Licznik impulsów - 3 wejścia

Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 761
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

czw cze 27, 2019 6:33 pm

RB-03_wodomierz.jpg
RB-03_wodomierz.jpg (323.34 KiB) Przejrzano 2986 razy

Na bazie softu napisanego przez @pzygmunt przygotowałem instrukcję wykonania licznika impulsów z trzema wejściami na potrzeby opomiarowania zużycia wody, gazu, itp. Elektronika przygotowana jest do zliczania impulsów z kontaktronowych (stykowych) wyjść impulsowych. Na wejściach licznika zostały zastosowane transoptory - dzięki temu licznik nie powinien reagować na zakłócenia spowodowane dłuższymi kablami.
Osobnego omówienia wymaga zastosowanie płytki LOLIN D1 mini Pro. Moduł ten ma zintegrowaną elektronikę ładowarki akumulatorów litowo-jonowych (litowo-polimerowych). W przypadku opomiarowania mediów typu gaz czy woda, musimy zliczać impulsy w przypadku braku prądu. LOLIN D1 mini Pro jest dla takich zastosowań idealny.

Instrukcja w formacie PDF w załączniku.
Załączniki
Licznik impulsów RB-03.pdf
(1.6 MiB) Pobrany 776 razy
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7717
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw cze 27, 2019 6:40 pm

Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1102
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pt cze 28, 2019 8:40 pm

Robert Błaszczak pisze:
czw cze 27, 2019 6:33 pm
RB-03_wodomierz.jpg

Na bazie softu napisanego przez @pzygmunt przygotowałem instrukcję wykonania licznika impulsów z trzema wejściami na potrzeby opomiarowania zużycia wody, gazu, itp. Elektronika przygotowana jest do zliczania impulsów z kontaktronowych (stykowych) wyjść impulsowych. Na wejściach licznika zostały zastosowane transoptory - dzięki temu licznik nie powinien reagować na zakłócenia spowodowane dłuższymi kablami.
Osobnego omówienia wymaga zastosowanie płytki LOLIN D1 mini Pro. Moduł ten ma zintegrowaną elektronikę ładowarki akumulatorów litowo-jonowych (litowo-polimerowych). W przypadku opomiarowania mediów typu gaz czy woda, musimy zliczać impulsy w przypadku braku prądu. LOLIN D1 mini Pro jest dla takich zastosowań idealny.

Instrukcja w formacie PDF w załączniku.
Nie no kolega tutaj pozamiatał wszystkich. Naprawdę projekt extra. Wielki szacun.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 761
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pt cze 28, 2019 9:15 pm

Bez przesady :D.

Ale nie ukrywam, że dodatkowym celem przedstawienia projektu DIY w formie kompletnej instrukcji jest zachęcenie Forumowiczów wykonujących różnorakie projekty związane z SUPLĄ do przedstawiania ich w podobnej formie :).
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1102
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pt cze 28, 2019 11:22 pm

Robert Błaszczak pisze:
pt cze 28, 2019 9:15 pm
Bez przesady :D.

Ale nie ukrywam, że dodatkowym celem przedstawienia projektu DIY w formie kompletnej instrukcji jest zachęcenie Forumowiczów wykonujących różnorakie projekty związane z SUPLĄ do przedstawiania ich w podobnej formie :).
Tu się z Tobą zgodzę ale mi cholernie brakuje czasu. Z chęcią bym właśnie tak porobił ale niestety .. , rodzina, ..praca.., itd..Też z chęcią zarażam Suplą jak tylko mogę w moim otoczeniu :)
Awatar użytkownika
Daro1003
Posty: 35
Rejestracja: pt sty 18, 2019 6:22 am

śr lip 03, 2019 5:30 am

Trochę wszystko się mi już wymieszało.
Pewna konfiguracja to pierwsza z screenu kolegi Patryk ?
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1067
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

śr lip 03, 2019 5:38 am

Robert Błaszczak pisze:
czw cze 27, 2019 6:33 pm
Instrukcja w formacie PDF w załączniku.
:shock:

Bardzo ładnie napisana i przygotowana instrukcja. Jestem pod wrażeniem :mrgreen:
@pzygmunt może warto ją podpiąć do działu download na oficjalnej stronie -> https://www.supla.org/pl/download
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7717
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr lip 03, 2019 12:25 pm

Pytania laika.
Nie powinna tam być wylana masa ?
Czy kondensatory C2,C3,C4 nie są w konflikcie z konceptem optoizolacji ?
miko1282
Posty: 417
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:15 pm
Lokalizacja: Brodnica

śr lip 03, 2019 3:11 pm

W jaki sposób łączymy płytkę do wodomierza
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 761
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

śr lip 03, 2019 3:42 pm

Musisz mieć wodomierz / gazomierz, ciepłomierz z wyjściem impulsowym.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
ODPOWIEDZ