Jak sterować centralnie roletami

klew

maciejWRO wrote: Mon Mar 13, 2023 10:03 am
klew wrote: Wed Feb 22, 2023 1:44 pm Poprawka wrzucona i wydana w wersji 23.02.01.
Teraz trzeba poczekać, aż @krycha88 ją weźmie do GG.
Jeżeli dobrze rozumiem to po poprawce powinny pojawić się dodatkowe akcje dla wyzwalaczy.
Niestety nie ma nic nowego ani przy tworzeniu nowej grupy kanałów, do której dodawane są rolety ani w konfiguracji wyzwalaczy dla przycisku rolety.

GG v6.0.0 już zaktualizowane o 23.02.01 wg informacji od @krycha88.
A sprawdź, czy przy pojedynczej rolecie widzisz takie akcje? Po wejściu na kanał rolety, powinny być widoczne.

Jeśli tam są, to wszyskto jest ok, tylko z jakiegoś powodu te akcje nie są dostępne w grupach rolet.
Na chwilę obecną możesz to obejść zastępując grupę scenami. Czyli tworzysz scenę i wybierasz tam kanał rolety z odpowiednią akcją, a potem następny kanał rolety itd.
W wyzwalaczu ustawiasz uruchomienie tej sceny.
maciejWRO

klew wrote: Mon Mar 13, 2023 10:36 am A sprawdź, czy przy pojedynczej rolecie widzisz takie akcje? Po wejściu na kanał rolety, powinny być widoczne.

Jeśli tam są, to wszyskto jest ok, tylko z jakiegoś powodu te akcje nie są dostępne w grupach rolet.
Na chwilę obecną możesz to obejść zastępując grupę scenami. Czyli tworzysz scenę i wybierasz tam kanał rolety z odpowiednią akcją, a potem następny kanał rolety itd.
W wyzwalaczu ustawiasz uruchomienie tej sceny.
Tak, są widoczne przy pojedynczej rolecie.

Obejście przez zastąpienie grupy scenami działa. Super!
kurus

@klew zauważyłem takie zjawisko, mam roletę którą steruje z wyzwalacza akcji (ustawione w górę lub zatrzymaj i drugi w dół lub zatrzymaj) przycisk monostabilny podwójny jeden w górę jeden w dół.

Mam w cloud ustawiony czas otwierania i zamykania dla niej. Wszystko działa ok z apki respektuje ten czas, ale zauważyłem że jeśli z wyzwalacza kliknę otwórz czy zamknij roleta dojedzie do krańcówki która ja wyłączy, po czym powinien rozłączyć się przekaźnik bo zbiega się z tym ustawiony czas w cloud, a on się nie rozłącza, jest załączony jeszcze około minutę i dopiero po tym czasie rozłącza, tak jakby z wyzwalacza nie respektował czasu ustawionego w cloud, czy to jakiś błąd? Moduły są na sofcie GG
klew

kurus wrote: Sun May 14, 2023 1:33 pm @klew zauważyłem takie zjawisko, mam roletę którą steruje z wyzwalacza akcji (ustawione w górę lub zatrzymaj i drugi w dół lub zatrzymaj) przycisk monostabilny podwójny jeden w górę jeden w dół.

Mam w cloud ustawiony czas otwierania i zamykania dla niej. Wszystko działa ok z apki respektuje ten czas, ale zauważyłem że jeśli z wyzwalacza kliknę otwórz czy zamknij roleta dojedzie do krańcówki która ja wyłączy, po czym powinien rozłączyć się przekaźnik bo zbiega się z tym ustawiony czas w cloud, a on się nie rozłącza, jest załączony jeszcze około minutę i dopiero po tym czasie rozłącza, tak jakby z wyzwalacza nie respektował czasu ustawionego w cloud, czy to jakiś błąd? Moduły są na sofcie GG
Tam zawsze jest jakiś margines czasu dodany. Nie pamiętam ile było na tym sofcie ustawione. Postaram się to sprawdzić.
kurus

klew wrote: Sun May 14, 2023 1:43 pm
kurus wrote: Sun May 14, 2023 1:33 pm @klew zauważyłem takie zjawisko, mam roletę którą steruje z wyzwalacza akcji (ustawione w górę lub zatrzymaj i drugi w dół lub zatrzymaj) przycisk monostabilny podwójny jeden w górę jeden w dół.

