SLW-01 niepowołane włączenia

Sterownik RGB
szym3k
Posty: 192
Rejestracja: pn maja 15, 2017 10:32 am

pn sty 13, 2020 9:47 pm

Mam problem z SLW-01, zmontowałem ostatnio oświetlenie w pokoju:
- 1x SLW-01
- 1x SLW-02
- 1x ROW-02

I do tego dwa przyciski (monostabilne) podwójne dopuszkowe: https://www.kontakt-simon.com.pl/pl/Kat ... 01-11.html
Na jednym podwójnym ROW, na drugim SLW-01 i SLW-02.

Wszystko działa oprócz SLW-01, który potrafi się wzbudzić przy kliknięciu na przycisk od kanału (obojętnie którego) ROWa. Wszystko jest w topologi gwiazdy i znajduje się w podwieszanym suficie, odległość od modułów 10-20 cm, SLW-01 odsunąłem nawet więcej, ale nie zdało to rezultatów. Kable idące do przełączników to dwa sztuki 4x1,5mm2, jeden do rowa, drugi do slw. Dziwi mnie, że SLW-02 się nie wzbudza, a SLW-01, praktycznie ze skutecznością 20% gdy zapalamy ROWa.

Soft na SLW-01 2.5.5 (najnowszy specjalnie podłączyłem do publicznej chmury, żeby sprawdzić), na SLW 2.7.2 - może nastąpiły jakieś zmiany i SLW ma bardziej stabilny soft?

"Profesjonalny" schemat ideowy w Paint :lol: :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8392
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn sty 13, 2020 10:30 pm

Tu musiałby wypowiedzieć się Zamel. Zgłosiłem im temat.
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 283
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

wt sty 14, 2020 6:12 am

Hej. Proszę wpierw o informację czy przewody wysokonapięciowe z ROW-01 krzyżują się lub idą równolegle z przewodami od SLW-01?
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1108
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

wt sty 14, 2020 6:25 am

Odłącz przewód z zacisku IN1 SLW-01 (sterowanie będzie tylko z telefonu) i sprawdź, czy wtedy również się wzbudza.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
szym3k
Posty: 192
Rejestracja: pn maja 15, 2017 10:32 am

wt sty 14, 2020 3:23 pm

miroph pisze:
wt sty 14, 2020 6:12 am
Hej. Proszę wpierw o informację czy przewody wysokonapięciowe z ROW-01 krzyżują się lub idą równolegle z przewodami od SLW-01?
Do włączników idą równolegle (jeden tunel w ścianie dla przewodów). Tak jak wyżej to opisałem są dwa kable 4x1,5, na jednym jest ROW na drugim SLW-01 i SLW-01.
Robert Błaszczak pisze:
wt sty 14, 2020 6:25 am
Odłącz przewód z zacisku IN1 SLW-01 (sterowanie będzie tylko z telefonu) i sprawdź, czy wtedy również się wzbudza.
Słuszna uwaga, jak będę w domu to sprawdzę. Wykluczę sobie tym przewody, które "zakłócają".
szym3k
Posty: 192
Rejestracja: pn maja 15, 2017 10:32 am

wt mar 03, 2020 11:33 pm

Więc tak, w końcu podłączyłem wszystko, łącznie 2x SLW-02, 1xSLW-01, 1xROW-02.

Problemem były żyły, które szły do ROWa do załączania kanału, na szczęście puściłem 3x4 żyły do każdego z pokoi do włączników i zostały mi dwie wolne żyły, trochę pozamieniałem je i teraz niby nie ma przypadkowych włączeń, lecz jestem zdziwiony, że takie coś przy SLW występuje lekki niesmak, aktualnie zamiast ROWa chyba bym wpakował coś innego, żeby nie było załączane 230V.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1108
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

śr mar 04, 2020 5:18 am

Poprowadziłeś sterowanie poziomem 12V razem z instalacją 230V. To ma prawo tak się zachowywać i nie ma w tym nic dziwnego.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
ODPOWIEDZ