Ja poczekam jeszcze chwilę aby reszta problemów znowu sama się naprawiła zanim przystąpię do poprawek muszę mieć pewność, że jest źle - najlepiej potwierdzone u niezależnej innej osoby
boneIO - ciekawy sterownik
-
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
Załączenie dwóch wyjść od rolet to raczej poważny problem.
Osobiście obstawiam że to może być związane z implementacją obsługi ekspandera (bo one są na ekspanderze, prawda?)
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
-
A czy czasami nie masz przekaźników sterowanych inaczej niż domyślnie w boneIO? Bo zobaczyłem w kod i tam dla rolet nie czytałem parametru "Załączany stanem:LOW/HIGH" i zawsze było ustawione na LOW. Wrzuciłem poprawkę aby uwzględniać ten parametr.
-
Testy wykonywałem na sterowniku z przekaźnikami NO czyli powiedzmy domyślny standard. Nie zmieniałem stanu. Także jak domyślnie było na LOW to tak testowałem. Sprawdzę w domu. Jestem teraz w pracy i najbliższe testy jutro.krycha88 wrote: Tue Oct 22, 2024 5:56 pm A czy czasami nie masz przekaźników sterowanych inaczej niż domyślnie w boneIO? Bo zobaczyłem w kod i tam dla rolet nie czytałem parametru "Załączany stanem:LOW/HIGH" i zawsze było ustawione na LOW. Wrzuciłem poprawkę aby uwzględniać ten parametr.
Drugi sterownik mam wprawdzie z przekaźnikami NC i po to m.in. jest potrzeba możliwość zmiany stanu LOW/HIGH, żeby widok w aplikacji ON/OFF zgadzał się ze stanem faktycznym. Lecz na tym sterowniku póki co nie robię żadnych testów.
Edycja.
Tutaj https://drive.google.com/file/d/1RhL5LR ... YDMnJ/view jest pełny log z dzisiejszych testów. Może coś rozjaśni.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
W tych logach widać, że rolety są inicjalizowane z ustawieniem stanu wysokiego na wyjściach:edm wrote: Tue Oct 22, 2024 6:30 pm Edycja.
Tutaj https://drive.google.com/file/d/1RhL5LR ... YDMnJ/view jest pełny log z dzisiejszych testów. Może coś rozjaśni.
Code: Select all
13:34:12.726 < **** Digital write[1], gpio: 8; value 1
13:34:12.741 < **** Digital write[1], gpio: 9; value 1
-
Faktem jest że w trakcie sczytywania logów nie bawiłem się roletami. Natomiast były one zdeklarowane w GUI sterownika w ilości 4 szt. I po restarcie sterownika zapaliła się 2 i 4 żarówka. 2-ga - kanał 1 rolety, i 4-ta kanał 2 rolety. Nie miałem więcej oprawek i żarówek. Ale sprawdzałem multimetrem napięcie 230V AC na pozostałych 4 przekaźnikach zdeklarowanych do rolet i z tego co pamiętam napięcie było na nich analogicznie jak na pierwszych 4 przekaźnikach.
-
Wg logów na GPIO od rolet został ustaiwony stan wysoki.edm wrote: Tue Oct 22, 2024 8:06 pmFaktem jest że w trakcie sczytywania logów nie bawiłem się roletami. Natomiast były one zdeklarowane w GUI sterownika w ilości 4 szt. I po restarcie sterownika zapaliła się 2 i 4 żarówka. 2-ga - kanał 1 rolety, i 4-ta kanał 2 rolety. Nie miałem więcej oprawek i żarówek. Ale sprawdzałem multimetrem napięcie 230V AC na pozostałych 4 przekaźnikach zdeklarowanych do rolet i z tego co pamiętam napięcie było na nich analogicznie jak na pierwszych 4 przekaźnikach.
Jeśli tam są przekaźniki sterowane stanem wysokim, to nic dziwnego, że się załączyły.
Nie wiem czy to kwestia konfiguracji, czy kodu w GG, ale ogólnie to czy sterowanie jest stanem niskim, czy wysokim, to zależy od kodu.
-
@krycha88 testować jutro od razu te poprawki co dziś wrzuciłeś, czy mam zobaczyć w obecnym sofcie jaki stan jest ustawiony w GUI, pobawić się roletami i ponownie zebrać logi.
-
Zrób po prostu aktualizację, bo w sofcie który posiadasz to już wiadomo, że jest źle ustawione.edm wrote: Tue Oct 22, 2024 8:22 pm @krycha88 testować jutro od razu te poprawki co dziś wrzuciłeś, czy mam zobaczyć w obecnym sofcie jaki stan jest ustawiony w GUI, pobawić się roletami i ponownie zebrać logi.
-
Kolejna próba GUI Generic v24.10.22 Builder v6.0.1krycha88 wrote: Wed Oct 23, 2024 5:23 amZrób po prostu aktualizację, bo w sofcie który posiadasz to już wiadomo, że jest źle ustawione.edm wrote: Tue Oct 22, 2024 8:22 pm @krycha88 testować jutro od razu te poprawki co dziś wrzuciłeś, czy mam zobaczyć w obecnym sofcie jaki stan jest ustawiony w GUI, pobawić się roletami i ponownie zebrać logi.
W GUI sterownika ustawiłem 4 rolety i wykonałem kalibrację. Tym razem działanie wygląda poprawnie. Nie było możliwe załączenie dwóch wyjść od rolet. Żarówki ładnie na przemian (góra, dół) zapalały się i gasły.
Pełny log tutaj https://drive.google.com/file/d/1xsl_9K ... uppLe/view gdzie pod koniec widać jak steruję 1 i 2 roletą a na koniec włączam ON na 9-tym przekaźniku.
Jak to jest z tym stanem HIGH, LOW. Dla przekaźników NO powinno być domyślnie LOW ?. Nie pomyliłeś się w nazewnictwie?.
Pytam ponieważ zaraz po wgraniu softu w Ustawieniach dla BoneIO jest domyślnie HIGH a przechodząc do Ustawień GPIO dla CONFIG domyślnie jest LOW. Przedstawia to zdjęcie 01.
Na tym nowym sofcie GUI Generic v24.10.22 Builder v6.0.1 zużycie energii powróciło do normy. Gdy załączyłem ON wszystkie 24 przekaźniki (bez obciążenia) to pobór był około 12 W. A w przypadku wyłączonych przekaźników OFF pobór był około 1.5-1.8 W. Zdjęcie 02. Dla porównania wgrałem tą pierwszą wersję softu boneIO_24x16A_MCP.bin nie GGi odczyty poboru były niemalże identyczne. Także moje pomiary były prawidłowe a problem był w sofcie.
Uczysz cierpliwości , dobrze że klew stoi na straży...
W krótce zrobię test na drugim sterowniku z przekaźnikami NC.
Teraz masz pewność że było źle. Proszę zrób pozostałe poprawki o których tutaj pisałem viewtopic.php?p=188194#p188194krycha88 wrote: Tue Oct 22, 2024 3:47 pm Ja poczekam jeszcze chwilę aby reszta problemów znowu sama się naprawiła zanim przystąpię do poprawek muszę mieć pewność, że jest źle - najlepiej potwierdzone u niezależnej innej osoby
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.