Ja poczekam jeszcze chwilę aby reszta problemów znowu sama się naprawiła

Ja poczekam jeszcze chwilę aby reszta problemów znowu sama się naprawiła
Załączenie dwóch wyjść od rolet to raczej poważny problem.
A czy czasami nie masz przekaźników sterowanych inaczej niż domyślnie w boneIO? Bo zobaczyłem w kod i tam dla rolet nie czytałem parametru "Załączany stanem:LOW/HIGH" i zawsze było ustawione na LOW. Wrzuciłem poprawkę aby uwzględniać ten parametr.
Testy wykonywałem na sterowniku z przekaźnikami NO czyli powiedzmy domyślny standard. Nie zmieniałem stanu. Także jak domyślnie było na LOW to tak testowałem. Sprawdzę w domu. Jestem teraz w pracy i najbliższe testy jutro.krycha88 wrote: Tue Oct 22, 2024 5:56 pm A czy czasami nie masz przekaźników sterowanych inaczej niż domyślnie w boneIO? Bo zobaczyłem w kod i tam dla rolet nie czytałem parametru "Załączany stanem:LOW/HIGH" i zawsze było ustawione na LOW. Wrzuciłem poprawkę aby uwzględniać ten parametr.
W tych logach widać, że rolety są inicjalizowane z ustawieniem stanu wysokiego na wyjściach:edm wrote: Tue Oct 22, 2024 6:30 pm Edycja.
Tutaj https://drive.google.com/file/d/1RhL5LR ... YDMnJ/view jest pełny log z dzisiejszych testów. Może coś rozjaśni.
Code: Select all
13:34:12.726 < **** Digital write[1], gpio: 8; value 1
13:34:12.741 < **** Digital write[1], gpio: 9; value 1
Faktem jest że w trakcie sczytywania logów nie bawiłem się roletami. Natomiast były one zdeklarowane w GUI sterownika w ilości 4 szt. I po restarcie sterownika zapaliła się 2 i 4 żarówka. 2-ga - kanał 1 rolety, i 4-ta kanał 2 rolety. Nie miałem więcej oprawek i żarówek. Ale sprawdzałem multimetrem napięcie 230V AC na pozostałych 4 przekaźnikach zdeklarowanych do rolet i z tego co pamiętam napięcie było na nich analogicznie jak na pierwszych 4 przekaźnikach.
Wg logów na GPIO od rolet został ustaiwony stan wysoki.edm wrote: Tue Oct 22, 2024 8:06 pmFaktem jest że w trakcie sczytywania logów nie bawiłem się roletami. Natomiast były one zdeklarowane w GUI sterownika w ilości 4 szt. I po restarcie sterownika zapaliła się 2 i 4 żarówka. 2-ga - kanał 1 rolety, i 4-ta kanał 2 rolety. Nie miałem więcej oprawek i żarówek. Ale sprawdzałem multimetrem napięcie 230V AC na pozostałych 4 przekaźnikach zdeklarowanych do rolet i z tego co pamiętam napięcie było na nich analogicznie jak na pierwszych 4 przekaźnikach.
Zrób po prostu aktualizację, bo w sofcie który posiadasz to już wiadomo, że jest źle ustawione.edm wrote: Tue Oct 22, 2024 8:22 pm @krycha88 testować jutro od razu te poprawki co dziś wrzuciłeś, czy mam zobaczyć w obecnym sofcie jaki stan jest ustawiony w GUI, pobawić się roletami i ponownie zebrać logi.
Kolejna próba GUI Generic v24.10.22 Builder v6.0.1krycha88 wrote: Wed Oct 23, 2024 5:23 amZrób po prostu aktualizację, bo w sofcie który posiadasz to już wiadomo, że jest źle ustawione.edm wrote: Tue Oct 22, 2024 8:22 pm @krycha88 testować jutro od razu te poprawki co dziś wrzuciłeś, czy mam zobaczyć w obecnym sofcie jaki stan jest ustawiony w GUI, pobawić się roletami i ponownie zebrać logi.
Teraz masz pewność że było źle. Proszę zrób pozostałe poprawki o których tutaj pisałem viewtopic.php?p=188194#p188194krycha88 wrote: Tue Oct 22, 2024 3:47 pm Ja poczekam jeszcze chwilę aby reszta problemów znowu sama się naprawiłazanim przystąpię do poprawek muszę mieć pewność, że jest źle - najlepiej potwierdzone u niezależnej innej osoby
![]()