sterownik rolet lora tap

mirekmc
Posts: 8
Joined: Sun May 14, 2023 1:42 pm

Post

klew wrote: Mon Jun 05, 2023 8:59 am

Logi można podejrzeć np. przez putty (monitorowanie portu szeregowego), albo w serial monitor w Arduino IDE.
Dzięki. Chyba zrobię zatem zwrot, a kupię sonoffa. Jego udawało mi się łatwiej ogarnąć i zaprogramować :D
User avatar
klew
Posts: 8647
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

mirekmc wrote: Mon Jun 05, 2023 10:55 am
klew wrote: Mon Jun 05, 2023 8:59 am

Logi można podejrzeć np. przez putty (monitorowanie portu szeregowego), albo w serial monitor w Arduino IDE.
Dzięki. Chyba zrobię zatem zwrot, a kupię sonoffa. Jego udawało mi się łatwiej ogarnąć i zaprogramować :D
Zwrot na urządzeniu, którego obudowę otworzyłeś i wgrywałeś własny soft?
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
mirekmc
Posts: 8
Joined: Sun May 14, 2023 1:42 pm

Post

klew wrote: Mon Jun 05, 2023 10:56 am
Zwrot na urządzeniu, którego obudowę otworzyłeś i wgrywałeś własny soft?
Będę narazie pisać do sprzedawcy. Nie wiem czy nie jest to jakaś wada fabryczna. Dziwne, że nie chce się połączyć.
Wydaje mi się, że nie ma znaczenia czy otwierane czy nie. Jeśli nie działa, to mam pewnie prawo do reklamacji lub zwrotu. Muszę zapytać.
kurus
Posts: 1079
Joined: Wed Jan 15, 2020 8:17 pm

Post

Tu masz opisane jak to zrobić, nie wiem czy tak robisz.. dla kogoś co już ma jakieś pojęcie jest to bardzo proste..

Pomijasz cześć odnoście wymiany esp..

https://gui-generic-builder.supla.io/gu ... w-na-supla
mirekmc
Posts: 8
Joined: Sun May 14, 2023 1:42 pm

Post

kurus wrote: Mon Jun 05, 2023 2:15 pm Tu masz opisane jak to zrobić, nie wiem czy tak robisz.. dla kogoś co już ma jakieś pojęcie jest to bardzo proste..

Pomijasz cześć odnoście wymiany esp..

https://gui-generic-builder.supla.io/gu ... w-na-supla
Robiłem dokładnie z tej instrukcji. Wcześniej bez problemu wgrałem do sonoffa basic r2 suplę kilka razy i do duala r3. Dodatkowo do kilku liczników gosund sp111. Dopiero na loratap utknąłem :)
Może jednak jakiś problem z tą płytką jest?
Wgrywałem soft z tego forum, udostępniony chyba w tym wątku. Ale również z GG wgrywałem wersję. I nic z tego. O ile za pierwszym razem zobaczyłem urządzenie, ale nie mogłem się do niego zalogować w żadnen sposób, to po usunięciu i wgraniu ponownie softu dioda migała, ale urządzenie nie było wykrywane przez komórkę.
User avatar
iborkim
Posts: 79
Joined: Sat Jun 11, 2016 10:59 am

Post

Odłączyłeś sterownik od programatora i podłączyłeś do 230v po zaprogramowaniu ?
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
mirekmc
Posts: 8
Joined: Sun May 14, 2023 1:42 pm

Post

iborkim wrote: Tue Jun 06, 2023 3:41 pm Odłączyłeś sterownik od programatora i podłączyłeś do 230v po zaprogramowaniu ?
Tak. Odłączyłem, odlutowałem kabelki i wtedy podłączyłem 230v.
Pietras81
Posts: 1812
Joined: Sun Feb 17, 2019 6:56 am
Location: Osielsko

Post

Lotatap działa nawet na zasilaniu esp nawet słychać jak przekaznik klika bez 230v
https://pietras-81.aqi.eco/
mirekmc
Posts: 8
Joined: Sun May 14, 2023 1:42 pm

Post

Pietras81 wrote: Tue Jun 06, 2023 7:37 pm Lotatap działa nawet na zasilaniu esp nawet słychać jak przekaznik klika bez 230v
Może w takim razie wadliwa sztuka mi się trafiła.
Dziś wgrywałem oprogramowanie do sonoffa dual r3 i poszło bez problemu. Już roleta działa.
Simono
Posts: 436
Joined: Mon Sep 17, 2018 5:26 pm

Post

Koledzy wgrałem GUI generic z ustawieniami:
{"NAME":"SC500W","GPIO":[0,0,0,158,9,10,0,0,21,17,22,0,0],"FLAG":0,"BASE":18}
Nie widzę w cloud możliwości zmiany na rolety ma włącznik zasilania, furtka, brama, schody a nie mam rolet.
Gdzie popełniłem błąd?

Return to “Sprzęt”