Zrobiłem aktualizację do GUI-Generic: v7.12.02; Builder: v6.0.1.
1. Problem z samoczynnym podwajaniem korekty temperatury i wilgotności wpisanej z poziomu supla cloud wydaje się rozwiązany.
Po zrobieniu korekty w supla cloud o 10 jednostek i następnie OFF / ON sterownik BoneIO, temperatura w supla cloud pozostaje zgodnie z korektą .
Natomiast patrząc na odczyt temperatury i wilgotności z poziomu WEB GUI sterownika, wartość temperatury i wilgotności nadal jest jak przed korektą. Czyli o 10 jednostek mniej, widać to na zdjęciu A. Nie wiem jak to jest u innych lub czy tak ma to działać. Jeśli jednak ten odczyt z poziomu sterownika nie bierze w niczym udziału to w zasadzie nie ma to znaczenia.
2. Przestał działać przycisk Restart widoczny na zdjęciu B. Po jego naciśnięciu, strona web gui ustawi się na początkową stronę sterownika. Lecz fizycznie restart sterownika nie wykona się. Trzeba odłączyć zasilanie.
3. Generując w gui-generic-builder.supla.io soft dla BoneIO z zaznaczeniem WT32-ETH01. Wygeneruje się działający soft ale nie ma w nim rubryki Nazwa modułu, gdzie można wpisać własną nazwę. Przydatne to jest. Prosze popraw jeśli można.
Co ciekawe generując ten sam soft lecz BEZ zaznaczania WT32-ETH01. Jest rubryka Nazwa modułu, co widać na zdjęciu C.
boneIO - ciekawy sterownik
-
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
Coś ruszyło w temacie dodania wsparcia w gui generic obsługi termostatu oraz licznika energii INA dla BoneIO?.
@krycha88 jest szansa że to dodasz?. Zależy mi na tym , trzymanie BoneIO tylko jako zwykły ON/OFF trochę mija się z celem.
Jeśli nie zamierzasz dodać wsparcia może spróbuję sprzedać, niech się użytkownicy HA nacieszą.
@krycha88 jest szansa że to dodasz?. Zależy mi na tym , trzymanie BoneIO tylko jako zwykły ON/OFF trochę mija się z celem.
Jeśli nie zamierzasz dodać wsparcia może spróbuję sprzedać, niech się użytkownicy HA nacieszą.
-
Wczoraj miałem okazję styczności z boneIo 24x16
Niestety problemy. Jaka jest konfiguracja tego do gg?
I sam sterownik działa ale po wpisaniu danych do cloud to wpada w pętle, sypie znaczkami w LAST STATE i się resetuje.
Ktoś wie jak to odpalić?
I sam sterownik działa ale po wpisaniu danych do cloud to wpada w pętle, sypie znaczkami w LAST STATE i się resetuje.
Ktoś wie jak to odpalić?
YoMan
-
HmmYoMan wrote: Tue Oct 15, 2024 5:34 am Wczoraj miałem okazję styczności z boneIo 24x16
Ktoś wie jak to odpalić?
poskładać dedykowany soft?
https://www.facebook.com/groups/supladiy/
-
Wieczorem odpiszę.YoMan wrote: Tue Oct 15, 2024 5:34 am Wczoraj miałem okazję styczności z boneIo 24x16
Ktoś wie jak to odpalić?
-
1. Nie ma czasu (uczę sie)lukfud wrote: Tue Oct 15, 2024 5:52 amHmmYoMan wrote: Tue Oct 15, 2024 5:34 am Wczoraj miałem okazję styczności z boneIo 24x16
Ktoś wie jak to odpalić?
poskładać dedykowany soft?
2. Trochę tego jest sprzedane więc ktoś powinien miec
YoMan
-
1. Zobacz to viewtopic.php?p=171359#p171359 kiedyś był ten problem. Aczkolwiek @krycha88 to naprawił, lecz nie wiem jak jest obecnie.YoMan wrote: Tue Oct 15, 2024 5:34 am Wczoraj miałem okazję styczności z boneIo 24x16
Ktoś wie jak to odpalić?
2. Zakładam, że dobrze wyklikałeś ustawienia w GG. ESP32 Dev Module, WT32-ETH01: TAK (jeśli połączenie ma być realizowane po kablu przez LAN), chyba jak WT32-ETH01: będzie na NIE to komunikacja będzie po WiFi (może ktoś mnie poprawi). Ekspandery musisz wybrać jaki posiadasz, ja mam MCP23017. Opcjonalnie 1Wire i I2C co potrzebujesz (testowałem DS18B20 i BME280) działało. No i na koniec boneIO
boneIO 24x16A: TAK.
