Sterownik TUYA - Wi-Fi Switch Module - jak wgrać Suplę

Krzysztof-KP
Posty: 33
Rejestracja: ndz sty 05, 2020 1:18 pm

wt sty 28, 2020 6:58 am

Witam!

Zanim złapałem "bakcyla" na SUPLĘ zakupiłem kilka sterowników z oprogramowaniem TUYA.
Wiem, że udało się komuś wgrać do nich Suplę, ale nie mogę namierzyć bardziej szczegółowej instrukcji.
Chodzi mi głównie o to jak wprowadza się te przekaźniki w tryb programowania, jaki rodzaj softu wgrać i jakie ustawienia zastosować.

Nie jestem biegły w tym temacie, ale mam programator i kilka sonoffów już zaszczepiłem ;-)
Więc mam nadzieję, że jeśli uzyskam kilka wskazówek kolejne urządzenia dołączą do rodziny SUPLI.

Załączam zdjęcia modułów.
Załączniki
Wi-Fi Switch Module - 2 kanałowy - środek.jpg
Wi-Fi Switch Module - 2 kanałowy - środek.jpg (3.01 MiB) Przejrzano 513 razy
Wi-Fi Switch Module - 2 kanałowy.jpg
Wi-Fi Switch Module - 2 kanałowy.jpg (87.33 KiB) Przejrzano 552 razy
Ostatnio zmieniony wt sty 28, 2020 3:56 pm przez Krzysztof-KP, łącznie zmieniany 2 razy.
lukosław
Posty: 16
Rejestracja: pn paź 28, 2019 8:20 am

wt sty 28, 2020 7:20 am

Pewnie widziałeś, ale tutaj było kilka postów na ten temat: viewtopic.php?p=58937#p58937
Oprgramowanie o którym tam mowa to inCanEasy.

Sam zamierzam zasuplować to urządzenie, ale jeszcze do mnie nie dotarło.
Krzysztof-KP
Posty: 33
Rejestracja: ndz sty 05, 2020 1:18 pm

wt sty 28, 2020 7:26 am

lukosław pisze:
wt sty 28, 2020 7:20 am
Pewnie widziałeś, ale tutaj było kilka postów na ten temat: viewtopic.php?p=58937#p58937
Oprgramowanie o którym tam mowa to inCanEasy.

Sam zamierzam zasuplować to urządzenie, ale jeszcze do mnie nie dotarło.
Tak widziałem ten wątek, ale bez bardziej szczegółowej instrukcji nie poradzę sobie :-)
Dlatego też liczę na to, że ktoś coś więcej powie na ten temat.
Tego typu sprzętu jest naprawdę bardzo dużo i wersji TUYA chodzi to naprawdę bardzo ładnie.
Jednak po zarażeniu SUPLĄ marzy mi się przeniesienie wszystkiego do jednej platformy.
Krzysztof-KP
Posty: 33
Rejestracja: ndz sty 05, 2020 1:18 pm

wt sty 28, 2020 12:55 pm

Ok. Dałem radę.
Udało się wgrać Suplę i skonfigurować.
Okazuje się, że najtrudniejszym etapem jest lutowanie kabelków.
Bez lutownicy kolbowej nie ma nawet co zaczynać.
lukosław
Posty: 16
Rejestracja: pn paź 28, 2019 8:20 am

wt sty 28, 2020 1:42 pm

Podzielisz się informacją jak wprowadziłeś moduł w tryb programowania? Gdzie znajdują się styki do lutowania? Użyłeś faktycznie inCanEasy?
dobo
Posty: 204
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

wt sty 28, 2020 4:04 pm

Poniżej w linku masz rozkład co jest gdzie.
viewtopic.php?p=51131#p51131
Krzysztof-KP
Posty: 33
Rejestracja: ndz sty 05, 2020 1:18 pm

wt sty 28, 2020 4:33 pm

Oczywiście, że się podzielę :-)

