Trzy rolety w ESP po I2C

Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1037
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

ndz wrz 23, 2018 11:24 am

Witajcie
Prawie od początku gdy znalazłem Suple , chodziło mi po głowie skonstruowanie sterownika do moich rolet.
Moje rolety, głównie w salonie i jadalni to dwie grupy po trzy rolety, nie chciałem i nie chcę i nie będę chciał :), ładować do każdej z nich osobnego esp. Otrzymałem informację od Ernesta że testowali kilka modułów obok siebie i nic się nie działo , nie zakłócały się wzajemnie, ale kto wie licho nie śpi, druga kwestia to za dużo wifi w domu to niezdrowo , podobno.
Tyle wstępu, z pomocą forum i całego internetu , udało mi się rozszerzyć ilość GPIO do 24 w jednym esp za pomocą układów PCF8574.
Oczywiście nie są one w pełni funkcjonale z tymi w samym module , nie można na nich "powiesić" czujników temperatur, ale przekaźniki jak najbardziej. W tej chwili układ zmontowany na płytce stykowej działa poprawnie czy to pojedynczo czy grupowo. Z każdego pcf8574 wykorzystałem dwa bity do przekaźników i dwa do przycisków - jeden pcf - jedna roleta.
Nie udało mi się jeszcze "wmontować" przycisków lokalnych, bo mam z tym mały kłopot. Oczywiście były podpowiedzi ale jeszcze nic z tego nie wyszło. Układ ma wyglądać tak : jedna płytka ze sterownikiem i trzy płytki z układami wykonawczymi wszystko połączone czteroprzewodowym kabelkiem jedna od drugiej. To założenie trochę kłóci się z wykorzystaniem przerwania do odczytu przycisków, gdzie konieczne będzie wykorzystanie sygnały INT układu PCF8574 i to chyba dla każdego z nich osobno.
Mam nadzieją że razem uda się coś popchnąć , w załącznikach schemat, kod i obrazek z płytką.
Załączniki
Supla_rolety_i2c_f.zip
(2.23 KiB) Pobrany 189 razy
rolety.pdf
(47.2 KiB) Pobrany 189 razy
rolety.JPG
rolety.JPG (217.06 KiB) Przejrzano 6547 razy
Ostatnio zmieniony ndz wrz 23, 2018 3:29 pm przez shimano73, łącznie zmieniany 1 raz.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7979
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz wrz 23, 2018 12:59 pm

Ściągnę sobie taki ekspander to Ci ogarnę te wejścia
Rafaello
Posty: 93
Rejestracja: ndz maja 29, 2016 1:34 pm

pn mar 11, 2019 9:13 am

Witam

Proszę o info czy został ogarnięty temat wejść, tak aby można było sterować również przyciskami fizycznymi. Wyjścia na przekaźniki dla 3 rolet działają świetnie, natomiast wejść jeszcze nie ruszałem.

z góry dzięki
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1037
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pn mar 11, 2019 9:32 am

Jeszcze nie , Przemek zarobiony , ja nie mam wiedzy ☹️
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Maniek913
Posty: 223
Rejestracja: czw lut 22, 2018 9:46 pm

pn mar 11, 2019 5:19 pm

Ja nieco inaczej podszedłem do problemu - na podstawie rozwiązania kol.elmaya z zastosowaniem układu 74HC595 (8 wyjść) uzyskałem moduł z jednym esp do sterowania 4 roletami z fizycznymi przyciskami podłączonymi do portów esp 8266 . Działa znakomicie.
Rafaello
Posty: 93
Rejestracja: ndz maja 29, 2016 1:34 pm

wt mar 12, 2019 8:38 pm

pzygmunt pisze:
ndz wrz 23, 2018 12:59 pm
Ściągnę sobie taki ekspander to Ci ogarnę te wejścia
Podpowiedz mi proszę co zmienić w kodzie aby sterować przynajmniej czterema wyjściami z jednego ekspandera, chodzi mi o podłączenie dwóch rolet do jednego ekspandera

z góry wielkie dzięki
Ostatnio zmieniony wt mar 12, 2019 9:00 pm przez Rafaello, łącznie zmieniany 2 razy.
Rafaello
Posty: 93
Rejestracja: ndz maja 29, 2016 1:34 pm

wt mar 12, 2019 8:40 pm

shimano73 pisze:
pn mar 11, 2019 9:32 am
Jeszcze nie , Przemek zarobiony , ja nie mam wiedzy ☹️
Podpowiedz mi proszę co zmienić w kodzie aby sterować przynajmniej czterema wyjściami z jednego ekspandera, chodzi mi o podłączenie dwóch rolet do jednego ekspandera

z góry wielkie dzięki
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 445
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

wt mar 12, 2019 8:52 pm

Maniek, powiedz czy na kodzie od kol.elmaya masz animacje rolety ?
Maniek913
Posty: 223
Rejestracja: czw lut 22, 2018 9:46 pm

wt mar 12, 2019 10:31 pm

Tak oczywiście.
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 445
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

śr mar 13, 2019 7:14 am

Używam tego softu ale jako zwykłych przekaźników 16 kanałów i 8 przycisków. Nie widziałem że w trybie configów jest wybór zeby kod mógł obsługiwać rolety. Muszę to sprawdzić
ODPOWIEDZ