Wyzwalacz Akcji / Action Trigger w GUI-Generic

User avatar
MadOnion78
Posts: 1064
Joined: Sun Nov 24, 2019 3:53 pm
Location: Głubczyce

Post

Ja nie musiałem.
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 ;)
krycha88
Posts: 5243
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

MadOnion78 wrote: Fri Nov 05, 2021 10:38 pm Wykonałem up. Do wersji v4.3.0 - (dwa gniazdka sp111)
Utworzyłem z nich grupę.
Przyckiski wyłącz i włącz nie reagują ani z apki ani z clouda, jest tylko reakcja na "przełącz".
Czy coś się wyjaśniło?
https://gui-generic-builder.supla.io/
local
Posts: 495
Joined: Mon Jan 27, 2020 11:33 am

Post

Soft wgrany ale po kliknięciu w przycisk (monostabilny/rozwierny) przełącza jedynie przekaźnik w urządzeniu. Jak by AT nie było.
W Cloud'zie mam wybrany longpress i on_click_1.
4xShelly 1, Shelly 1L, 2xShelly 2.5, Sonoff T3, 2xSonoff Basic R2, 4xNeo 16A
User avatar
MadOnion78
Posts: 1064
Joined: Sun Nov 24, 2019 3:53 pm
Location: Głubczyce

Post

krycha88 wrote: Sat Nov 06, 2021 10:49 am Czy coś się wyjaśniło?
Bez zmian.
Może ktoś spróbuje u siebie zreprodukować?
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 ;)
Albert
Posts: 583
Joined: Fri Jan 04, 2019 8:32 pm
Location: Chełm

Post

Czy konieczne jest dodanie przekaźników? W sensie chciałem "oszukać" trochę GG na1 wemosie d1 mini i wybrałem 6 przekaźników i przypisałem im GPIO VIRTUAL.
Mogłem wtedy wybrać 6 przycisków i ustawiłem je na D1, D2, D5, D6 i D7. W cloudzie pojawiło się 6 wyzwalaczy, ale nie działają co bym nie wciskał :lol:
User avatar
PuteR
Posts: 1425
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Post

local wrote: Sat Nov 06, 2021 11:12 am Soft wgrany ale po kliknięciu w przycisk (monostabilny/rozwierny) przełącza jedynie przekaźnik w urządzeniu. Jak by AT nie było.
W Cloud'zie mam wybrany longpress i on_click_1.
Właśnie zainstalowałem na jedym sonoff basic i jest dokładnie tam samo. Ustawienie akcji nic nie daje załącza tylko przekaźnik.
User avatar
MadOnion78
Posts: 1064
Joined: Sun Nov 24, 2019 3:53 pm
Location: Głubczyce

Post

PuteR wrote: Sat Nov 06, 2021 3:09 pm Właśnie zainstalowałem na jedym sonoff basic i jest dokładnie tam samo. Ustawienie akcji nic nie daje załącza tylko przekaźnik.
A zrób grupę z innym modułem i sprawdź czy będzie Ci działać wyłącz/wyłącz.
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 ;)
Albert
Posts: 583
Joined: Fri Jan 04, 2019 8:32 pm
Location: Chełm

Post

Ani dodanie przekaźników wirtualnych, ani normalnych na prawdziwych gpio nie działa. Owszem podczas oszukania modułu i ustawieniu przekaźników bez żadnego gpio i dodaniu np 6 przycisków, w cloudzie pojawiają sie same wyzwalacze akcji ale nie działają.

Dodając virtualne gpio albo prawdziwe + przyciski do nich, w cloud mam przekazniki z opcją AT ale triggery nie działajut :mrgreen:

Edit. Działa ale z nowszym firmware w urządzeniu wykonawczym. Moduł w garażu z softem skompilowanym jakoś niedawno działa. Ale ze starym sonoffem z GG jakimś jednym z początkowych nie działa.

I nie wiem czy działa wyzwalacz z przytrzymaniem przycisku. Trzymałem ze 3s i nie zadziałało tylko poszedł trigger dla 1x wciśnięcia
User avatar
PuteR
Posts: 1425
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Post

MadOnion78 wrote: Sat Nov 06, 2021 3:22 pm
PuteR wrote: Sat Nov 06, 2021 3:09 pm Właśnie zainstalowałem na jedym sonoff basic i jest dokładnie tam samo. Ustawienie akcji nic nie daje załącza tylko przekaźnik.
A zrób grupę z innym modułem i sprawdź czy będzie Ci działać wyłącz/wyłącz.
Dodanie tego modułu do grupy nic nic nie zmienia. Cały czas działa tak samo, włączanie, wyłączanie dalej załącza przekaźnik. Wyzwalacze akcji widać ale wcale nie działają.
Albert
Posts: 583
Joined: Fri Jan 04, 2019 8:32 pm
Location: Chełm

Post

PuteR wrote: Sat Nov 06, 2021 3:46 pm
MadOnion78 wrote: Sat Nov 06, 2021 3:22 pm
PuteR wrote: Sat Nov 06, 2021 3:09 pm Właśnie zainstalowałem na jedym sonoff basic i jest dokładnie tam samo. Ustawienie akcji nic nie daje załącza tylko przekaźnik.
A zrób grupę z innym modułem i sprawdź czy będzie Ci działać wyłącz/wyłącz.
Dodanie tego modułu do grupy nic nic nie zmienia. Cały czas działa tak samo. Wyzwalacze akcji widać ale wcale nie działają.
Sprobuj z innym modułem wykonawczym z nowszym GG. U mnie poszlo

Return to “GUI Generic”