boneIO - ciekawy sterownik
-
Generalnie ten twój viron jest do bani 0.099A daje w przybliżeniu 22W a nie 11W ale 22W to nie 52W i tak według mnie jest to zawyżone.
-
Tutaj mylisz pojęcia.edm wrote: Wed Oct 23, 2024 9:05 am Jak to jest z tym stanem HIGH, LOW. Dla przekaźników NO powinno być domyślnie LOW ?. Nie pomyliłeś się w nazewnictwie?.
Pytam ponieważ zaraz po wgraniu softu w Ustawieniach dla BoneIO jest domyślnie HIGH a przechodząc do Ustawień GPIO dla CONFIG domyślnie jest LOW. Przedstawia to zdjęcie 01.
NO i NC to nazwy wyjść na przekaźnikach. NO to "normalnie otwarty", a NC "normlanie zamknięty" (normally closed).
Złącze NO jest zatem otwarte, gdy przekaźnik nie jest "wysterowany", albo nie ma wcale podanego zasilania/napięcia.
NC ma domyślnie zamknięty obwód. Czyli gdy przekaźnik nie jest "wysterowany", albo gdy nie ma zasilania, to obwód będzie tutaj zamknięty.
Załącznie przekaźnika powoduje otwarcie obwodu NC i zamknięcie NO.
Natomiast sterowanie stanem LOW i HIGH dotyczy części sterującej przekaźnikiem. Jeśli przekaźnik jest załączany stanem HIGH, to trzeba podać napięcie na cewkę przekaźinka, aby się załączył.
Jeśli przekaźnik jest załączany stanem LOW, to z reguły trzeba podać GND na cewkę przekaźnika, aby się załączył.
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
-
Dziękuję za wyjaśnienie. Co to przekaźniki NC i NO wiedziałem. Świadomie wybrałem 1 wersję z NO dla np. oświetlenia. Oraz 2 wersję NC z przeznaczeniem na gniazda, które z założenia zawsze mają napięcie. Szkoda byłoby marnować energię dla przekaźnika NO który miałby służyć do gniazda.
Ciekawe. Wkrótce to potwierdzę u kolegi na mierniku z wyższej półki.Gitman wrote: Wed Oct 23, 2024 9:19 am Generalnie ten twój viron jest do bani 0.099A daje w przybliżeniu 22W a nie 11W ale 22W to nie 52W i tak według mnie jest to zawyżone.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
Jest to dla mnie trochę zagadką - ustawiłeś sterowanie przekaźników na LOW i rolety zaczęły pracować poprawnie? Ja się spodziewałem, że masz przekaźniki sterowane stanem HIGH...W poprzednich wersjach było domyślnie ustawione na sterowanie LOW więc dlaczego wtedy nie działałoedm wrote: Wed Oct 23, 2024 9:05 am W GUI sterownika ustawiłem 4 rolety i wykonałem kalibrację. Tym razem działanie wygląda poprawnie. Nie było możliwe załączenie dwóch wyjść od rolet. Żarówki ładnie na przemian (góra, dół) zapalały się i gasły.
Pełny log tutaj https://drive.google.com/file/d/1xsl_9K ... uppLe/view gdzie pod koniec widać jak steruję 1 i 2 roletą a na koniec włączam ON na 9-tym przekaźniku.
Jak to jest z tym stanem HIGH, LOW. Dla przekaźników NO powinno być domyślnie LOW ?. Nie pomyliłeś się w nazewnictwie?.
Pytam ponieważ zaraz po wgraniu softu w Ustawieniach dla BoneIO jest domyślnie HIGH a przechodząc do Ustawień GPIO dla CONFIG domyślnie jest LOW. Przedstawia to zdjęcie 01.
