Spróbuj innego softu np.
viewtopic.php?p=112352#p112352
Daj znać czy zadziałało.
Gosund P1 - listwa 3P+USB+Power Monitoring
-
Działa - dziękujękrycha88 wrote: Mon Mar 07, 2022 3:45 pm Spróbuj innego softu np.
Daj znać czy zadziałało.
Pierwszy raz korzystam z soft od @lukfud
czy dobrze interpretuję że Relay = załączanie stanem wysokim, Light Relay = załączanie stanem niskim
czy kolejność przekaźników jest taka sama jak w szablonie GosundP1 w GG , czyli GN1 = D5, GN2=D6, GN3=D7, USB=D1
.. chociaż wolę GG - może jest szansa na poprawki w GG aby zadziałało lub jakaś dedykowana kompilacja ?
-
Powinno działać tak samo. Spróbuj jeszcze raz wgrać przez OTA soft GG - jak nie zadziała to coś podziałamyzlomar wrote: Mon Mar 07, 2022 5:35 pmDziała - dziękujękrycha88 wrote: Mon Mar 07, 2022 3:45 pm Spróbuj innego softu np.
Daj znać czy zadziałało.
czy dobrze interpretuję że Relay = załączanie stanem wysokim, Light Relay = załączanie stanem niskim
czy kolejność przekaźników jest taka sama jak w szablonie GosundP1 w GG , czyli GN1 = D5, GN2=D6, GN3=D7, USB=D1
.. chociaż wolę GG - może jest szansa na poprawki w GG aby zadziałało lub jakaś dedykowana kompilacja ?
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
Dopiero dzisiaj spróbowałem przejść na GG i niestety nie działa. Wygenerowałem nawet nową kompilację 4.7.3krycha88 wrote: Mon Mar 07, 2022 6:00 pmPowinno działać tak samo. Spróbuj jeszcze raz wgrać przez OTA soft GG - jak nie zadziała to coś podziałamyzlomar wrote: Mon Mar 07, 2022 5:35 pmDziała - dziękujękrycha88 wrote: Mon Mar 07, 2022 3:45 pm Spróbuj innego softu np.
Daj znać czy zadziałało.
-
Szczerze to ja nie wiem dlaczego to nie działa. Ciężko też mi przygotować poprawkę bo nawet nie wiem gdzie może być problem. A logów z consoli nie odczytasz bo problem występuje tylko pod 230v.
Może ktoś się spotkał z takim problemem?
-
Witam miałem dokładnie ten sam przypadek, na zasilaniu z programatora +3,3V wszystko śmiga , a na zasilaczu od listwy na 230V, wszystko pada, próbowałem zamieniać kolejność przekaźników, sterowanie stanem niskim lub wysokim, pomyślałem ,że może mieć coś związek z tym pinem co odpowiada za zabezpieczenie nadprądowe na wyjściu usb, może są tam jakieś stany nie ustalone i jakoś blokuje pracę firmware GG?krycha88 wrote: Tue Mar 08, 2022 5:59 pm Szczerze to ja nie wiem dlaczego to nie działa. Ciężko też mi przygotować poprawkę bo nawet nie wiem gdzie może być problem. A logów z consoli nie odczytasz bo problem występuje tylko pod 230v.
po dłuższej walce poddałem się i skorzystałem z softu elmaya i listwa śmiga na 230V.
może by trzeba było porównać na oscyoskopie jak się zachowują poszczególne piny po starcie ESP na sofcie GG i Elmaya???, albo zasilacz "sieje" takie zakłócenia ,że GG ma z tym problem, w sumie kończą się pomysły co może być nie tak.
Byłem na Supla Offline Party 2023 & 2024 ;
-
Ja niestety nie mam sprzętu gdzie występuje problem po podłączeniu 230v. Ale jeżeli ktoś by miał i chciał pomóc to można w pierwszej kolejności wgrać soft który posiada tylko przekaźniki jeżeli się połączy to wyeliminujemy inne konfiguracje i zdecydowanie łatwiej będzie znaleźć problem.
-
To Ja jeszcze mogę popróbować - rozumiem że mam zacząć od kompilacji GG z 3 przekaźnikami ? Bez GPIO D1 - USB.krycha88 wrote: Tue Mar 08, 2022 6:47 pm Ja niestety nie mam sprzętu gdzie występuje problem po podłączeniu 230v. Ale jeżeli ktoś by miał i chciał pomóc to można w pierwszej kolejności wgrać soft który posiada tylko przekaźniki jeżeli się połączy to wyeliminujemy inne konfiguracje i zdecydowanie łatwiej będzie znaleźć problem.
Czy inna wersję GG proponujesz ?
-
Zrób kompilacje tylko dla przekaźników w konfiguracji dodaj tylko jeden przekaźnik i ustaw przycisk konfiguracyjny.zlomar wrote: Tue Mar 08, 2022 7:18 pm To Ja jeszcze mogę popróbować - rozumiem że mam zacząć od kompilacji GG z 3 przekaźnikami ? Bez GPIO D1 - USB.
Czy inna wersję GG proponujesz ?
-
W sofcie od lufud widzę że w Cloud przekaźniki są przypisane do kanałów 1, 3, 4, 5 , a licznik energii jest dla kanału 0
Nie wiem czy to może mieć znaczenie ale w szablonie GG z tego co pamiętam przekaźniki były przypisane do kanału 1, 2, 3, 4
I USB było na końcu jako ostatni przekaźnik a w sofcie od lukfud jest na początku .
Może właśnie z tego powodu jest zakłócenie. ?
Nie wiem czy to może mieć znaczenie ale w szablonie GG z tego co pamiętam przekaźniki były przypisane do kanału 1, 2, 3, 4
I USB było na końcu jako ostatni przekaźnik a w sofcie od lukfud jest na początku .
Może właśnie z tego powodu jest zakłócenie. ?