Do BoneIO gdzie mam przekaźniki NC wgrałem Firmware: GG v24.10.23.
Zgodnie z wytycznymi w Ustawienie dla boneIO | Załączany stanem zrobiłem na LOW żeby zgadzał się stan ikony ON/OFF ze stanem faktycznym, to działa poprawnie. Testowałem pod kątem rolet gdzie jak poprzednio ustawiłem 4 rolety. Sterowanie roletami działa powiedzmy poprawnie. Nie było możliwe załączenie dwóch wyjść od rolet. Żarówki ładnie na przemian (góra, dół) zapalały się i gasły.
Jest natomiast jeden mankament. Po restarcie sterownika 1 i 3 żarówka zawsze zapala się (czyli od 1 i 2 rolety). Analogicznie jest na kolejnych 2 roletach. Wspominał o tym @klew że przy sterowaniu LOW, właśnie tak będzie. Pytanie czy można to obejść, dopisać warunek żeby ta sytuacja nie miała miejsca. Z drugiej strony tak myślę. Nawet jakby tak zostało jakie mogą być tego konsekwencje. Po zaniku i powrocie zasilania rolety zaczną się otwierać. Dojadą do krańcówki wyłączą się i chyba to tyle?. Raczej nic nie powinno się rozkalibrować?. Problem może być w okresie zimowym, gdzie roleta przymarznie, a po powrocie zasilania będzie chciała się otworzyć.
boneIO - ciekawy sterownik
-
Nie kojarzę, abym o czymś takim wspomniał :Pedm wrote: Thu Oct 24, 2024 7:06 am Jest natomiast jeden mankament. Po restarcie sterownika 1 i 3 żarówka zawsze zapala się (czyli od 1 i 2 rolety). Analogicznie jest na kolejnych 2 roletach. Wspominał o tym @klew że przy sterowaniu LOW, właśnie tak będzie. Pytanie czy można to obejść, dopisać warunek żeby ta sytuacja nie miała miejsca. Z drugiej strony tak myślę. Nawet jakby tak zostało jakie mogą być tego konsekwencje. Po zaniku i powrocie zasilania rolety zaczną się otwierać. Dojadą do krańcówki wyłączą się i chyba to tyle?. Raczej nic nie powinno się rozkalibrować?. Problem może być w okresie zimowym, gdzie roleta przymarznie, a po powrocie zasilania będzie chciała się otworzyć.
Masz na myśli, że załącza się jedno wyjście z każdej z rolet (a nie oba na raz) ? Jeśli mowa o jednym, to daj logi - sprwadzę.
Ogólnie rolet do NC bym nie podłączał. Jak padnie zasilanie BoneIO, a prąd w domu będzie, to będziesz miał zasilanie podane na wszystkich przekaźnikach i niektóre napędy rolet możesz uszkodzić. Podobnie każdy reset zasilania może taki efekt wywołać (do czasu aż nie wystartuje BoneIO i nie wyłączy tych przekaźników).
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
-
W ogóle dziwne że w sterowniku za takie pieniądze nie ma przekaźników NC/COM/NO ale nie mi oceniać
-
Tak to mam na myśli "... że załącza się jedno wyjście z każdej z rolet...". Logi jutro, jestem poza domem.klew wrote: Thu Oct 24, 2024 9:04 am Masz na myśli, że załącza się jedno wyjście z każdej z rolet (a nie oba na raz) ? Jeśli mowa o jednym, to daj logi - sprwadzę.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
I słusznie. To ja błędnie pokojarzyłem z tym. Wybacz.
Logi o których ostatnio była mowa są tutaj https://drive.google.com/file/d/12KaPQn ... pxMQ1/viewklew wrote: Tue Oct 22, 2024 8:10 pm Wg logów na GPIO od rolet został ustaiwony stan wysoki.
Jeśli tam są przekaźniki sterowane stanem wysokim, to nic dziwnego, że się załączyły.
Nie wiem czy to kwestia konfiguracji, czy kodu w GG, ale ogólnie to czy sterowanie jest stanem niskim, czy wysokim, to zależy od kodu.
Jednak tu też wtopa z mojej strony . Teraz testując po ciemku zauważyłem że po restarcie sterownika wszystkie żarówki się zapalają, z tym że chyba 2 i 4 (tyle tylko mam) szybko od razu gaśnie czego widocznie za dnia nie zauważyłem. Zmęczenie wychodzi.
Cenna uwaga. Także do NC nie będę podłączał rolet.klew wrote: Thu Oct 24, 2024 9:04 am Ogólnie rolet do NC bym nie podłączał. Jak padnie zasilanie BoneIO, a prąd w domu będzie, to będziesz miał zasilanie podane na wszystkich przekaźnikach i niektóre napędy rolet możesz uszkodzić. Podobnie każdy reset zasilania może taki efekt wywołać (do czasu aż nie wystartuje BoneIO i nie wyłączy tych przekaźników).
