Plany na najbliższe wersje
-
@krycha88 jest jakakolwiek szansa (wiem, że temat był poruszany) na ogarnięcie sterowania servami? Chodzi mi o np. MG90s. Jestem w trakcie druku sygnalizatora poczty, w formie jak na foto poniżej Ale nie wiem jeszcze jak ogarnę podnoszenie tej belki sygnalizacyjnej, tak aby to wszystko działo się w obrębie supli i skryptów. Fajnie by było mieć taki działający sygnalizator. Np w kuchni. Listonosz wkłada list (częściej awizo skubany montuje), a żonka w kuchni widzi, że jest poczta
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Myślę że przydatną funkcją była by możliwość wprowadzenie okresowego resetu samego esp o danej godzinie tak jak mają to rutery czy kamery ip, taki reset dla zdrowotności. Nie jako coś na stałe ale jako opcja do wykorzystania bez integracji z chmurą supli tak aby działało to niezależnie i sprzętowo. Czasami jak coś się powiesi nie trzeba biegać i resetować ręcznie.
-
Skrzynkę już wydrukowałem i poskładałem
Kombinowałem, żeby wsadzić tam krokowy 28BYJ-48 (zamiast domyślnego dla tego projektu serva) i soft od rolet z tego wątku: viewtopic.php?f=8&t=4765&hilit=28byj+48
ale nie działa to tak jak powinno. Położenie belki sygnalizującej zmienia się pomimo prób skalibrowania tego jako tako.... Działałoby to ze skryptami, bo sprawdziłem, i po wrzuceniu listu skrypty odsłaniają roletę i belka się podnosi. Ale to byłoby na tyle.
Więc chyba narazie ten projekcik umrze
Kombinowałem, żeby wsadzić tam krokowy 28BYJ-48 (zamiast domyślnego dla tego projektu serva) i soft od rolet z tego wątku: viewtopic.php?f=8&t=4765&hilit=28byj+48
ale nie działa to tak jak powinno. Położenie belki sygnalizującej zmienia się pomimo prób skalibrowania tego jako tako.... Działałoby to ze skryptami, bo sprawdziłem, i po wrzuceniu listu skrypty odsłaniają roletę i belka się podnosi. Ale to byłoby na tyle.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Ej, Albercie nie poddawaj się tak łatwo.Albert wrote: Sun Nov 21, 2021 12:13 pm Skrzynkę już wydrukowałem i poskładałem
Projekt fajny, rzadko spotykany.
Sam drukowałeś ten sygnalizator?
Jak byś miał możliwość wydrukowania mi tego sygnalizatora, to mógł bym przysiąść do projektu i coś pokombinować. krokowy nie bardzo tu pasuje, najlepiej wspomniane servo.
Podaj link do oryginalnego projektu.
-
@radzik_r
tu jest projekt:
https://www.thingiverse.com/thing:4800910
Drukowałem sam - jeśli pomożesz ogarnąć mi temat software - sterowanie serwem MG90s (pod takie servo jest dedykowane gniazdo w tym projekcie), to mogę Ci w zamian wydrukować identico skrzynkę Tylko w takich kolorach, czyli czarna skrzynka i biały sygnalizator, bo aktualnie tylko takie PLA posiadam.
tu jest projekt:
Drukowałem sam - jeśli pomożesz ogarnąć mi temat software - sterowanie serwem MG90s (pod takie servo jest dedykowane gniazdo w tym projekcie), to mogę Ci w zamian wydrukować identico skrzynkę Tylko w takich kolorach, czyli czarna skrzynka i biały sygnalizator, bo aktualnie tylko takie PLA posiadam.
-
kolory nie maja znaczenia, budować soft najlepiej jest na działającym hardware, bo tak to w ciemno się wszystko robi i nie zawsze wychodzi.Albert wrote: Sun Nov 21, 2021 1:10 pm @radzik_r
tu jest projekt:
Sam nie druknę bo nie mam drukarki. Jak drukniesz to będziemy coś działać z tematem.
-
Fajny projekt, nietypowy
Ja się zbieram do osuplowania swojej skrzynki już kawałek czasu. Muszę ją wymienić, ale nie mogę znaleźć jakiejś sensownej, która będzie jakoś wyglądać i da się w niej zamontować jedno z rozwiązań umieszczone na forum. Jak już znalazłem to za szeroka jest 2cm.
Ten projekcik fajny, można w salonie postawić i niech robi za ozdobę ale najpierw trzeba mieć osuplowaną skrzynkę.
Ja się zbieram do osuplowania swojej skrzynki już kawałek czasu. Muszę ją wymienić, ale nie mogę znaleźć jakiejś sensownej, która będzie jakoś wyglądać i da się w niej zamontować jedno z rozwiązań umieszczone na forum. Jak już znalazłem to za szeroka jest 2cm.
Ten projekcik fajny, można w salonie postawić i niech robi za ozdobę ale najpierw trzeba mieć osuplowaną skrzynkę.
SOP 2023
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
-
1. Co do aktualnej wersji GG proponuję dodać akceptację/walidację po kliknięciu w "Resetuj ustawienia urządzenia" Już kolejny raz przez pośpiech kliknąłem i lipa:(
2. Mam też pomysł trochę "z innej beczki" - bliźniak GG lecz wyłącznie z wirtualnymi kanałami wspierającymi automatykę domu. Wschód i zachód słońca to już za mało dla wielu z nas;) Natężenie słońca lub prędkość wiatru można wykorzystać do sterowania roletami / żaluzjami. Temperatura zewnętrzna/przymrozki do włączania kabli grzewczych itd.
Produkt, który mam na myśli zawierałby takie elementy, które np. wymagają API, np. OpenUV, burze_dzis_net, openweather, airly itp.
Kolejne elementy to url i szablon persowania json - wiele inwerterów zwraca informacje json po wywołaniu URL, w moim ZeverSolar to jest http://xxx.xxx.xxx.xxx/home.cgi Podaje aktualną moc, wyprodukowaną w danym dniu energię oraz błędy.
W HA wygląda to tak:
Co Wy na taką zabawkę?
2. Mam też pomysł trochę "z innej beczki" - bliźniak GG lecz wyłącznie z wirtualnymi kanałami wspierającymi automatykę domu. Wschód i zachód słońca to już za mało dla wielu z nas;) Natężenie słońca lub prędkość wiatru można wykorzystać do sterowania roletami / żaluzjami. Temperatura zewnętrzna/przymrozki do włączania kabli grzewczych itd.
Produkt, który mam na myśli zawierałby takie elementy, które np. wymagają API, np. OpenUV, burze_dzis_net, openweather, airly itp.
Kolejne elementy to url i szablon persowania json - wiele inwerterów zwraca informacje json po wywołaniu URL, w moim ZeverSolar to jest http://xxx.xxx.xxx.xxx/home.cgi Podaje aktualną moc, wyprodukowaną w danym dniu energię oraz błędy.
W HA wygląda to tak:
Code: Select all
name: Solar Pac
unit_of_measurement: W
resource: http://xxx.xxx.xxx.xxx/home.cgi
value_template: "{{ value.split()[11].split()[0] }}"
device_class: "power"
name: Solar E_Today
unit_of_measurement: kWh
resource: http://xxx.xxx.xxx.xxx/home.cgi
value_template: "{{ value.split()[12].split()[0] }}"
device_class: "energy"