boneIO - ciekawy sterownik

edm

krycha88 wrote: Mon Oct 21, 2024 7:40 am Mam nadzieje, że nie jest to miernik typu gosund? tak jak pisałem wielokrotnie ten układ mierzy zużycie tylko BoneIO i dlatego nie rozumiałem dlaczego tak na nim Ci zależy. Ale zawsze możesz podpytać chłopaków bo w ich dokumentacji nie jest napisane wprost co jest mierzone :)
Heh to nie gosund lecz Virone EM-1. Bardzo zależało mi wcześniej, kiedy myślałem że INA219 będzie mierzyć wszystko to co podłączymy do sterownika. Jednak wyprowadziłeś mnie z błędu pisząc że to tylko 3.2A. Także chyba jest on tylko do monitorowania pracy samego sterownika, dopytam na forum BoneIO w wolnej chwili. Faktem jest, że w ramach testu INA219 nie podłączyłem jeszcze do przekaźnika żadnego obciążenia, np. żarówki i nie wiem co wtedy pokaże. Aczkolwiek sokoro już razem z lukfud zrobiliście robotę to niech pozostanie. W końcu jakieś dane zbiera, do ewentualnej analizy się przydadzą. Choćby wiem że zasilanie ~24 V jest prawidłowe.

Mam nadzieję że uda się rozwikłać problem z rejestracją w cloud. Wtedy będę próbował wygenerować wymarzony soft z roletami, przekaźnikami itp.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 :D
klew

krycha88 wrote: Sun Oct 20, 2024 7:19 pm
Wydaje mi się, że wiem czym był spowodowany ten problem z komunikacją.
Wrzuciłem poprawkę do repo. Czy mógłbyś to udostępnić w GG do sprawdzenia czy poprawka działa?
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
radzik_r

Ina219 mierzy pobor prądu/ napięcia pracy samych plytek pcb, czyli samego sterownika, wszystko co podlaczysz z zewnątrz to nie jest mierzone,
krycha88

edm wrote: Mon Oct 21, 2024 8:04 am
Wrzuciłem poprawki - zobacz dzisiejszą wersję.
https://gui-generic-builder.supla.io/
edm

krycha88 wrote: Mon Oct 21, 2024 6:21 pm Wrzuciłem poprawki - zobacz dzisiejszą wersję.
Dziękuję. Jestem w pracy, wrócę późno. Sprawdzę jutro i dam znać.
edm

Wykonałem kilkadziesiąt różnych kompilacji GG i testów żeby mieć większy obraz sytuacji. Wszystkie instalacje softu przez przewód USB z zaznaczeniem opcji Erase device. Widać że jest krok do przodu ;) .

1. Po Waszych zmianach komunikacja z supla cloud działa poprawnie :!: . Pełny log tutaj https://drive.google.com/file/d/1RhL5LR ... YDMnJ/view

2. Generując GG z zaznaczeniem WT32-ETH01 faktycznie w GUI pokazuje się pole Nazwa modułu. Zwracam honor.

3. INA 219 mierzy, ale wartości są niezrozumiałe, błędne?. Mam zasilacz (24V) HDR-60-24 który po podłączeniu do miernika zużycia energii pokazuje pobór 0 W. Oczywiście do zasilacza w tym momencie nie jest nic podłączone.
a) Do BoneIO nic nie podłączone i 24 przekaźniki włączyłem na ON i miernik zużycia energii pokazuje ~52 W i 0.241 A. INA 219 w tym samym czasie pokazuje 0.93 W i 0.41 A.
b) Do BoneIO nic nie podłączone i 24 przekaźniki włączyłem na OFF (czyli normalnie OPEN) i miernik zużycia energii pokazuje 1.0 W do 1.9W i 0.013 A do 0.015 A. INA 219 w tym samym czasie pokazuje 0.05 W do 0.11 W i 0.02 A do 0.04 A.
Spore różnice.

4. Rolety. W GUI sterownika testowo ustawiłem 4 rolety. Po restarcie w GUI sterownika pojawiły się 4 rolety na początku i 5-ta roleta na samym końcu (nie mam tyle przekaźników). Widać to na zdjęciu 001. Dopiero jak w Ustawienia GPIO dla przekaźników i przycisków ustawiłem na 0 to została poprawna ilość 4 rolet.

Nie mam póki co rolet i pod pierwsze 2 rolety (czyli pierwsze 4 przekaźniki) podłączyłem 4 żarówki. Natomiast 5 żarówka podłączona do 9-tego przekaźnika jako ON/OFF. Po restarcie sterownika zawsze 2 i 4 żarówka zapalają się. Bawiłem się trochę przyciskami oraz z poziomu aplikacji supla. Żarówki zapalały się i gasły. Czasem wyglądało to logicznie czyli 1 zapalała się i 2 gasła itp. oraz 3 zapalała się i 4 gasła itp. Jednak mogłem doprowadzić do stanu że np. z pierwszej rolety (2 pierwsze przekaźniki) paliły się obie żarówki. Również możliwe było zaświecenie wszystkich 4 żarówek na raz. Przedstawia to zdjęcie 001. Z tego co wiem w roletach chodzi o to żeby nie doszło do sytuacji że napięcie podawane jest jednocześnie na 2 przekaźniki (czyli obroty góra, dół). Może jest inna metoda podłączenia do przekaźników żeby uniemożliwić zadziałanie 2 jednocześnie. Były sytuacje że sterownik był włączony, nic z roletami nie robiłem a żarówka od rolety sama się zaświeciła. Także dysponując tylko żarówkami trudno mi jest stwierdzić czy to działa poprawnie.

