[DIY] SUPLA V2 do puszki instalacyjnej podtynkowej

Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

czw lis 10, 2016 9:17 pm

---->>Najnowsza wersja tego modułu jest tutaj: viewtopic.php?f=33&t=2188<<-----

v2.jpg
v2.jpg (130.31 KiB) Przejrzano 17221 razy
Witam!
Wreszcie mogę przedstawić przetestowaną wersję V2 :idea: . Poniżej przedstawiam schemat.
Supla_pcb_V2.png
Supla_pcb_V2.png (27.82 KiB) Przejrzano 17221 razy
Zmiany jakie zaistniały w stosunku do poprzedniej wersji to:
W nowej wersji :

-przystosowana jest do wyłącznika schodowego z tego tematu viewtopic.php?f=9&t=254

-wejścia typu SENSOR sterowane są albo do VCC albo do GND

-dołożyłem 2 x microswitch jako RESET i CONFIG_BUTTON

-masa GND pod anteną usunięta

-dołożyłem 1 diodę LED do konfiguracji

-piny nie wykorzystane w ESP-07 lub ESP-12 mają wyprowadzenia w postaci goldpinów

-zmniejszyłem trochę rozmiar (nic spektakularnego ale jednak :lol: )

- zamieniony stabilizator na MCP1825

- dołożony bezpiecznik i warystor

Jak widać na zdjęciu poniżej jako bonus w formie kanapki dodana jest maskownica
v2_bonus.jpg
v2_bonus.jpg (39.55 KiB) Przejrzano 17221 razy
Wersja V2 przystosowana jest jako baza do moich przyszłych pomysłów wykorzystania tego modułu. Wyprowadzone piny można w przyszłości wykorzystać jeśli będzie taka potrzeba. Płytkę tą można będzie (i taki jest plan) składać na kanapkę z późniejszymi realizacjami jak np. szklany panel dotykowy.

Dioda LED podpięta do GPIO15 ma służyć do informacji o stanie konfiguracji. Trzeba to tylko oprogramować (@Zybi tu ukłon do Ciebie :D ) i myślę, że można to zrobić tak:

- dioda miga - brak połączenia z serwerem,

- świeci stale - załączony AP (tryb konfiguracji),

- brak świecenia - normalna praca.

Gerbery dostępne tutaj https://github.com/Espablo/GERBER_SUPLA_v2
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Zybi
Posty: 1451
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

czw lis 10, 2016 9:32 pm

Soft do v2 już gotowy.
Szczegóły w pliku Readme.txt w załącznikach.
EDIT: - przycisk wejścia w tryb konfiguracji jest jako BUTTON, czyli zwarcie do masy na 5 sekund.
- SENSOR1 i SENSOR2 (sterowanie ręczne) możemy ustawić jako "switch" lub "button" przy konfiguracji.

Soft dostępny na Github-ie:
https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/m ... tSwitch-x2
Ostatnio zmieniony sob lis 26, 2016 9:15 pm przez Zybi, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1989
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

czw lis 10, 2016 9:44 pm

To kiedy będzie można PCB V2 kupić?
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

czw lis 10, 2016 9:50 pm

wojtas567 pisze:To kiedy będzie można PCB V2 kupić?
Po wekendzie
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

czw lis 10, 2016 11:02 pm

Zybi pisze:Soft do v2 już gotowy.
Szczegóły w pliku Readme.txt w załącznikach.
Kłopocik. Dioda miga pięknie. :P , ale po skonfigurowaniu w konsoli wyskakuje mi "WiFi - Wrong password" i nie może się zalogować do sieci.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
wwpiotr
Posty: 26
Rejestracja: pt lis 04, 2016 9:14 am

pt lis 11, 2016 1:44 am

Espablo zadanie odrobione wzorowo :) czekamy na informacje odnośnie możliwości zakupu
Zybi
Posty: 1451
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

pt lis 11, 2016 10:33 am

Espablo pisze:
Zybi pisze:Soft do v2 już gotowy.
Szczegóły w pliku Readme.txt w załącznikach.
Kłopocik. Dioda miga pięknie. :P , ale po skonfigurowaniu w konsoli wyskakuje mi "WiFi - Wrong password" i nie może się zalogować do sieci.
Soft przetestowany, przed chwilą jeszcze raz wgrywałem obie wersje i wszystko działa.

Moje rady (już wielokrotnie powtarzane) to:

1. Wyczyść moduł esptool-em komendą erase_flash. Nie wiem jak on to robi, ale w dwie sekundy dosłownie "wyjaławia" moduł. Zgrałem zawartość flash-a po takim czyszczeniu i nie ma tam dosłownie nic. Nie stosuj żadnych blank-ów, czy też nakładek poprzez wgrywanie innych softów.
2. Do wgrywania softu polecam "ESP Flash Download Tool" do wersji v1.2, bo z nim, nigdy nie miałem problemów, a z innymi różnie bywało, niby poprawnie wgrywały firmware, a nic nie działało.
3. Na Supla-Cloud wykasuj poprzednie rejestracje tego modułu (jeżeli takie były)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8471
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt lis 11, 2016 11:37 am

Jeszcze sugestia dla wszystkich ode mnie.

Do flashowania polecam konwerter
CP2102
https://botland.com.pl/konwertery-usb-u ... k-usb.html

działa idealnie (u mnie bynajmniej). Z innymi zawsze miałem jakieś problemy.


PS. Gratuluję ;)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8471
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt lis 11, 2016 11:39 am

Zybi pisze: Soft przetestowany, przed chwilą jeszcze raz wgrywałem obie wersje i wszystko działa.

Zgłoś binarke na githuba
https://github.com/SUPLA/ESP8266
fr3sh
Posty: 8
Rejestracja: pn paź 10, 2016 1:38 pm

pt lis 11, 2016 1:58 pm

Czy gerbery też będą dostępne jak w wersji 1.0?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”