boneIO - ciekawy sterownik

Gitman

Generalnie ten twój viron jest do bani 0.099A daje w przybliżeniu 22W a nie 11W ale 22W to nie 52W i tak według mnie jest to zawyżone.
klew

edm wrote: Wed Oct 23, 2024 9:05 am Jak to jest z tym stanem HIGH, LOW. Dla przekaźników NO powinno być domyślnie LOW ?. Nie pomyliłeś się w nazewnictwie?.
Pytam ponieważ zaraz po wgraniu softu w Ustawieniach dla BoneIO jest domyślnie HIGH a przechodząc do Ustawień GPIO dla CONFIG domyślnie jest LOW. Przedstawia to zdjęcie 01.
Tutaj mylisz pojęcia.
NO i NC to nazwy wyjść na przekaźnikach. NO to "normalnie otwarty", a NC "normlanie zamknięty" (normally closed).
Złącze NO jest zatem otwarte, gdy przekaźnik nie jest "wysterowany", albo nie ma wcale podanego zasilania/napięcia.
NC ma domyślnie zamknięty obwód. Czyli gdy przekaźnik nie jest "wysterowany", albo gdy nie ma zasilania, to obwód będzie tutaj zamknięty.

Załącznie przekaźnika powoduje otwarcie obwodu NC i zamknięcie NO.

Natomiast sterowanie stanem LOW i HIGH dotyczy części sterującej przekaźnikiem. Jeśli przekaźnik jest załączany stanem HIGH, to trzeba podać napięcie na cewkę przekaźinka, aby się załączył.
Jeśli przekaźnik jest załączany stanem LOW, to z reguły trzeba podać GND na cewkę przekaźnika, aby się załączył.
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
edm

klew wrote: Wed Oct 23, 2024 9:26 am ...
Dziękuję za wyjaśnienie. Co to przekaźniki NC i NO wiedziałem. Świadomie wybrałem 1 wersję z NO dla np. oświetlenia. Oraz 2 wersję NC z przeznaczeniem na gniazda, które z założenia zawsze mają napięcie. Szkoda byłoby marnować energię dla przekaźnika NO który miałby służyć do gniazda.
Gitman wrote: Wed Oct 23, 2024 9:19 am Generalnie ten twój viron jest do bani 0.099A daje w przybliżeniu 22W a nie 11W ale 22W to nie 52W i tak według mnie jest to zawyżone.
Ciekawe. Wkrótce to potwierdzę u kolegi na mierniku z wyższej półki.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 :D
krycha88

edm wrote: Wed Oct 23, 2024 9:05 am W GUI sterownika ustawiłem 4 rolety i wykonałem kalibrację. Tym razem działanie wygląda poprawnie. Nie było możliwe załączenie dwóch wyjść od rolet. Żarówki ładnie na przemian (góra, dół) zapalały się i gasły.
Pełny log tutaj https://drive.google.com/file/d/1xsl_9K ... uppLe/view gdzie pod koniec widać jak steruję 1 i 2 roletą a na koniec włączam ON na 9-tym przekaźniku.

Jak to jest z tym stanem HIGH, LOW. Dla przekaźników NO powinno być domyślnie LOW ?. Nie pomyliłeś się w nazewnictwie?.
Pytam ponieważ zaraz po wgraniu softu w Ustawieniach dla BoneIO jest domyślnie HIGH a przechodząc do Ustawień GPIO dla CONFIG domyślnie jest LOW. Przedstawia to zdjęcie 01.
Jest to dla mnie trochę zagadką - ustawiłeś sterowanie przekaźników na LOW i rolety zaczęły pracować poprawnie? Ja się spodziewałem, że masz przekaźniki sterowane stanem HIGH...W poprzednich wersjach było domyślnie ustawione na sterowanie LOW więc dlaczego wtedy nie działało :(
https://gui-generic-builder.supla.io/
edm

