Pomiar wysokich temperatur

Demeter
Posty: 37
Rejestracja: sob wrz 21, 2019 12:29 pm

ndz sty 05, 2020 9:23 pm

Witam wszystkich.
Potrzebuje monitorować temperatury około 150-170°C.
Czujniki mam PT100.
Czy ktoś próbował podłączać takie czujniki?
Dziękuję.
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1171
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pn sty 06, 2020 6:32 pm

Jestem przekonany ze nie na takiego czujnika , którego nie można by włączyć do supli 🤣. W tym konkretnym przypadku najlepiej było by użyć specjalizowanego układu MAX31865 który ułatwi ten pomiar
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1416
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pn sty 06, 2020 6:50 pm

Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 2003
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

pn sty 06, 2020 8:56 pm

Jakiś czas temu kolega @elmaya udostępnił soft pod różne czujniki i miedzy innymi był tam PT100 na A0.
Nie używam tego na co dzień ale testowałem i działał bardzo dobrze ale ja testowałem go przy 20st.
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
byniom
Posty: 448
Rejestracja: sob sty 07, 2017 1:17 pm

pn sty 06, 2020 9:48 pm

Możesz podlinkować ?
Demeter
Posty: 37
Rejestracja: sob wrz 21, 2019 12:29 pm

wt sty 07, 2020 11:14 pm

wojtas567 pisze:
pn sty 06, 2020 8:56 pm
... kolega @elmaya udostępnił soft pod różne czujniki i ...
Masz może link do tego?
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 2003
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

śr sty 08, 2020 3:49 pm

Szukałem i nie mogę namierzyć na forum.
Ale jak będę miał chwilę czasu a ostatnio mało :( to znajdę ten soft u siebie.
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
byniom
Posty: 448
Rejestracja: sob sty 07, 2017 1:17 pm

śr sty 08, 2020 4:56 pm

Widziałem wcześniej na forum jego projekt ale był tam czujnik NTC a te raczej na tak wysokich temperaturach nie pracują . Zamówiłem sontę typu K z układem MAX6675 i zobacze czy zadziała z tym układem pod NTC
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 2003
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

śr sty 08, 2020 6:41 pm

Pozdrawiam
Wojtek
elmaya
Posty: 976
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

sob sty 18, 2020 12:06 pm

K Probe ESP8266 MAX6675

PORT SETTINGS:

CFG BUTTON = GPIO 0 // D3
status_led = GPIO 2 // D4
thermo DO = GPIO 14 // D5
thermo CS = GPIO 12 // D6
thermo CLK = GPIO 13 // D7

To bring the device into configuration mode, press and hold button for at least 10 sec.
When in configuration mode, the device goes into Access Point mode and status led goes On.

In order to enter or change the settings, you need to:

- Connect to WiFi called „K_Probe” from any computer with a wireless network card and Internet browser.
- Open access page: http://192.168.4.1
- Tap configure WiFi.
Obrazek

- on the configure WiFi page
- Select the WiFi network at the top by tab on the appropriate one and then enter the password.
- enter the data for "suplaServer, Email and Supla Device Name (name with which it will be seen in the cloud)"
Obrazek

OTA update http://XX:81/update -- xx = device ip. for example http://192.168.1.22:81/update
user: admin
password: pass

K_Probe_DOUT_16Mbit.rar
compiled firmware
(487.64 KiB) Pobrany 58 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt”