Gosund P1 - listwa 3P+USB+Power Monitoring

krycha88

Kolejność nie ma znaczenia.
https://gui-generic-builder.supla.io/
zlomar

krycha88 wrote: Tue Mar 08, 2022 7:24 pm
zlomar wrote: Tue Mar 08, 2022 7:18 pm To Ja jeszcze mogę popróbować - rozumiem że mam zacząć od kompilacji GG z 3 przekaźnikami ? Bez GPIO D1 - USB.
Czy inna wersję GG proponujesz ?
Zrób kompilacje tylko dla przekaźników w konfiguracji dodaj tylko jeden przekaźnik i ustaw przycisk konfiguracyjny.
Przy takiej konfiguracji po dodaniu przekaźnika i wpisaniu parametrów WIFI i danych logowania - ponowne uruchomienie nic nie działa nawet nie próbuje się połączyć z WIFI .
Ponownie podłączyłem konwerter i tryb flash GPIO + GND dopiero przywrócił do pracy ESP.
lukfud

zlomar wrote: Tue Mar 08, 2022 7:39 pm W sofcie od lufud widzę że w Cloud przekaźniki są przypisane do kanałów 1, 3, 4, 5 , a licznik energii jest dla kanału 0

Nie wiem czy to może mieć znaczenie ale w szablonie GG z tego co pamiętam przekaźniki były przypisane do kanału 1, 2, 3, 4
I USB było na końcu jako ostatni przekaźnik a w sofcie od lukfud jest na początku .

Może właśnie z tego powodu jest zakłócenie. ?
Kolejność kanałów nie ma znaczenia, u mnie jest taka, bo tak mi było wygodniej.
Relay i Light Relay nie mają związku ze stanem, który wyzwala przekaźnik. Wybierając "light relay" dostaniesz w apce dodatkową opcję do mierzenia czasu i żywotności np. ledów.
https://www.facebook.com/groups/supladiy/
krycha88

zlomar wrote: Tue Mar 08, 2022 8:38 pm Przy takiej konfiguracji po dodaniu przekaźnika i wpisaniu parametrów WIFI i danych logowania - ponowne uruchomienie nic nie działa nawet nie próbuje się połączyć z WIFI .
Ponownie podłączyłem konwerter i tryb flash GPIO + GND dopiero przywrócił do pracy ESP.
A możesz wejść w tryb konfiguracyjny z przycisku jeżeli listaw jest podłączona do 230v?

Przygotuję kilka softów które sam skompiluję i po prostu będziesz je wgrywać przez OTA. Na początek jest to soft zbudowany z tych samych źródeł co buduje builder zobaczymy czy tutaj jest jakaś różnica.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
zlomar

krycha88 wrote: Wed Mar 09, 2022 6:07 am
zlomar wrote: Tue Mar 08, 2022 8:38 pm Przy takiej konfiguracji po dodaniu przekaźnika i wpisaniu parametrów WIFI i danych logowania - ponowne uruchomienie nic nie działa nawet nie próbuje się połączyć z WIFI .
A możesz wejść w tryb konfiguracyjny z przycisku jeżeli listaw jest podłączona do 230v?

Przygotuję kilka softów które sam skompiluję i po prostu będziesz je wgrywać przez OTA. Na początek jest to soft zbudowany z tych samych źródeł co buduje builder zobaczymy czy tutaj jest jakaś różnica.
Wgrałem powyższą wersję przez OTA, ustawiłem parametry logowania do Cloud, przekaźnik 1 - D6, przycisk1 DO , konfiguracja D3 (10x)
po restarcie - umarł - nawet za pomocą 3,3V nie okazuje żadnych objawów , podłączenie do 230 V - 1x mrugnie dioda i nie wchodzi w tryb szukania sieci WIFI, przycisk konfiguracji nie działa. ESP nie jest też w trybie AP.
krycha88

zlomar wrote: Wed Mar 09, 2022 6:39 am Wgrałem powyższą wersję przez OTA, ustawiłem parametry logowania do Cloud, przekaźnik 1 - D6, przycisk1 DO , konfiguracja D3 (10x)
po restarcie - umarł - nawet za pomocą 3,3V nie okazuje żadnych objawów , podłączenie do 230 V - 1x mrugnie dioda i nie wchodzi w tryb szukania sieci WIFI, przycisk konfiguracji nie działa. ESP nie jest też w trybie AP.
To niestety musisz wgrać ten soft programatorem. Czyli wgraj soft odłącz programator i podłącz do 230v. Czy wtedy rozgłasza się sieć?
zlomar

krycha88 wrote: Wed Mar 09, 2022 7:37 am
zlomar wrote: Wed Mar 09, 2022 6:39 am Wgrałem powyższą wersję przez OTA, ustawiłem parametry logowania do Cloud, przekaźnik 1 - D6, przycisk1 DO , konfiguracja D3 (10x)
To niestety musisz wgrać ten soft programatorem. Czyli wgraj soft odłącz programator i podłącz do 230v. Czy wtedy rozgłasza się sieć?
OK - przez programator wgrane i poszło - po konfiguracji na 3,3 V działa. Na 230 V nie działa - to samo co poprzedni w sieci WIFI widać - IP można ping-ować ale w Cloud nie zalogowany na GUI przez IP też nie można się dostać.

Zaobserwowałem że zaraz po odłączeniu od 230V dioda zanim całkiem zgaśnie (jest zasilanie podtrzymujące) i wtedy pojawia się na chwilę w Cloud.
Jeżeli masz jakieś pomysły to napisz - wieczorem będę mógł ponownie potestować.
krycha88

Ok, na razie jak możesz nie wgrywaj innych softów :) Ustaw przycisk konfiguracyjny na GPIO16 i sprawdź czy jak jest lista podłączona do 230 czy wejdzie w tryb konfiguracyjny z przycisku na listwie. Możesz też ustawić leda konfiguracyjnego na GPIO02 aby było wiadomo co się dzieje.
krycha88

Drugi soft
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
zlomar

krycha88 wrote: Wed Mar 09, 2022 8:31 am Ok, na razie jak możesz nie wgrywaj innych softów :) Ustaw przycisk konfiguracyjny na GPIO16 i sprawdź czy jak jest lista podłączona do 230 czy wejdzie w tryb konfiguracyjny z przycisku na listwie. Możesz też ustawić leda konfiguracyjnego na GPIO02 aby było wiadomo co się dzieje.
Potwierdzam udało się przypisać i podłączone do 230 wszedł w tryb konfiguracyjny.
Rozgłasza nową inną nazwę ESPXXXX wcześniej była całkiem inna SUPLAXXXXX
I co dalej wgrywać drugi soft czy próbować ręcznie konfigurować pozostałe przekaźniki ? Wg szablonu?

Return to “GUI Generic”