krycha88 wrote: Wed Oct 23, 2024 9:58 am Jest to dla mnie trochę zagadką - ustawiłeś sterowanie przekaźników na LOW i rolety zaczęły pracować poprawnie? Ja się spodziewałem, że masz przekaźniki sterowane stanem HIGH...W poprzednich wersjach było domyślnie ustawione na sterowanie LOW więc dlaczego wtedy nie działało :(
Dla jasności napisze że mowa o sterowniku z przekaźnikami NO (tak mam oznaczone naklejką na obudowie. Chyba że tu jest pomylone, mogę rozebrać i zobaczyć). Jak na sofcie Firmware: GG v24.10.22 w Ustawienie dla boneIO, Załączany stanem ustawię LOW to nie działa poprawnie. Po restarcie zapala się 2 i 4 żarówka (1 i 2 roleta). O pozostałych 2 roletach nie piszę bo nie mam tam żarówek. Oraz rolety nie działają prawidłowo. Jest możliwe załączenie na raz dwóch faz wyjść do rolety.
Poza tym dla pozostałych przekaźników ON/OFF nie zgadza się stan ikony w aplikacji supla ze stanem faktycznym. Na 9-tym przekaźniku gdzie mam żarówkę świeci ona pomimo że w aplikacji mam na OFF.
krycha88 wrote: Wed Oct 23, 2024 9:58 am W poprzednich wersjach było domyślnie ustawione na sterowanie LOW więc dlaczego wtedy nie działało :(
Jeśli poprzednią wersję masz na myśli np. tą z 22.10.2024 tj. GG v24.10.21b to tam też w Ustawienie dla boneIO, Załączany stanem, domyślnie było HIGH. Widać to na moim zdjęciu z tego posta viewtopic.php?p=188194#p188194 a tu powiększenie download/file.php?id=35370
To na czym to teraz stanęło. Dla przekaźników NO w Ustawienie dla boneIO, Załączany stanem ma być sterowane HIGH, jak obecnie ?. Dlatego się pytałem czy to nie błąd w nazewnictwie.
klew

edm wrote: Wed Oct 23, 2024 10:47 am Dla jasności napisze że mowa o sterowniku z przekaźnikami NO (tak mam oznaczone naklejką na obudowie. Chyba że tu jest pomylone, mogę
...
To na czym to teraz stanęło. Dla przekaźników NO w Ustawienie dla boneIO, Załączany stanem ma być sterowane HIGH, jak obecnie ?. Dlatego się pytałem czy to nie błąd w nazewnictwie.
Jeszcze raz:
Praktycznie każdy przekaźnik ma wyjścia NO oraz NC i nie ma to związku z tym czy są sterowane stanem LOW czy HIGH. To są odrębne tematy, które jednak w tym przypadku mają związek, ale o tym za chwilę.
Z tego co zrozumiałem, to Twoje przekaźniki są sterowanie stanem HIGH (niezależnie od wariantu).
Natomiast jeśli na jednych masz wyprowadzone tylko styki NO a na drugich tylko styki NC, to aby stan się zgadzał w Supli, to trzeba tu odwrócić logikę (dla NC).
Zmiana sterowania z HIGH na LOW odwraca też logikę.
Także dla przekaźników sterowanych stanem HIGH, jeśli używasz wyjść NO, to powinno być HIGH, a jeśli używasz wyjść NC, to ustaw LOW.
Dla przekaźników stareowanych stanem LOW oraz wyjsć NO ustaw LOW, a dla wyjść NC ustaw HIGH.
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
edm

klew wrote: Wed Oct 23, 2024 11:18 am Jeszcze raz..
Dotarło, wszystko jasne. Podziękował.
edm

Gitman wrote: Wed Oct 23, 2024 9:19 am Generalnie ten twój viron jest do bani 0.099A daje w przybliżeniu 22W a nie 11W ale 22W to nie 52W i tak według mnie jest to zawyżone.
Podając napięcie na wszystkie 24 cewki przekaźników pobór sterownika około 11W - 12W jest wiarygodny.
Przekaźniki w tym sterowniku raczej mam HF115F-T/024-1HS3A https://www.tme.eu/pl/details/hf115f-t_ ... ngfa-relay Pobór mocy przez 1 cewkę 400mW. 24 x 0,4W = 9,6W + ~1,8W sterownika = ~11,4W.
Gitman

Tylko prądu wówczas powinno ci pokazywać w okolicach 0,049A a nie 0,099A jak na screenie :D
edm

Gitman wrote: Wed Oct 23, 2024 1:03 pm Tylko prądu wówczas powinno ci pokazywać w okolicach 0,049A a nie 0,099A jak na screenie :D
Dlatego pisałem o Wat-ach a nie Amperach. Z amperami jest coś nie tak. Sprawdzę to w krótce.

Return to “Projekty użytkowników”