W GG pomijasz sekcje Sterowanie. Przekaźniki, przyciski, krańcówki itp. są już zdefiniowane na sztywno. Nie można tego zmieniać po wgraniu softu, jak to ma miejsce w innych urządzeniach. Także zapomni o roletach, termostacie, warunkowaniu przekaźników itd.
Ja raczej unikam aktualizacji softu GG dla boneIO. Ponieważ boję się że coś przestanie działać (takie sytuacje już bywały) i zostanę z problemem. W domu będę wieczorem, nie pamiętam jaką mam wersję softu GG. Aczkolwiek to co mam mogę podesłać. Co prawda nie testowałem tego softu jakoś intensywnie (cały czas buduję instalację) ale na biurku wydawało się działać. Poza softem GG mam inny taki pierwszy soft nie GG, który wydawał się stabilny. Lecz tam są tylko przekaźniki i krancówki.
Sam sterownik BoneIO jest fajny, ale soft supla mocno okrojony, nie rozwijany. Twórcy olali suple.
-
No to widzę tutaj kilka problemów. Nie wiem czy dobrze wyklikałam ustawienia, ponieważ nie znalazłem żadnych wskazówek więc działałem na oślep. Zaznaczyłem przekaźniki przyciski i boneIO 24x16a na pewno (nie pamiętam czy eth i ekspander zaznaczyłem). Generalnie moduł połączony przez eth jest, i ekspandery można wybierać wszystkie ale ... nie wiem co tam siedzi w środku: dokumentacja na stronie mówi, że MCP, w yamlu, który tam był wgrany jest napisane odwołanie do PCF8574, natomiast jak GG startuje to na serialu jest info o PCF8575 na adresach x20 oraz x21 (to przyjąłem za najpewniejsze info). "Niezły burdel macie w tym archeo, siostry" ... jakby to klasyk powiedział
Następnie próbowaliśmy wpisać przycisk i przekaźnik nr 1 - do A0 na tych adresach ale nic się nie działo. Zatem chciałem zalogować go do supli i wtedy zaczął wpadać w pętle resetu - reset następuje po osiągnięciu stanu zarejestrowany i gotowy. W last state wypisuje cuda i dziwy, znaczki i przypadkowe komunikaty z seriala.
Szkoda, że projekt z suplą porzucony ... chyba odradzę jednak przechodzenie na suplę tylko skoro ktoś nie planuje instalacji HA to ten sterownik nic nie będzie robił, żadnej automatyzacji. Teraz swiatło gaśnie samo po chwili i żeby to zmienić trzeba dopisać 2 linijki w yaml ale ... bez HA nie zrobisz tego. Podobno można zainstalować docker do konfiguracji ale on też nie działa bez problemów, krzyczy o błędach WSL (tego nie widziałem, słyszałem z relacji z poprzedniej walki)
Droga ozdoba rozdzielni trochę impas
YoMan
-
Nie wiem jak jest obecnie. Ale dawniej ponoć każdy w wersji 24x16 był na MCP. Z czegoś to wynikało, nie pamiętam...
ESP Home / home assistant + boneIO zdecydowanie ma większe możliwości. Ale to temat nie na to forum.
Na Supla offline party 2023 @krycha88 obiecał zrobić wsparcie dla obsługi licznika energii INA 219, który jest w boneIO.
Nie liczę już na inne fajerwerki dostępne w GG, lecz ten licznik by się przydał.
Także @krycha88 pytanie do Ciebie, czy kiedyś pochylisz się nad tym. A może jest to na tyle skomplikowane lub z innych względów nie możliwe?.
-
GG obsługuje projekty DIY i tego się trzymajmy Na prawdę nie potrafię zrozumieć w czym uszczęśliwi Ciebie ten INA219 przecież to tylko licznik do 3,2A więc na pewno on nie mierzy obciążenia na podłączonych wyjściach.edm wrote: Tue Oct 15, 2024 6:54 pm Na Supla offline party 2023 @krycha88 obiecał zrobić wsparcie dla obsługi licznika energii INA 219, który jest w boneIO.
Nie liczę już na inne fajerwerki dostępne w GG, lecz ten licznik by się przydał.
Także @krycha88 pytanie do Ciebie, czy kiedyś pochylisz się nad tym. A może jest to na tyle skomplikowane lub z innych względów nie możliwe?.
https://gui-generic-builder.supla.io/