-
Nie widziałem BoneIO z wyjściami przekaźników NC/COM/NO. Do rolet też mają NO https://store.boneio.eu/pl/produkt/oslo ... 8404204e3d
Natomiast samo PCB ma wyprowadzenia na NC/COM/NO, dlatego ewentualnie można wybrać NC lub NO. Raczej nie oferują NC/COM/NO z prostego powodu ponieważ w zaciskach wyprowadzonych na zewnątrz obudowy fizycznie braknie miejsca i nie zmieści się kolejny zacisk.
-
Super że ten licznik się pojawił, dziękuję. Testowałem na BoneIO z użyciem multimetrów.lukfud wrote: Wed Oct 16, 2024 8:46 am
Code: Select all
#ifndef SRC_SUPLA_SENSOR_EXT_INA219_H_ #define SRC_SUPLA_SENSOR_EXT_INA219_H_ /* Dependency: https://github.com/RobTillaart/INA219 use library manager to install it */ #include <Wire.h> #include <INA219.h> #include <supla/log_wrapper.h> #include <supla/sensor/one_phase_electricity_meter.h> namespace Supla { namespace Sensor { class ExtINA219 : public OnePhaseElectricityMeter { public: ExtINA219(uint8_t address = 0x42, float maxAmp = 3.4, float shuntRes = 0.1) : INA(address) { if (!INA.begin()) { SUPLA_LOG_DEBUG("Unable to find INA219"); } else { SUPLA_LOG_DEBUG("INA219 is connected at address: 0x%x", address); } INA.setMaxCurrentShunt(maxAmp, shuntRes); } void onInit() override { readValuesFromDevice(); updateChannelValues(); } virtual void readValuesFromDevice() { setVoltage(0, INA.getBusVoltage() * 100); //SUPLA_LOG_DEBUG("Voltage: %f", INA.getBusVoltage()); setCurrent(0, INA.getCurrent() * 1000); //SUPLA_LOG_DEBUG("Current: %f", INA.getCurrent()); setPowerActive(0, INA.getPower() * 100000); //SUPLA_LOG_DEBUG("Power: %f", INA.getPower()); } protected: ::INA219 INA; }; }; // namespace Sensor }; // namespace Supla #endif // SRC_SUPLA_SENSOR_EXT_INA219_H_
Wartość W (Wat) jest źle wyliczana / pokazywana. Wygląda na to że jest przestawione o jedno miejsce po przecinku.
Przykładowo multimetr pokazuje obciążenie ~9W to w aplikacji widać ~0,9W.
Prawdopodobnie przyczyna jest tu
setPowerActive(0, INA.getPower() * 100000);
Raczej powinno być o jedno 0 więcej (ewentualnie mniej do przetestowania).
Czyli setPowerActive(0, INA.getPower() * 1000000);
Natomiast napięcie widoczne w aplikacji jest nieco zaniżone. Lecz to można uznać że mieści się w tolerancji błędu pomiaru.
Natężenie A, widoczne w aplikacji jest poprawne.
Patrzyłem tutaj https://how2electronics.com/how-to-use- ... h-arduino/
https://datacapturecontrol.com/articles ... ino-uno-r3 na opis licznika INA 219, sposób obliczeń, kalibrację i przykładowy kod arduino.
Wspominają tam o wyliczeniach wg wzoru
Shunt Voltage (V) = Shunt Voltage Register Value * 10 µV
Bus Voltage (V) = Bus Voltage Register Value * 4 mV
Oraz w przykładowym kodzie widać loadvoltage = busvoltage + (shuntvoltage / 1000);
Nie widzę tych wyliczeń w kodzie supli?. Co prawda jakoś działa, ale nie kumam tego...
-
Byłem u kolegi elektryka z zajawkami elektroniki .
Zrobiliśmy pomiary BoneIO vs INA 219 wykorzystując markowy multimetr.
Można uznać, że INA 219 pokazuje poprawne wartości poza Mocą czynną czyli odczyt w Wat-ach.
INA 219 faktycznie pokazuje odczyt Wat przestawiony o jedno miejsce po przecinku.
Widać to na poniższym zdjęciu, gdzie wykorzystując dane odczytane z INA 219 przeliczamy Ampery na Waty.
Link do kalkulatora https://conversion.website.yandexcloud. ... -waty.html
Zrobiliśmy pomiary BoneIO vs INA 219 wykorzystując markowy multimetr.
Można uznać, że INA 219 pokazuje poprawne wartości poza Mocą czynną czyli odczyt w Wat-ach.
INA 219 faktycznie pokazuje odczyt Wat przestawiony o jedno miejsce po przecinku.
Widać to na poniższym zdjęciu, gdzie wykorzystując dane odczytane z INA 219 przeliczamy Ampery na Waty.
Link do kalkulatora https://conversion.website.yandexcloud. ... -waty.html
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Krycha88 w obecnej wersji gui generic licznik Ina219 źle pokazuje wartość W (Wat). Tzn. prezentowana wartość jest przestawiona o jedno miejsce po przecinku. Wrzucisz poprawkę? i będzie można zakończyć testy.krycha88 wrote: Sun Oct 20, 2024 7:19 pm Wrzuć wersję z dzisiaj tam już licznik powinien działać poprawnie ..