5. Wake on LAN. Wprawdzie w GUI sterownika pojawia się opcja Wake on LAN lecz coś jest nie tak ponieważ po wpisaniu MAC addres, w supla cloud na końcu pojawia się Otwieranie furtki :? Przedstawia to zdjęcie 002.

6. Pushover. Po wygenerowaniu softu z opcją Pushover pojawia się to w GUI sterownika. Lecz wraz z tą opcją w Ustawienia urządzenia dochodzi opcja Warunkowanie. Co z wiadomego powodu u mnie nie działa. Teoretycznie sama tabelka Pushover wygląda poprawnie. Widać to na zdjęciu 003. Test innym razem.

7. Na kilkadziesiąt kompilacji i instalacji softu, zawsze przez USB i Erase 2 razy wygenerował się soft gdzie LED mial przypisane GPIO2-IO przez co buzzer pikał przerywanym dźwiękiem, jak kiedyś. Widać to na zdjęciu 003.

8. Patrząc na wyświetlacz OLED sterownika zauważyłem literówki w opisie. Brak połączenia z siecią. Widać to na zdjęciu 003.

9. Będąc przy pisowni. Zazwyczaj używasz dużej czcionki. Jednak w Ustawieniach dla BoneIO, Reakcja po resecie przeplata się mała i duża czcionka. Warto byłoby już to poprawić np. na dużą. Widać to na zdjęciu 003.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
krycha88

Masz możliwość zmiany w GUI więc odznacza to co uważasz za błędne :) pamiętaj, że odczyt INA nie jest odświeżany na bieżąco więc różnice mogą być. Co do WOL to czego się spodziewaleś- było tak zawsze. Wyszło na to, że nic nie zrobiłem i okazuje się, że jest dobrze? Takie poprawki to ja lubię ;)
https://gui-generic-builder.supla.io/
Gitman

Przecież 52W poboru prądu mając włączone same przekaźniki to mi się wydaje niemożliwe. Wyszło by na to że nie mając nic podłączonego do tego sterownika tylko on sam uruchomiony i włączone przekaźniki przez 24h to miesięczne zużycie ~37,5kw coś tu nie gra
edm

krycha88 wrote: Tue Oct 22, 2024 1:36 pm Masz możliwość zmiany w GUI więc odznacza to co uważasz za błędne :) pamiętaj, że odczyt INA nie jest odświeżany na bieżąco więc różnice mogą być. Co do WOL to czego się spodziewaleś- było tak zawsze. Wyszło na to, że nic nie zrobiłem i okazuje się, że jest dobrze? Takie poprawki to ja lubię ;)
Nie to że ciągle narzekamy napisałem że jest krok do przodu :). Lecz nie oznacza to że jest dobrze ;).
Odnośnie INA 219 to nie problem odświeżania. Za duże różnice. Miernik zużycia energii pokazuje ~52 W i 0.241 A. INA 219 w tym samym czasie pokazuje 0.93 W i 0.41 A. Zobacz czy gdzieś błąd się nie wkradł.

Rolety. Teraz tak myślę że to nie działa poprawnie. Nie może być tak, że klikając na zamknij i otwórz da się doprowadzić do sytuacji że napięcie (faza) jest równocześnie podawana na silnik w kierunku góra i dół. Chyba dobrze, że testowałem to na żarówkach, ponieważ w przeciwnym przypadku uszkodziłbym silnik rolety lub sterownik. Podłączenie żarówek (jako silnika rolet) zrobiłem wg schematu z BoneIO.
Słyszałem, że można inaczej podłączyć do przekaźników że jeden przekaźnik wyklucza drugi. Pytanie czy to jest rozwiązanie problemu.
Ok wiem, że rolety i przekaźniki są w BoneIO na sztywno. Lecz w GUI sterownika po ustawieniu ilości rolet, mogłoby być od razu poprawnie. Lub jeszcze lepiej Ustawień GPIO dla przekaźników i przycisków w ogóle nie powinno być, skoro to i tak nie działa. Pomyśl.. ;)

Wake on LAN, serio ma być furtka? jakbym wszedł w furtkę z poziomu aplikacji supla to będzie opcja wybudzenia zdeklarowanego mac / komputera?. Nie wchodziłem w to bo wydało mi się błędem.

Literówki itp. do poprawy. Rozumiem że to najprostszy i najszybszy temat.

Na koniec Termostat. Jest opcja dodania w podobny sposób jak Rolety?. Czy termostat się rządzi innymi prawami.

Proszę pochyl się nad tym jeszcze trochę i daj tu znać jak coś poprawisz, dodasz. Odwdzięczę się w miarę możliwości.
Last edited by edm on Tue Oct 22, 2024 3:16 pm, edited 1 time in total.
edm

Gitman wrote: Tue Oct 22, 2024 2:50 pm Przecież 52W poboru prądu mając włączone same przekaźniki to mi się wydaje niemożliwe. Wyszło by na to że nie mając nic podłączonego do tego sterownika tylko on sam uruchomiony i włączone przekaźniki przez 24h to miesięczne zużycie ~37,5kw coś tu nie gra
W sumie tak 52W to dużo. Przyjrzę się temu. W weekend może pojadę do kolegi ma wzorcowy miernik i większą wiedzę.

Return to “Projekty użytkowników”