Witam
Dzisiaj głowa mi pęka (zatoki) , może jutro przysiądę . Dam znać o efektach . Dziękuję bardzo za wszelką pomoc.
Pozdrawiam
Powiadomienie o otwarciu bramy
-
Cześć, od dawna korzystam dobrodziejstwa scripts i w kwestii bram zrobiłem delikatnie inaczej.
Elekt oczywiście jest taki sam, ma kilka scen zamiast jednej.
W moim przypadku zapalają się odpowiednie lampy przy otwartych bramach i nocy.
Mam wrażenie, że łatwiej mi się tym zarządza, nie mam dublowanych warunków, jak potrzebuje do czegoś innego.
Nigdy z niczym nie było problemu typu przypadkowe zadziałanie lub przy zmianach na koncie suplowym, działa świetnie.
PS Ilość urządzeń do wpisania - w Pushover można zrobić grupy odbiorców, a w SUPLA Scripts wpisać tylko nazwę grupy. Dostaną wszyscy z grupy. Tu też wygodniej mi zarządzać w jednym miejscu kto i co.
Elekt oczywiście jest taki sam, ma kilka scen zamiast jednej.
- Niezależnie monitoruje stany bram (mam dwie)
- Monitoruje czas do określenia kiedy jest ciemno
W moim przypadku zapalają się odpowiednie lampy przy otwartych bramach i nocy.
Mam wrażenie, że łatwiej mi się tym zarządza, nie mam dublowanych warunków, jak potrzebuje do czegoś innego.
Nigdy z niczym nie było problemu typu przypadkowe zadziałanie lub przy zmianach na koncie suplowym, działa świetnie.
PS Ilość urządzeń do wpisania - w Pushover można zrobić grupy odbiorców, a w SUPLA Scripts wpisać tylko nazwę grupy. Dostaną wszyscy z grupy. Tu też wygodniej mi zarządzać w jednym miejscu kto i co.
Pozdrawiam
elhenio
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nie wystarczy zdobywać mądrości, trzeba jeszcze z niej korzystać.
elhenio
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nie wystarczy zdobywać mądrości, trzeba jeszcze z niej korzystać.
-
Witam ponownie
Pomimo bólu głowy zasiadłem do wpisów ale nie wszystko idzie gładko. Wyzwalacz sceny ustawiony (był wybór nie trzeba było klepać ręcznie ) warunek wykonania też ( ten sam co wyzwalacz )tak jak zostało mi tu podane . Brama zamknięta -otwieram przychodzi powiadomienie . Zamykam a brama po 2-3 sekundach ponownie się otwiera samoczynnie i ponownie powiadomienie o otwarciu .
Zamykam- brama zamknięta , nie otwiera się . Otwieram bramę nie ma powiadomienia , zamykam -brama po 2-3 sekundach samoczynnie się otwiera i jest powiadomienie . Coś jest nie tak .
Co robię źle ??
Wyłączam scenę co by się coś w nocy nie porobiło i garaż został otwarty
Pozdrawiam serdecznie
Pomimo bólu głowy zasiadłem do wpisów ale nie wszystko idzie gładko. Wyzwalacz sceny ustawiony (był wybór nie trzeba było klepać ręcznie ) warunek wykonania też ( ten sam co wyzwalacz )tak jak zostało mi tu podane . Brama zamknięta -otwieram przychodzi powiadomienie . Zamykam a brama po 2-3 sekundach ponownie się otwiera samoczynnie i ponownie powiadomienie o otwarciu .
Zamykam- brama zamknięta , nie otwiera się . Otwieram bramę nie ma powiadomienia , zamykam -brama po 2-3 sekundach samoczynnie się otwiera i jest powiadomienie . Coś jest nie tak .
Co robię źle ??
