Trzy rolety w ESP po I2C

User avatar
shimano73
Posts: 805
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Sun Sep 23, 2018 11:24 am

Witajcie
Prawie od początku gdy znalazłem Suple , chodziło mi po głowie skonstruowanie sterownika do moich rolet.
Moje rolety, głównie w salonie i jadalni to dwie grupy po trzy rolety, nie chciałem i nie chcę i nie będę chciał :), ładować do każdej z nich osobnego esp. Otrzymałem informację od Ernesta że testowali kilka modułów obok siebie i nic się nie działo , nie zakłócały się wzajemnie, ale kto wie licho nie śpi, druga kwestia to za dużo wifi w domu to niezdrowo , podobno.
Tyle wstępu, z pomocą forum i całego internetu , udało mi się rozszerzyć ilość GPIO do 24 w jednym esp za pomocą układów PCF8574.
Oczywiście nie są one w pełni funkcjonale z tymi w samym module , nie można na nich "powiesić" czujników temperatur, ale przekaźniki jak najbardziej. W tej chwili układ zmontowany na płytce stykowej działa poprawnie czy to pojedynczo czy grupowo. Z każdego pcf8574 wykorzystałem dwa bity do przekaźników i dwa do przycisków - jeden pcf - jedna roleta.
Nie udało mi się jeszcze "wmontować" przycisków lokalnych, bo mam z tym mały kłopot. Oczywiście były podpowiedzi ale jeszcze nic z tego nie wyszło. Układ ma wyglądać tak : jedna płytka ze sterownikiem i trzy płytki z układami wykonawczymi wszystko połączone czteroprzewodowym kabelkiem jedna od drugiej. To założenie trochę kłóci się z wykorzystaniem przerwania do odczytu przycisków, gdzie konieczne będzie wykorzystanie sygnały INT układu PCF8574 i to chyba dla każdego z nich osobno.
Mam nadzieją że razem uda się coś popchnąć , w załącznikach schemat, kod i obrazek z płytką.
Attachments
Supla_rolety_i2c_f.zip
(2.23 KiB) Downloaded 138 times
rolety.pdf
(47.2 KiB) Downloaded 166 times
rolety.JPG
rolety.JPG (217.06 KiB) Viewed 6009 times
Last edited by shimano73 on Sun Sep 23, 2018 3:29 pm, edited 1 time in total.
User avatar
pzygmunt
Posts: 6190
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sun Sep 23, 2018 12:59 pm

Ściągnę sobie taki ekspander to Ci ogarnę te wejścia
Rafaello
Posts: 33
Joined: Sun May 29, 2016 1:34 pm

Mon Mar 11, 2019 9:13 am

Witam

Proszę o info czy został ogarnięty temat wejść, tak aby można było sterować również przyciskami fizycznymi. Wyjścia na przekaźniki dla 3 rolet działają świetnie, natomiast wejść jeszcze nie ruszałem.

z góry dzięki
User avatar
shimano73
Posts: 805
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Mon Mar 11, 2019 9:32 am

Jeszcze nie , Przemek zarobiony , ja nie mam wiedzy ☹️
Maniek913
Posts: 150
Joined: Thu Feb 22, 2018 9:46 pm

Mon Mar 11, 2019 5:19 pm

Ja nieco inaczej podszedłem do problemu - na podstawie rozwiązania kol.elmaya z zastosowaniem układu 74HC595 (8 wyjść) uzyskałem moduł z jednym esp do sterowania 4 roletami z fizycznymi przyciskami podłączonymi do portów esp 8266 . Działa znakomicie.
Rafaello
Posts: 33
Joined: Sun May 29, 2016 1:34 pm

Tue Mar 12, 2019 8:38 pm

pzygmunt wrote:
Sun Sep 23, 2018 12:59 pm
Ściągnę sobie taki ekspander to Ci ogarnę te wejścia
Podpowiedz mi proszę co zmienić w kodzie aby sterować przynajmniej czterema wyjściami z jednego ekspandera, chodzi mi o podłączenie dwóch rolet do jednego ekspandera

z góry wielkie dzięki
Last edited by Rafaello on Tue Mar 12, 2019 9:00 pm, edited 2 times in total.
Rafaello
Posts: 33
Joined: Sun May 29, 2016 1:34 pm

Tue Mar 12, 2019 8:40 pm

shimano73 wrote:
Mon Mar 11, 2019 9:32 am
Jeszcze nie , Przemek zarobiony , ja nie mam wiedzy ☹️
Podpowiedz mi proszę co zmienić w kodzie aby sterować przynajmniej czterema wyjściami z jednego ekspandera, chodzi mi o podłączenie dwóch rolet do jednego ekspandera

z góry wielkie dzięki
User avatar
dawidd
Posts: 405
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Tue Mar 12, 2019 8:52 pm

Maniek, powiedz czy na kodzie od kol.elmaya masz animacje rolety ?
Maniek913
Posts: 150
Joined: Thu Feb 22, 2018 9:46 pm

Tue Mar 12, 2019 10:31 pm

Tak oczywiście.
User avatar
dawidd
Posts: 405
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Wed Mar 13, 2019 7:14 am

Używam tego softu ale jako zwykłych przekaźników 16 kanałów i 8 przycisków. Nie widziałem że w trybie configów jest wybór zeby kod mógł obsługiwać rolety. Muszę to sprawdzić
Post Reply