Licznik impulsów - 3 wejścia
-
Na bazie softu napisanego przez @pzygmunt przygotowałem instrukcję wykonania licznika impulsów z trzema wejściami na potrzeby opomiarowania zużycia wody, gazu, itp. Elektronika przygotowana jest do zliczania impulsów z kontaktronowych (stykowych) wyjść impulsowych. Na wejściach licznika zostały zastosowane transoptory - dzięki temu licznik nie powinien reagować na zakłócenia spowodowane dłuższymi kablami.
Osobnego omówienia wymaga zastosowanie płytki LOLIN D1 mini Pro. Moduł ten ma zintegrowaną elektronikę ładowarki akumulatorów litowo-jonowych (litowo-polimerowych). W przypadku opomiarowania mediów typu gaz czy woda, musimy zliczać impulsy w przypadku braku prądu. LOLIN D1 mini Pro jest dla takich zastosowań idealny.
Instrukcja w formacie PDF w załączniku.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
-
Nie no kolega tutaj pozamiatał wszystkich. Naprawdę projekt extra. Wielki szacun.Robert Błaszczak wrote: Thu Jun 27, 2019 6:33 pm RB-03_wodomierz.jpg
Na bazie softu napisanego przez @pzygmunt przygotowałem instrukcję wykonania licznika impulsów z trzema wejściami na potrzeby opomiarowania zużycia wody, gazu, itp. Elektronika przygotowana jest do zliczania impulsów z kontaktronowych (stykowych) wyjść impulsowych. Na wejściach licznika zostały zastosowane transoptory - dzięki temu licznik nie powinien reagować na zakłócenia spowodowane dłuższymi kablami.
Osobnego omówienia wymaga zastosowanie płytki LOLIN D1 mini Pro. Moduł ten ma zintegrowaną elektronikę ładowarki akumulatorów litowo-jonowych (litowo-polimerowych). W przypadku opomiarowania mediów typu gaz czy woda, musimy zliczać impulsy w przypadku braku prądu. LOLIN D1 mini Pro jest dla takich zastosowań idealny.
Instrukcja w formacie PDF w załączniku.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
-
Bez przesady .
Ale nie ukrywam, że dodatkowym celem przedstawienia projektu DIY w formie kompletnej instrukcji jest zachęcenie Forumowiczów wykonujących różnorakie projekty związane z SUPLĄ do przedstawiania ich w podobnej formie .
Ale nie ukrywam, że dodatkowym celem przedstawienia projektu DIY w formie kompletnej instrukcji jest zachęcenie Forumowiczów wykonujących różnorakie projekty związane z SUPLĄ do przedstawiania ich w podobnej formie .
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
Tu się z Tobą zgodzę ale mi cholernie brakuje czasu. Z chęcią bym właśnie tak porobił ale niestety .. , rodzina, ..praca.., itd..Też z chęcią zarażam Suplą jak tylko mogę w moim otoczeniuRobert Błaszczak wrote: Fri Jun 28, 2019 9:15 pm Bez przesady .
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
-
Trochę wszystko się mi już wymieszało.
Pewna konfiguracja to pierwsza z screenu kolegi Patryk ?
Pewna konfiguracja to pierwsza z screenu kolegi Patryk ?
-
Bardzo ładnie napisana i przygotowana instrukcja. Jestem pod wrażeniem
@pzygmunt może warto ją podpiąć do działu download na oficjalnej stronie -> https://www.supla.org/pl/download
-
Pytania laika.
Nie powinna tam być wylana masa ?
Czy kondensatory C2,C3,C4 nie są w konflikcie z konceptem optoizolacji ?
Nie powinna tam być wylana masa ?
Czy kondensatory C2,C3,C4 nie są w konflikcie z konceptem optoizolacji ?
-
W jaki sposób łączymy płytkę do wodomierza
-
Musisz mieć wodomierz / gazomierz, ciepłomierz z wyjściem impulsowym.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak