SRW01 Problem

Sterownik rolet
flowerek
Posty: 108
Rejestracja: wt mar 06, 2018 2:24 pm

wt lip 10, 2018 7:21 pm

Mam taki problem z jednym z SRW 01

Są sobie 3 szt. SRW01 obok siebie - sterują roletami w salonie. Mam ustawiony harmonogram na częściowe zamykanie rolet 30 minut po zachodzie słońca.
Wszystko działało dobrze przez kilkanaście tygodni...nagle 2 rolety zamykają się cześciowo (czyli prawidłowo) a jedna zamyka sie do końca,
Sprawdziłem w harmonogramach - wszystko jest ok - choć pokazuje komunikat, że nie została akcja wykonana ponieważ urządzenie nie jest dostępne.

Z poziomu clouda urządzenie jest dostępne. Z poziomu aplikacji na androida również ALE po naciśnięciu przycisku zamykania (tego którym można zamykać zależnie od tego jak długo przytrzymamy) roleta zamyka (lub odpowiednio) otwiera się DO KOŃCA. Nie można tego przerwać ponieważ gdy tylko roleta ruszy przycisk w aplikacji dostaję czerwoną kropeczkę...czyli urzadzenie jest niedostępne.
Po zakończeniu ruchu rolety (gdy się całkowicie zamknie lub otworzy) znów pojawia sie zielona kropeczka i niby urządzenie jest dostępne.

Sprawdziłem zasięg WIFI, wszystko jest OK. 3 szt. SRW01 są obok siebie, 2 pozostałe działają.. zrobiłem restart infrastruktury WIFI, wprowadziłem SRW01 w tryb konfiguracji i ponownie skonfigurowałem

i nic nie pomaga, poddaję się :(
ktoś miał podobny przypadek, macie pomysł co jeszcze zrobić?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8646
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr lip 11, 2018 10:45 am

Wyjmij moduł ze ściany i obserwuj co się dzieje z diodą. Może sam moduł jest uszkodzony.
flowerek
Posty: 108
Rejestracja: wt mar 06, 2018 2:24 pm

śr lip 11, 2018 11:13 am

wybebeszyłem. W momencie uruchomienia akcji zaczyna migać wolno. po zakończeniu akcji zapala się światłem stałym.
Kolega Ernest obiecał mi wymianę modułu - być może jest z pierwszej serii, z którą były jakieś problemy.

dla 100% pewności wymontuję go zupełnie, usunę z clouda, dodam, jeszcze raz ale już "na sucho" z żarówką zamiast rolety.
Wówczas wyeliminuję jeszcze ostatnie potencjalne źródło czyli kabelki (zrobię to na nowych przewodach).
flowerek
Posty: 108
Rejestracja: wt mar 06, 2018 2:24 pm

śr lip 18, 2018 9:11 pm

Testy po wymontowaniu rowniez negatywne. Nadal to samo sie dzieje.
Na szczescie kolega @ernest szybko zadzialal i dostalem w ramach gwarancji nowy modul...i wszystko śmiga jak wczesniej.
Dla @ernest Wielkie Dzięki.
Temat chyba mozna zamknąć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „ZAMEL SRW-01”