Tam zawsze jest jakiś margines czasu dodany. Nie pamiętam ile było na tym sofcie ustawione. Postaram się to sprawdzić.
Ok nie ma problemu, myślałem że, to błąd bo w moim przypadku ta roleta otwiera się 15s gdzie po tym około 1min przekaźnik jeszcze załączony, bałem się o to że, jak w tym czasie marginesu załączę drugi kierunek silnika to uszkodzi mi silnik ale, jak w tym czasie klikniesz kolejny raz czy to w tym samym kierunku czy odwrotnym to ten drugi klik powoduje wyłączenie tego przekaznika w momencie kliknięcia.
Michalole

Witam. Mam esp32. Przez gui generic dodałem program z wybranymi roletami. Gdy już konfiguruje program i dodam dwa przekazniki potrzebne do rolety to w programie mam ikonę okna i guziki do niego. Gdy dodam 4 przekazniki i wybiorę 2 rolety to mam każdy przekaźnik osobno wyświetlony z ikonka włącz i wyłącz. Czy można dodać tak abym miał dwa sterowania roletami na jednym esp. Mam 3 bramy obok siebie i chciałem je podłączyć do jednej kostki esp. Aktualnie 3 jest nie uzywana to bym mógł ją pominąć. Ale jak wgrac tak aby z dwoma działała? Pozdrawiam
YoMan

Michalole wrote: Sun Jul 23, 2023 6:16 pm Witam. Mam esp32. Przez gui generic dodałem program z wybranymi roletami. Gdy już konfiguruje program i dodam dwa przekazniki potrzebne do rolety to w programie mam ikonę okna i guziki do niego. Gdy dodam 4 przekazniki i wybiorę 2 rolety to mam każdy przekaźnik osobno wyświetlony z ikonka włącz i wyłącz. Czy można dodać tak abym miał dwa sterowania roletami na jednym esp. Mam 3 bramy obok siebie i chciałem je podłączyć do jednej kostki esp. Aktualnie 3 jest nie uzywana to bym mógł ją pominąć. Ale jak wgrac tak aby z dwoma działała? Pozdrawiam
Zakładam że to jakieś przejęzyczenie raz piszesz o roletach a potem o bramach. Sterowanie bramowe jest inne chyba, że nie korzystasz ze sterowania "bramowego" tylko goły silnik i sterowanie przez SUPLę

Co do samego pytania to gdzieś musisz robić błąd. To działa tak jak opisałeś czyli powinieneś dodać 6 przekaźników a później wrócić na pierwszą stronę GG i wpisać 3 rolety. Wówczas w Cloud pojawią ci się 3 rolety i żadnych włączników. Spróbuj skonfigurować od nowa i usuń urządzenie z Cloud i ponownie dodaj. Nie przypominam sobie, żeby był jakiś limit na ilość rolet na jednym urządzeniu (choć prawdopodobnie jest). U mnie są max. 2 na moduł i wszystko działa tak jak powinno.
YoMan

Dokładnie mam bramę rolowaną😀. Nie mam do niej żadnego sterownika tylko obsługuje przez zmianę kierunku przewodu fazowego czyli zmianę przekaznjka. To są obrazki z aplikacji. Pojawią się tylko jedna pozycja rolety a chciałbym 2 osobne.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Michalole

Juz wszystko wiem. Pierwsze okno do sterowania pojawia się od razu ale drugie z opóźnieniem. A ja tyle nie czekałem. Pozdrawiam i nie zawracam głowy.
YoMan

Jedno z praw Murphy'ego: Problemy pozostawione samym sobie same się rozwiązują.
YoMan

Return to “FAQ / Jak to zrobić”