Licznik impulsów - 3 wejścia

User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4128
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

RB-03_wodomierz.jpg

Na bazie softu napisanego przez @pzygmunt przygotowałem instrukcję wykonania licznika impulsów z trzema wejściami na potrzeby opomiarowania zużycia wody, gazu, itp. Elektronika przygotowana jest do zliczania impulsów z kontaktronowych (stykowych) wyjść impulsowych. Na wejściach licznika zostały zastosowane transoptory - dzięki temu licznik nie powinien reagować na zakłócenia spowodowane dłuższymi kablami.
Osobnego omówienia wymaga zastosowanie płytki LOLIN D1 mini Pro. Moduł ten ma zintegrowaną elektronikę ładowarki akumulatorów litowo-jonowych (litowo-polimerowych). W przypadku opomiarowania mediów typu gaz czy woda, musimy zliczać impulsy w przypadku braku prądu. LOLIN D1 mini Pro jest dla takich zastosowań idealny.

Instrukcja w formacie PDF w załączniku.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
User avatar
pzygmunt
Posts: 18632
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

User avatar
QLQ
Posts: 2286
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Post

Robert Błaszczak wrote: Thu Jun 27, 2019 6:33 pm RB-03_wodomierz.jpg

Na bazie softu napisanego przez @pzygmunt przygotowałem instrukcję wykonania licznika impulsów z trzema wejściami na potrzeby opomiarowania zużycia wody, gazu, itp. Elektronika przygotowana jest do zliczania impulsów z kontaktronowych (stykowych) wyjść impulsowych. Na wejściach licznika zostały zastosowane transoptory - dzięki temu licznik nie powinien reagować na zakłócenia spowodowane dłuższymi kablami.
Osobnego omówienia wymaga zastosowanie płytki LOLIN D1 mini Pro. Moduł ten ma zintegrowaną elektronikę ładowarki akumulatorów litowo-jonowych (litowo-polimerowych). W przypadku opomiarowania mediów typu gaz czy woda, musimy zliczać impulsy w przypadku braku prądu. LOLIN D1 mini Pro jest dla takich zastosowań idealny.

Instrukcja w formacie PDF w załączniku.
Nie no kolega tutaj pozamiatał wszystkich. Naprawdę projekt extra. Wielki szacun.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4128
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Bez przesady :D.

Ale nie ukrywam, że dodatkowym celem przedstawienia projektu DIY w formie kompletnej instrukcji jest zachęcenie Forumowiczów wykonujących różnorakie projekty związane z SUPLĄ do przedstawiania ich w podobnej formie :).
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
User avatar
QLQ
Posts: 2286
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Post

Robert Błaszczak wrote: Fri Jun 28, 2019 9:15 pm Bez przesady :D.

Ale nie ukrywam, że dodatkowym celem przedstawienia projektu DIY w formie kompletnej instrukcji jest zachęcenie Forumowiczów wykonujących różnorakie projekty związane z SUPLĄ do przedstawiania ich w podobnej formie :).
Tu się z Tobą zgodzę ale mi cholernie brakuje czasu. Z chęcią bym właśnie tak porobił ale niestety .. , rodzina, ..praca.., itd..Też z chęcią zarażam Suplą jak tylko mogę w moim otoczeniu :)
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
User avatar
Daro1003
Posts: 114
Joined: Fri Jan 18, 2019 6:22 am

Post

Trochę wszystko się mi już wymieszało.
Pewna konfiguracja to pierwsza z screenu kolegi Patryk ?
User avatar
michael
Posts: 1301
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Post

Robert Błaszczak wrote: Thu Jun 27, 2019 6:33 pm Instrukcja w formacie PDF w załączniku.
:shock:

Bardzo ładnie napisana i przygotowana instrukcja. Jestem pod wrażeniem :mrgreen:
@pzygmunt może warto ją podpiąć do działu download na oficjalnej stronie -> https://www.supla.org/pl/download
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
User avatar
pzygmunt
Posts: 18632
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Pytania laika.
Nie powinna tam być wylana masa ?
Czy kondensatory C2,C3,C4 nie są w konflikcie z konceptem optoizolacji ?
miko1282
Posts: 538
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:15 pm
Location: Brodnica

Post

W jaki sposób łączymy płytkę do wodomierza
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4128
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Musisz mieć wodomierz / gazomierz, ciepłomierz z wyjściem impulsowym.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl

Return to “Zrób to sam”