SRW01 Problem

Sterownik rolet
Post Reply
flowerek
Posts: 108
Joined: Tue Mar 06, 2018 2:24 pm

Tue Jul 10, 2018 7:21 pm

Mam taki problem z jednym z SRW 01

Są sobie 3 szt. SRW01 obok siebie - sterują roletami w salonie. Mam ustawiony harmonogram na częściowe zamykanie rolet 30 minut po zachodzie słońca.
Wszystko działało dobrze przez kilkanaście tygodni...nagle 2 rolety zamykają się cześciowo (czyli prawidłowo) a jedna zamyka sie do końca,
Sprawdziłem w harmonogramach - wszystko jest ok - choć pokazuje komunikat, że nie została akcja wykonana ponieważ urządzenie nie jest dostępne.

Z poziomu clouda urządzenie jest dostępne. Z poziomu aplikacji na androida również ALE po naciśnięciu przycisku zamykania (tego którym można zamykać zależnie od tego jak długo przytrzymamy) roleta zamyka (lub odpowiednio) otwiera się DO KOŃCA. Nie można tego przerwać ponieważ gdy tylko roleta ruszy przycisk w aplikacji dostaję czerwoną kropeczkę...czyli urzadzenie jest niedostępne.
Po zakończeniu ruchu rolety (gdy się całkowicie zamknie lub otworzy) znów pojawia sie zielona kropeczka i niby urządzenie jest dostępne.

Sprawdziłem zasięg WIFI, wszystko jest OK. 3 szt. SRW01 są obok siebie, 2 pozostałe działają.. zrobiłem restart infrastruktury WIFI, wprowadziłem SRW01 w tryb konfiguracji i ponownie skonfigurowałem

i nic nie pomaga, poddaję się :(
ktoś miał podobny przypadek, macie pomysł co jeszcze zrobić?
User avatar
pzygmunt
Posts: 7025
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Jul 11, 2018 10:45 am

Wyjmij moduł ze ściany i obserwuj co się dzieje z diodą. Może sam moduł jest uszkodzony.
flowerek
Posts: 108
Joined: Tue Mar 06, 2018 2:24 pm

Wed Jul 11, 2018 11:13 am

wybebeszyłem. W momencie uruchomienia akcji zaczyna migać wolno. po zakończeniu akcji zapala się światłem stałym.
Kolega Ernest obiecał mi wymianę modułu - być może jest z pierwszej serii, z którą były jakieś problemy.

dla 100% pewności wymontuję go zupełnie, usunę z clouda, dodam, jeszcze raz ale już "na sucho" z żarówką zamiast rolety.
Wówczas wyeliminuję jeszcze ostatnie potencjalne źródło czyli kabelki (zrobię to na nowych przewodach).
flowerek
Posts: 108
Joined: Tue Mar 06, 2018 2:24 pm

Wed Jul 18, 2018 9:11 pm

Testy po wymontowaniu rowniez negatywne. Nadal to samo sie dzieje.
Na szczescie kolega @ernest szybko zadzialal i dostalem w ramach gwarancji nowy modul...i wszystko śmiga jak wczesniej.
Dla @ernest Wielkie Dzięki.
Temat chyba mozna zamknąć.
Post Reply