Wykonałem kilkadziesiąt różnych kompilacji GG i testów żeby mieć większy obraz sytuacji. Wszystkie instalacje softu przez przewód USB z zaznaczeniem opcji Erase device. Widać że jest krok do przodu
.
1. Po Waszych zmianach komunikacja z supla cloud działa poprawnie
. Pełny log tutaj
https://drive.google.com/file/d/1RhL5LR ... YDMnJ/view
2. Generując GG z zaznaczeniem WT32-ETH01 faktycznie w GUI pokazuje się pole Nazwa modułu. Zwracam honor.
3. INA 219 mierzy, ale wartości są niezrozumiałe, błędne?. Mam zasilacz (24V) HDR-60-24 który po podłączeniu do miernika zużycia energii pokazuje pobór 0 W. Oczywiście do zasilacza w tym momencie nie jest nic podłączone.
a) Do BoneIO nic nie podłączone i 24 przekaźniki włączyłem na ON i miernik zużycia energii pokazuje ~52 W i 0.241 A. INA 219 w tym samym czasie pokazuje 0.93 W i 0.41 A.
b) Do BoneIO nic nie podłączone i 24 przekaźniki włączyłem na OFF (czyli normalnie OPEN) i miernik zużycia energii pokazuje 1.0 W do 1.9W i 0.013 A do 0.015 A. INA 219 w tym samym czasie pokazuje 0.05 W do 0.11 W i 0.02 A do 0.04 A.
Spore różnice.
4. Rolety. W GUI sterownika testowo ustawiłem 4 rolety. Po restarcie w GUI sterownika pojawiły się 4 rolety na początku i 5-ta roleta na samym końcu (nie mam tyle przekaźników). Widać to na zdjęciu 001. Dopiero jak w Ustawienia GPIO dla przekaźników i przycisków ustawiłem na 0 to została poprawna ilość 4 rolet.
Nie mam póki co rolet i pod pierwsze 2 rolety (czyli pierwsze 4 przekaźniki) podłączyłem 4 żarówki. Natomiast 5 żarówka podłączona do 9-tego przekaźnika jako ON/OFF. Po restarcie sterownika zawsze 2 i 4 żarówka zapalają się. Bawiłem się trochę przyciskami oraz z poziomu aplikacji supla. Żarówki zapalały się i gasły. Czasem wyglądało to logicznie czyli 1 zapalała się i 2 gasła itp. oraz 3 zapalała się i 4 gasła itp. Jednak mogłem doprowadzić do stanu że np. z pierwszej rolety (2 pierwsze przekaźniki) paliły się obie żarówki. Również możliwe było zaświecenie wszystkich 4 żarówek na raz. Przedstawia to zdjęcie 001. Z tego co wiem w roletach chodzi o to żeby nie doszło do sytuacji że napięcie podawane jest jednocześnie na 2 przekaźniki (czyli obroty góra, dół). Może jest inna metoda podłączenia do przekaźników żeby uniemożliwić zadziałanie 2 jednocześnie. Były sytuacje że sterownik był włączony, nic z roletami nie robiłem a żarówka od rolety sama się zaświeciła. Także dysponując tylko żarówkami trudno mi jest stwierdzić czy to działa poprawnie.
5. Wake on LAN. Wprawdzie w GUI sterownika pojawia się opcja Wake on LAN lecz coś jest nie tak ponieważ po wpisaniu MAC addres, w supla cloud na końcu pojawia się Otwieranie furtki
Przedstawia to zdjęcie 002.
6. Pushover. Po wygenerowaniu softu z opcją Pushover pojawia się to w GUI sterownika. Lecz wraz z tą opcją w Ustawienia urządzenia dochodzi opcja Warunkowanie. Co z wiadomego powodu u mnie nie działa. Teoretycznie sama tabelka Pushover wygląda poprawnie. Widać to na zdjęciu 003. Test innym razem.
7. Na kilkadziesiąt kompilacji i instalacji softu, zawsze przez USB i Erase 2 razy wygenerował się soft gdzie LED mial przypisane GPIO2-IO przez co buzzer pikał przerywanym dźwiękiem, jak kiedyś. Widać to na zdjęciu 003.
8. Patrząc na wyświetlacz OLED sterownika zauważyłem literówki w opisie. Brak połączenia z siecią. Widać to na zdjęciu 003.
9. Będąc przy pisowni. Zazwyczaj używasz dużej czcionki. Jednak w Ustawieniach dla BoneIO, Reakcja po resecie przeplata się mała i duża czcionka. Warto byłoby już to poprawić np. na dużą. Widać to na zdjęciu 003.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.