Powiadomienie o otwarciu bramy

Majewski9999

Miałem / mam podobnie z fałszywymi powiadomieniami o bramie. Warunki podobne jak u Ciebie (odległość, wemos w garażu itp.). Zredukowałem liczbę fałszywych powiadomień (jedno na tydzień, dwa tygodnie) zwiększając przekrój przewodów idących od wemosa do kontaktronów - połączyłem dwie lub trzy żyły w jedną. Na szczęście miałem taki zapas. Jeżeli też masz, sugeruję spróbować. Są też inne rozwiązania, transoptory zdaje się, ale to już poza moimi umiejętnościami (ale warto poszukać).
Patryk

fly.high wrote: Thu Sep 19, 2024 5:43 am Czy może tu chodzic o długość przewodów do kontaktronów?
Co mogę zrobić ?
Zakupić dydykowany sterownik do bram: SBW-02 lub próbować zastosować optoizolator np:
https://forum.supla.org/viewtopic.php?p=27271#p27271
fly.high

Dzięki za info. Pytanie czy ten optoizolator pomoże i jak go podłączyć.
Sprzedawca SonoffSV - Energodom dał mi radę żebym zmniejszył rezystor PullUp:
"Krótkie przewody (do kilku centymetrów) – typowe wartości rezystorów pull-up (np. 10kΩ) zazwyczaj działają bez problemu.
Średnie przewody (kilka do kilkunastu metrów) – wartość rezystora pull-up może być zmniejszona, np. do 4.7kΩ lub nawet 2.2kΩ, w celu kompensacji wpływu pojemności i zakłóceń.
Długie przewody (kilkadziesiąt metrów lub więcej) – w takich przypadkach wartość rezystora pull-up może spaść do 1kΩ lub mniej, aby wymusić szybkie przełączanie sygnałów i uniknąć problemów z opóźnieniami oraz zakłóceniami."

Pomoże to coś? :P
klew

fly.high wrote: Fri Sep 20, 2024 8:33 am Dzięki za info. Pytanie czy ten optoizolator pomoże i jak go podłączyć.
Sprzedawca SonoffSV - Energodom dał mi radę żebym zmniejszył rezystor PullUp:
"Krótkie przewody (do kilku centymetrów) – typowe wartości rezystorów pull-up (np. 10kΩ) zazwyczaj działają bez problemu.
Średnie przewody (kilka do kilkunastu metrów) – wartość rezystora pull-up może być zmniejszona, np. do 4.7kΩ lub nawet 2.2kΩ, w celu kompensacji wpływu pojemności i zakłóceń.
Długie przewody (kilkadziesiąt metrów lub więcej) – w takich przypadkach wartość rezystora pull-up może spaść do 1kΩ lub mniej, aby wymusić szybkie przełączanie sygnałów i uniknąć problemów z opóźnieniami oraz zakłóceniami."

Pomoże to coś? :P
Jakie masz napięcie do tych kontaktronów?
Jeśli tam jest bezpośrednio puszczone 3,3 V, to ciężko będzie się pozbyć zakłóceń. Przy 3,3 V czasem jest ciężko pozbyć się zakłóceń przy kilkudziesięciu centrymetrach, nie mówiąc już o metrach. Na większe odległości sygnalizację najlepiej robić na 12-24 V i dopiero przy samym ESP konwertować ten sygnał na 3,3 V.
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
fly.high

Szczerze, to nie wiem. Kontaktron jest wpięty na GPIO14 + GND. Wydaje mi się że to leci właśnie na 3,3V.

Return to “Pomoc”