Supla Mini

kinium
Posty: 57
Rejestracja: pt wrz 06, 2019 11:09 am
Lokalizacja: Wrocław

czw gru 26, 2019 10:11 pm

Chciałem się z wami podzielić moim modułem z dwoma przekaźnikami może się komuś przyda.

Chodziło mi o to, żeby był jak najmniejszy i posiadał tylko tyle elementów aby działało to co od tego modułu oczekuję.
Wiem, że jest kilka innych modułów o podobnej funkcjonalności np inCan Espablo. Są one jednak większe i bardziej skomplikowane.
Chciałem mieć moduł rozmiarów Sonoff Mini z dwoma przekaźnikami do sterowania roletami i światłem w domu. Maksymalne obciążenie to 5A na przekaźnik.
Jedyne wyprowadzenia to GPIO0 i UART do falshowania układu.

Moduł ma wymiary 43x43x20 mm.
Soft poskładałem z przykładów dla boardów rs_module.x i lightswitch.x.
Kod dla rolet i włącznik:
mk_rs_01.zip
(5.56 KiB) Pobrany 62 razy
Tu jest projekt na EasyEDA: https://easyeda.com/krzysiek.malisiewicz/incan

A tak wygląda zmontowany moduł
IMG_20191217_133014.jpg
IMG_20191217_133014.jpg (740.31 KiB) Przejrzano 1348 razy
IMG_20191217_132913.jpg
IMG_20191217_132913.jpg (1.2 MiB) Przejrzano 1348 razy
Mogę się podzielić płytkami bo jeszcze kilka mi zostało.
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1171
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pt gru 27, 2019 7:36 pm

kinium pisze:
czw gru 26, 2019 10:11 pm
Chciałem się z wami podzielić moim modułem z dwoma przekaźnikami może się komuś przyda.

Chodziło mi o to, żeby był jak najmniejszy i posiadał tylko tyle elementów aby działało to co od tego modułu oczekuję.
Wiem, że jest kilka innych modułów o podobnej funkcjonalności np inCan Espablo. Są one jednak większe i bardziej skomplikowane.
Chciałem mieć moduł rozmiarów Sonoff Mini z dwoma przekaźnikami do sterowania roletami i światłem w domu. Maksymalne obciążenie to 5A na przekaźnik.
Jedyne wyprowadzenia to GPIO0 i UART do falshowania układu.

Moduł ma wymiary 43x43x20 mm.
Soft poskładałem z przykładów dla boardów rs_module.x i lightswitch.x.
Kod dla rolet i włącznik: mk_rs_01.zip

Tu jest projekt na EasyEDA: https://easyeda.com/krzysiek.malisiewicz/incan

A tak wygląda zmontowany moduł
IMG_20191217_133014.jpg
IMG_20191217_132913.jpg

Mogę się podzielić płytkami bo jeszcze kilka mi zostało.
!! OoO !! Takie posty to ja lubie czytać! BRAWO.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7974
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt gru 27, 2019 8:01 pm

Brawo.
kinium
Posty: 57
Rejestracja: pt wrz 06, 2019 11:09 am
Lokalizacja: Wrocław

pt sty 03, 2020 10:03 am

Aby dopełnić projekt jeszcze obudowa (na razie testowy druk wygląda przyzwoicie):

Ciut mniejsze od Zemelowego.

IMG_20200103_100712.jpg
IMG_20200103_100712.jpg (309.11 KiB) Przejrzano 1151 razy
IMG_20200103_100655.jpg
IMG_20200103_100655.jpg (298.83 KiB) Przejrzano 1151 razy
I plik do druku 3D
MKSWITCH.zip
(13.98 KiB) Pobrany 50 razy
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 906
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pt sty 03, 2020 11:25 am

No proszę... Ładne to. Gratulacje.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1171
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pt sty 03, 2020 5:11 pm

Na pewno bede chciał zamówić płytki z gerberow ale chce aby czesciowo mi złożyli z smd c,r, diodami, etc bez esp i elementow drugiej strony . Jest na easyEda ale za diabła nie chce mi wycenic.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 906
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pt sty 03, 2020 5:32 pm

Też próbowałem złożyć zamówienie na płytki i montaż elementów SMD przez EasyEDA, ale również nie udała mi się ta sztuka.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1171
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pt sty 03, 2020 5:53 pm

Robert Błaszczak pisze:
pt sty 03, 2020 5:32 pm
Też próbowałem złożyć zamówienie na płytki i montaż elementów SMD przez EasyEDA, ale również nie udała mi się ta sztuka.
Jak coś znajde dam znać
kinium
Posty: 57
Rejestracja: pt wrz 06, 2019 11:09 am
Lokalizacja: Wrocław

pt sty 03, 2020 8:37 pm

Mi się chyba udało:
Zrzut ekranu z 2020-01-03 21-31-51.png
Zrzut ekranu z 2020-01-03 21-31-51.png (151.19 KiB) Przejrzano 1041 razy
Trzeba wyeksportować BOM i PickAndPlace i wgrać.
Niestety wydaje mi się że elementy są chyba źle poukładane.
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1171
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pt sty 03, 2020 10:00 pm

kinium pisze:
pt sty 03, 2020 8:37 pm
Mi się chyba udało:
Zrzut ekranu z 2020-01-03 21-31-51.png

Trzeba wyeksportować BOM i PickAndPlace i wgrać.
Niestety wydaje mi się że elementy są chyba źle poukładane.
U5 na pewno jest źle ustawiony.
A za ile szt plytek jest to kwota?

Edit: mozesz podesłać swoj BOM
ODPOWIEDZ