Dlaczego nie mogę otworzyć bramy z Google Home

Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 12883
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontakt:

Aplikacja Google Home pozwala otwierać bramę garażową lub wjazdową tylko za pomocą komend głosowych. Google Home nie widzi furtek. Aby sterowanie głosowe działało poprawnie kanał sterujący bramą musi być powiązany z prawidłowo działającym czujnikiem otwarcia.
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 654
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontakt:

Ważne by mówić "otwórz brama garażowa" a nie "otwórz bramę garażową". Asystent nie zna odmiany przez przypadki :)
e-talking............
lukfud
Posty: 1403
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

uchnast.michal pisze: czw mar 18, 2021 1:34 pm Ważne by mówić "otwórz brama garażowa" a nie "otwórz bramę garażową". Asystent nie zna odmiany przez przypadki :)
chyba, że podpiszesz kanał "bramę garażową" to zatrybi :)
Awatar użytkownika
klew
Posty: 3234
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

lukfud pisze: czw mar 18, 2021 1:51 pm
uchnast.michal pisze: czw mar 18, 2021 1:34 pm Ważne by mówić "otwórz brama garażowa" a nie "otwórz bramę garażową". Asystent nie zna odmiany przez przypadki :)
chyba, że podpiszesz kanał "bramę garażową" to zatrybi :)
A GH odpowie:
"bramę garażową - otwieram" ;)
Awatar użytkownika
Duch__
Posty: 1058
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

Otwórz Garaż, Otwórz Wjazd i po problemie.
1x Gosund SP111
1x mROW-02
1x MEW-01
1x SBW-02
9x SRW-01
2x ROW-02
2x Sonoff S20
1x SUPLA TOUCH DL
15x DS18b20
Sk_uter
Posty: 302
Rejestracja: wt mar 13, 2018 1:52 pm

Wiecie może czy Google planuje dodać wsparcie dla otwarcia drzwi? Czy może już to działa, a potrzeby jest kontrakton?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 12883
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontakt:

Google wspiera otwieranie i zamykanie drzwi
https://developers.google.com/assistant ... uides/door


Supla nie wspiera zamykania i chyba nasi użytkownicy też "nie wspierają" zamykania.
W związku z powyższym nie dotykamy tej integracji.
Sk_uter
Posty: 302
Rejestracja: wt mar 13, 2018 1:52 pm

Więc nie ma co liczyć na taką opcję? Bo używam modułu od nice lub zamela, bramowy sterownik tylko ustawiony na drzwi, w moich wystarczy impuls do otwarcia, a zamykają już się same.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 12883
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontakt:

Na chwilę obecną to nie przejdzie przez weryfikację Google.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 3234
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

Mnie dziwi, że większość tych integracji (HA, GH) ma problem ze sterowaniem impulsem, albo chociaż z dodaniem urządzenia, które ma wyłącznie opcję "open".
Czy tylko w Polsce stosuje się elektrozaczepy? ;)

Ale w zamian, GH wspiera "Yogurt Maker", albo "Pet Feeder"...
ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ / Jak to zrobić”