 2024 5:49 pm
YoMan wrote: Mon Mar 11, 2024 5:23 pm czy tylko ja nie rozumiem o co kolega pyta?
Kolega o nic nie pyta, tylko znalazł rozwiązanie na swój problem i dzieli się nim :)
Chyba jestem zbyt niecierpliwy i nie sqmalem że chodzi o problem sprzed kilku miesięcy :)

BTW @klew zapewne to umknęło więc może się przypomnę. Jest opcja jakiejś zmiany żeby wywołanie dimmera przez mqtt (HA) włączało światło z ustawiona jasnością a nie tak jak teraz że załącza się ostatnia i dopiero sciemnia?
Dla się? Która integracja: przez serwer Supli, czy lokalna?
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
User avatar
YoMan
Posts: 2357
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

klew wrote: Tue Mar 12, 2024 6:04 am
Dla się? Która integracja: przez serwer Supli, czy lokalna?
Serwer
YoMan
________________________________________
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ;)

Return to “ZAMEL DIW-01”