Pozdrawiam serdecznie
-
jeżeli przez przypadek nie wpisałeś dodatkowo akcji otwarcia bramy w scenach to coś poza tą sceną ją otwiera ... może inna scena .. ciężko zgadnąć. Możesz wrzucić screena z ustawień w trybie edycji, może coś się wypatrzy.kameleon11116 wrote: ↑Fri Mar 17, 2023 11:32 pm Witam ponownie
Co robię źle ??
Pozdrawiam serdecznie
YoMan
-
I super działa. Dziękuję.klew wrote: ↑Fri Mar 17, 2023 8:52 am
W warunku zrób:Code: Select all
{{not state(13340).hi and state(13340).connected }}
--- Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ---
-
Witam
@YoMan mógłbyś sprecyzować z czego mam dać screena , chyba ,że o to chodzi . Wymazane wartości w wyzwalaczu i warunku są takie same.
Pozdrawiam serdecznie
@YoMan mógłbyś sprecyzować z czego mam dać screena , chyba ,że o to chodzi . Wymazane wartości w wyzwalaczu i warunku są takie same.
Pozdrawiam serdecznie
-
o to chodziło.... i teraz jaki ID masz w state (nie chodzi mi o konkretny numer)? To jest ID kanału krańcówki?kameleon11116 wrote: ↑Sat Mar 18, 2023 10:30 am Witam
Pozdrawiam serdecznie
Tak mi wygląda, że wpisałeś "jeżeli krańcówka zanotuje stan zamknięty -> otwórz bramę" więc ona się otwiera tak jak sobie zażyczyłeś
Jeżeli ID jest z krańcówki to wywal tę akcję otwierania bramy, zostaw tylko powiadomienia
YoMan
-
Witam
Jeśli usunę state to jak w aplikacji otwieram bramę to niestety nie dostaję powiadomienia , jak w przeglądarce klikam wykonaj scenę to powiadomienie przychodzi . Gdzie mam usunąć ? z warunku wykonania czy wyzwalacz sceny ??czy oba pola puste ?? Chodziło mi oto żeby dostawać powiadomienie za każdym razem przy otwarciu bramy, obojętnie czy z aplikacji , czy pilotem , przyciskiem .
Ewentualnie jakie ID tam mam wpisać ? jeśli nie czujnika .
Pozdrawiam
Jeśli usunę state to jak w aplikacji otwieram bramę to niestety nie dostaję powiadomienia , jak w przeglądarce klikam wykonaj scenę to powiadomienie przychodzi . Gdzie mam usunąć ? z warunku wykonania czy wyzwalacz sceny ??czy oba pola puste ?? Chodziło mi oto żeby dostawać powiadomienie za każdym razem przy otwarciu bramy, obojętnie czy z aplikacji , czy pilotem , przyciskiem .
Pozdrawiam
-
jaki ID masz w state?!? krańcówki?kameleon11116 wrote: ↑Sat Mar 18, 2023 3:09 pm Witam
Pozdrawiam
Usuń to:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan
-
Witam
@ YoMan działa ,usunięcie akcji prawie załatwiło problem. Brama się samoczynnie nie otwiera ale powiadamianie przychodziło odwrotnie jak brama była zamknięta . W warunku wpisałem jak wcześniej komuś podawał @klew {{not state(xxxxx).hi and state(xxxxx).connected }}.
Nie wiem do końca czy tak jest poprawnie ale powiadomienia przychodzą jak brama otwarta więc tak jak chciałem
Dziękuję bardzo za pomoc. Brawo WY
Pozdrawiam
@ YoMan działa ,usunięcie akcji prawie załatwiło problem. Brama się samoczynnie nie otwiera ale powiadamianie przychodziło odwrotnie jak brama była zamknięta . W warunku wpisałem jak wcześniej komuś podawał @klew {{not state(xxxxx).hi and state(xxxxx).connected }}.
Nie wiem do końca czy tak jest poprawnie ale powiadomienia przychodzą jak brama otwarta więc tak jak chciałem
Dziękuję bardzo za pomoc. Brawo WY
Pozdrawiam