moduł z 4 przekaźnikami + czujnik DS/sensor + BME + OLED

dobo
Posty: 269
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

pt lip 24, 2020 10:42 pm

Dziś dotarła przesyłka z PCB więc pochwalę się jak to wygląda.

JLCPCB dorzuciło mały upominek w postaci taśmy izolacyjnej :)
IMG_20200724_162840.jpg
IMG_20200724_162840.jpg (74.03 KiB) Przejrzano 305 razy

A tak wygląda zmontowany moduł przekaźników
IMG_20200725_002114.jpg
IMG_20200725_002114.jpg (70.11 KiB) Przejrzano 305 razy
IMG_20200725_004544.jpg
IMG_20200725_004544.jpg (80.63 KiB) Przejrzano 305 razy
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8864
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt lip 24, 2020 11:06 pm

Cool
dobo
Posty: 269
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

sob lip 25, 2020 9:43 pm

W sowich zasobach znalazłem może nie idealny zamiennik przekaźnika SSR ale udało się go zamontować.
PCB nie przewidywało montażu tego przekaźnika ale po małej modyfikacji udało się i spowodowało to, że przekaźnik stoi na nóżkach lekko w powietrzu ale całość jest niższa i równa wysokości zasilacza oraz ESP.
.
IMG_20200725_232355.jpg
IMG_20200725_232355.jpg (74.35 KiB) Przejrzano 265 razy
IMG_20200725_233936.jpg
IMG_20200725_233936.jpg (48.38 KiB) Przejrzano 265 razy
elmaya
Posty: 915
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

ndz lip 26, 2020 8:46 am

have you added protection diodes?
otherwise the relay coil will destroy the control transistor.
dobo
Posty: 269
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

ndz lip 26, 2020 10:45 am

Wiem wiem pamiętałem i dziękuję za czujność ;)

Natomiast jestem w szoku bo zapomniałem w programatorze przestawić zasilanie z 5V na 3,3V (wcześniej inaczej się wpinałem tj. przed stabilizatorem 3,3V) ESP to wytrzymał natomiast strasznie zagrzał się stabilizator, który przypomniał mi o błędzie :)
.
IMG_20200725_23393.jpg
IMG_20200725_23393.jpg (66.58 KiB) Przejrzano 229 razy
dobo
Posty: 269
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

śr lip 29, 2020 5:47 pm

Kolejny etap z projektowaniem i wydrukiem.
Obudowa dla modułu na bazie z przekaźnikami mechanicznymi.
.
IMG_20200729_193854.jpg
IMG_20200729_193854.jpg (53.45 KiB) Przejrzano 166 razy
IMG_20200729_193942.jpg
IMG_20200729_193942.jpg (49.26 KiB) Przejrzano 166 razy
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1241
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

śr lip 29, 2020 6:16 pm

@dobo, masz to wydrukowane, czy to render? Jeśli wydrukowane, to zrób zdjęcie modułu w standardowej puszce D=60 mm.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
dobo
Posty: 269
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

śr lip 29, 2020 7:08 pm

i tu mnie masz Robert :)
Niestety do pojedynczej puszki się nie wciśnie ze względu na jedną stronę, która ma krawędzie 90 stopni. Gdyby była ścięta tak jak druga strona zmieściło by się z minimalnym luzem.
Chyba, że ma się głęboką puszkę (80mm) to można włożyć bokiem ;)

Natomiast gołe PCB się mieści.
.
IMG_20200729_213423.jpg
IMG_20200729_213423.jpg (66.23 KiB) Przejrzano 143 razy
IMG_20200729_213541.jpg
IMG_20200729_213541.jpg (63.02 KiB) Przejrzano 143 razy
Ostatnio zmieniony śr lip 29, 2020 7:42 pm przez dobo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1241
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

śr lip 29, 2020 7:42 pm

W sumie to i tak nie ma chyba poczwórnego łącznika, więc i tak trzeba więcej puszek :D
W kieszeniowej się zmieści bez problemu.

Ps.
Gdzie kupowałeś moduły ESP montowane w pionie?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
dobo
Posty: 269
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

śr lip 29, 2020 7:51 pm

U siebie zamierzam montować w poczwórnej i podwójnej. Pojedyncze puszki mam na korytarzu ale tam mam rozwiązanie ze sterowaniem czasowym na przekaźnikach BIS-413. Natomiast nie planowałem tam Supli ale na upartego mogę wstawić moduł do rozdzielni gdzie znajduje się BIS-413 tylko nie jest mi to do szczęścia potrzebne.

ESP kupiłem na aliexpress https://pl.aliexpress.com/item/32844087 ... 5c0fXBKJ7C

.
IMG_20200729_213249.jpg
IMG_20200729_213249.jpg (88.4 KiB) Przejrzano 143 razy
IMG_20200729_195034.jpg
IMG_20200729_195034.jpg (84.2 KiB) Przejrzano 143 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zrób to sam”