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
Dla jasności napisze że mowa o sterowniku z przekaźnikami NO (tak mam oznaczone naklejką na obudowie. Chyba że tu jest pomylone, mogę rozebrać i zobaczyć). Jak na sofcie Firmware: GG v24.10.22 w Ustawienie dla boneIO, Załączany stanem ustawię LOW to nie działa poprawnie. Po restarcie zapala się 2 i 4 żarówka (1 i 2 roleta). O pozostałych 2 roletach nie piszę bo nie mam tam żarówek. Oraz rolety nie działają prawidłowo. Jest możliwe załączenie na raz dwóch faz wyjść do rolety.krycha88 wrote: Wed Oct 23, 2024 9:58 am Jest to dla mnie trochę zagadką - ustawiłeś sterowanie przekaźników na LOW i rolety zaczęły pracować poprawnie? Ja się spodziewałem, że masz przekaźniki sterowane stanem HIGH...W poprzednich wersjach było domyślnie ustawione na sterowanie LOW więc dlaczego wtedy nie działało
Poza tym dla pozostałych przekaźników ON/OFF nie zgadza się stan ikony w aplikacji supla ze stanem faktycznym. Na 9-tym przekaźniku gdzie mam żarówkę świeci ona pomimo że w aplikacji mam na OFF.
Jeśli poprzednią wersję masz na myśli np. tą z 22.10.2024 tj. GG v24.10.21b to tam też w Ustawienie dla boneIO, Załączany stanem, domyślnie było HIGH. Widać to na moim zdjęciu z tego posta viewtopic.php?p=188194#p188194 a tu powiększenie download/file.php?id=35370krycha88 wrote: Wed Oct 23, 2024 9:58 am W poprzednich wersjach było domyślnie ustawione na sterowanie LOW więc dlaczego wtedy nie działało
To na czym to teraz stanęło. Dla przekaźników NO w Ustawienie dla boneIO, Załączany stanem ma być sterowane HIGH, jak obecnie ?. Dlatego się pytałem czy to nie błąd w nazewnictwie.
-
Jeszcze raz:edm wrote: Wed Oct 23, 2024 10:47 am Dla jasności napisze że mowa o sterowniku z przekaźnikami NO (tak mam oznaczone naklejką na obudowie. Chyba że tu jest pomylone, mogę
...
To na czym to teraz stanęło. Dla przekaźników NO w Ustawienie dla boneIO, Załączany stanem ma być sterowane HIGH, jak obecnie ?. Dlatego się pytałem czy to nie błąd w nazewnictwie.
Praktycznie każdy przekaźnik ma wyjścia NO oraz NC i nie ma to związku z tym czy są sterowane stanem LOW czy HIGH. To są odrębne tematy, które jednak w tym przypadku mają związek, ale o tym za chwilę.
Z tego co zrozumiałem, to Twoje przekaźniki są sterowanie stanem HIGH (niezależnie od wariantu).
Natomiast jeśli na jednych masz wyprowadzone tylko styki NO a na drugich tylko styki NC, to aby stan się zgadzał w Supli, to trzeba tu odwrócić logikę (dla NC).
Zmiana sterowania z HIGH na LOW odwraca też logikę.
Także dla przekaźników sterowanych stanem HIGH, jeśli używasz wyjść NO, to powinno być HIGH, a jeśli używasz wyjść NC, to ustaw LOW.
Dla przekaźników stareowanych stanem LOW oraz wyjsć NO ustaw LOW, a dla wyjść NC ustaw HIGH.
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
-
Podając napięcie na wszystkie 24 cewki przekaźników pobór sterownika około 11W - 12W jest wiarygodny.Gitman wrote: Wed Oct 23, 2024 9:19 am Generalnie ten twój viron jest do bani 0.099A daje w przybliżeniu 22W a nie 11W ale 22W to nie 52W i tak według mnie jest to zawyżone.
Przekaźniki w tym sterowniku raczej mam HF115F-T/024-1HS3A https://www.tme.eu/pl/details/hf115f-t_ ... ngfa-relay Pobór mocy przez 1 cewkę 400mW. 24 x 0,4W = 9,6W + ~1,8W sterownika = ~11,4W.
-
Tylko prądu wówczas powinno ci pokazywać w okolicach 0,049A a nie 0,099A jak na screenie
-
Dlatego pisałem o Wat-ach a nie Amperach. Z amperami jest coś nie tak. Sprawdzę to w krótce.Gitman wrote: Wed Oct 23, 2024 1:03 pm Tylko prądu wówczas powinno ci pokazywać w okolicach 0,049A a nie 0,099A jak na screenie