boneIO - ciekawy sterownik

edm
Posts: 448
Joined: Mon Jan 15, 2018 6:18 pm

Post

krycha88 wrote: Sun Jan 14, 2024 11:09 am Daj znać czy to pomogło u Ciebie.
Pomogło, nie ma restartów. Sorki że dopiero teraz odpisuję.
Zrobiłem 2 testy.
1. GG wygenerowany z zaznaczeniem WT32-ETH01. Po wgraniu firmware sterownik rozgłasza sieć WiFi SUPLA-GUI......., można przez WiFi połączyć się i dokonać ustawień adresu serwera supla, email itd. Zauważyłem że w ustawieniach brakuje pola nazwy modułu, wyciąłeś to przez przypadek, czy tak ma być z jakiegoś powodu?. Przydatne to było. Następnie podpiąłem UTP pod LAN i działa komunikacja po Lan.

2. GG wygenerowany BEZ zaznaczenia WT32-ETH01. Działa komunikacja po WiFi. W ustawieniach jest pole z nazwą modułu z możliwością zmiany.

Także wygląda że problem z komunikacją po Lan został rozwiązany. Dziękuję :).
No i nic nie pika :D :D :D.
Później jeszcze na drugim sterowniku gdzie mam starsze Firmware: SuplaDevice GG v7.4.25 spróbuję zrobić aktualizację z poziomu GUI modułu do aktualnej wersji i zobaczymy czy przejdzie pomyślnie czy się wysypie. Dam znać.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 :D
edm
Posts: 448
Joined: Mon Jan 15, 2018 6:18 pm

Post

W ramach testu zrobiłem aktualizację drugiego sterownika który miał starsze z Firmware: SuplaDevice GG v7.4.25 do najnowszej wersji.
Aktualizacja z poziomu GUI sterownika za pomocą opcji Aktualizacja OTA URL (wklejając link) przebiegła pomyślnie :D.

Natomiast pewne nieprawidłowości? są w polu korekta dla kanałów.
Jak wprowadzę korektę i zrobię Zapisz to rzeczywiście wartość temperatury i wilgotności zmieni się o wartość korekty.
Jednak po restarcie sterownika, te korekty nie są zapamiętywane i wracają na 0. Przez co skorygowane wartości także wracają do stanu przed korektą.

W polu Korekta dla kanałów brakuje możliwości korekty 2 czujnika BME280, którego odczyty zaznaczyłem na niebiesko.
Jest możliwość korekty tylko 1 BME280 zaznaczonego na czerwono.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 :D
kurus
Posts: 1079
Joined: Wed Jan 15, 2020 8:17 pm

Post

Z korektami to miałem tak samo z 2x sht31 ze korekta była dla jednego, @krycha88 poprawił i teraz jest dla obu pewnie to samo jest z bme280.

U mnie korekty pamięta ale nie pisze o bonelO, a zrób korektę w cloud i zobacz czy urządzenie zaciągnie korekte i wtedy restart.
edm
Posts: 448
Joined: Mon Jan 15, 2018 6:18 pm

Post

kurus wrote: Thu Jan 18, 2024 12:39 pm Z korektami to miałem tak samo z 2x sht31 ze korekta była dla jednego, @krycha88 poprawił i teraz jest dla obu pewnie to samo jest z bme280.

U mnie korekty pamięta ale nie pisze o bonelO, a zrób korektę w cloud i zobacz czy urządzenie zaciągnie korekte i wtedy restart.
Zrobiłem korektę z poziomu supla cloud dodałem 10 do temperatury i wilgotności.
Jednak po restarcie BoneIO widzę że w supla cloud i aplikacji supla android podniosło o 20 temperaturę i wilgotność.
A w GUI Boneio Korekta dla kanałów zaciągło się 10 i skorygowało temperaturę i wilgotność tylko o 10 czyli poprawnie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 :D
kris
Posts: 18
Joined: Sun Feb 03, 2019 7:00 pm

Post

Cześć. W gui generic generuję software z obsługą termostatu.
Z poziomu GG wszystko przebiega pomyślnie, zainstalowałem soft na boneio lecz nie widzę w GUI możliwości włączenia termostatu. Coś robię źle?.
Boneio ma licznik energii INA bodajże. Jest możliwość dodania obsługi tego licznika?.
kurus
Posts: 1079
Joined: Wed Jan 15, 2020 8:17 pm

Post

Termostat jest schowany w ustawieniach przekaźnika tam szukaj.
radzik_r
Posts: 400
Joined: Sun Aug 11, 2019 5:32 pm

Post

kurus wrote: Mon Jan 22, 2024 11:22 am Termostat jest schowany w ustawieniach przekaźnika tam szukaj.
Na chwilę obecną działa na przekaźnikach na gpio z esp,
Nie ma termostatu na przekaźnikach na ekspanderze
kris
Posts: 18
Joined: Sun Feb 03, 2019 7:00 pm

Post

Coś jest na rzeczy. Bo w cloud widzę normalnie wszystkie przekaźniki i tam nigdzie na ma opcji termostatu.
A w GUI sterownika jest przycisk przekaźniki lecz nic tu nie jest zdefiniowane. Nawet jak próbowałem ustawić tam ekspander i adresy posiłkując się dokumentacją boneio, nic to nie daje.
Jest na to jakiś sposób?.
kurus
Posts: 1079
Joined: Wed Jan 15, 2020 8:17 pm

Post

kris wrote: Mon Jan 22, 2024 6:42 pm Coś jest na rzeczy. Bo w cloud widzę normalnie wszystkie przekaźniki i tam nigdzie na ma opcji termostatu.
A w GUI sterownika jest przycisk przekaźniki lecz nic tu nie jest zdefiniowane. Nawet jak próbowałem ustawić tam ekspander i adresy posiłkując się dokumentacją boneio, nic to nie daje.
Jest na to jakiś sposób?.
Ta opcja jest w ustawieniach modułu (w cloud się pojawi jak wcześniej ustawisz w module) wejdź w przekaźniki w zakładkę wybranego przekaźnika tam gdzie wybierasz czy jest sterowany stanem wysokim, niskim i tam będzie opcja termostatu, ale jak wspomniał przedmówca musi być to gpio z modułu esp wybrane, na gpio z expandera niema jeszcze termostatu.
edm
Posts: 448
Joined: Mon Jan 15, 2018 6:18 pm

Post

@kris nic nie zrobisz. W BoneIO nie jesteś w stanie wykorzystać wszystkich opcji z gui generic, ponieważ jak rozumiem przekaźniki itp. są zdefiniowane na "sztywno".
Pozostaje cierpliwie czekać, może @krycha88 się zlituje i coś wymyśli.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 :D

Return to “Projekty użytkowników”