Proces wgrania supli do modułu Wi-Fi Switch Module (pierwotnie na opogramowaniu TUYA) wyglądał następująco:

1. Wyjęcie z obudowy - tapeciakiem lub wąskim śrubokrętem zdjąłem tylną klapkę obudowy.
2. Lutowanie złączy - ponieważ na płytce jest bardzo ciasno doszedłem do wniosku, że najrozsądniej będzie przylutować cieniutkie przewody ze skrętki komputerowej. Dzięki informacjom uzyskanym na forum wytypowałem miejsca dolutowania przewodów. Konieczna do tego jest lutownica kolbowa z cieniutkim grotem. Oprócz standardowych złącz (3.3V, TX, RX i GND) przylutowałem także przewód do GPIO0.
3. Przewody podłączyłem do wyłączonego programatora, a przlutowany przewód GPIO0 zwarłem z GND. W takim stanie podłączyłem programator do USB. Po chwili odłączyłem GPIO0. W ten sposób sterownik uruchomił się w trybie programowania.
4. Dalej standardowa procedura programowania. Wgrałem soft iCan-easy ver. 2.7.2 (1024).
5. Po wgraniu softu odłączyłem na chwilę programator z USB i podłączyłem ponownie.
6. Moduł uruchomił się już w trybie rozgłaszania sieci.
7. Zalogowałem się do niego i ustawiłem parametry (poniżej screeny).
  • Relay K1 - GPIO 14
    Relay K2 - GPIO 15
    Button 1 - GPIO 13
    Button 2 - GPIO 12
    BTN Config - GPIO 2
    Button 1 Type - Bistable
    Button 2 Type - Bistable
8. Sprawdziłem czy wszystko działa i odlutowałem przewody i schowałem elektronikę do obudowy.
9. Cieszę się jak dziecko :-)

To chyba tyle.
Powodzenia!
Załączniki
Screenshot_20200128-134116_Chrome.jpg
Screenshot_20200128-134116_Chrome.jpg (186.25 KiB) Przejrzano 446 razy
20200128_130331.jpg
20200128_130331.jpg (1.71 MiB) Przejrzano 446 razy
20200128_130321.jpg
20200128_130321.jpg (2.29 MiB) Przejrzano 446 razy
Krzysztof-KP
Posty: 33
Rejestracja: ndz sty 05, 2020 1:18 pm

wt sty 28, 2020 4:38 pm

Dalsza część zdjęć
Załączniki
Wi-Fi Switch Module - 2 kanałowy - opis.jpg
Wi-Fi Switch Module - 2 kanałowy - opis.jpg (122.7 KiB) Przejrzano 420 razy
Screenshot_20200128-134131_Chrome.jpg
Screenshot_20200128-134131_Chrome.jpg (184.47 KiB) Przejrzano 443 razy
Ostatnio zmieniony wt sty 28, 2020 5:26 pm przez Krzysztof-KP, łącznie zmieniany 1 raz.
dobo
Posty: 204
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

wt sty 28, 2020 4:53 pm

Nie ma potrzeby wpinania się z 3,3V do pada w ESP można to zrobić w wyprowadzeniach dla złącza goldpin.
Pierwszy od góry to VCC 3,3V.

GPIO4 jest podłączone do buzera
Krzysztof-KP
Posty: 33
Rejestracja: ndz sty 05, 2020 1:18 pm

wt sty 28, 2020 5:23 pm

dobo pisze:
wt sty 28, 2020 4:53 pm
Nie ma potrzeby wpinania się z 3,3V do pada w ESP można to zrobić w wyprowadzeniach dla złącza goldpin.
Pierwszy od góry to VCC 3,3V.

GPIO4 jest podłączone do buzera
Ok. Dzięki za informację.
Zaraz poprawię grafikę żeby nie utrudniać kolejnym użytkownikom.
ODPOWIEDZ