SLW-01 niepowołane włączenia

Sterownik RGB
szym3k
Posts: 268
Joined: Mon May 15, 2017 10:32 am

Post

Mam problem z SLW-01, zmontowałem ostatnio oświetlenie w pokoju:
- 1x SLW-01
- 1x SLW-02
- 1x ROW-02

I do tego dwa przyciski (monostabilne) podwójne dopuszkowe: https://www.kontakt-simon.com.pl/pl/Kat ... 01-11.html
Na jednym podwójnym ROW, na drugim SLW-01 i SLW-02.

Wszystko działa oprócz SLW-01, który potrafi się wzbudzić przy kliknięciu na przycisk od kanału (obojętnie którego) ROWa. Wszystko jest w topologi gwiazdy i znajduje się w podwieszanym suficie, odległość od modułów 10-20 cm, SLW-01 odsunąłem nawet więcej, ale nie zdało to rezultatów. Kable idące do przełączników to dwa sztuki 4x1,5mm2, jeden do rowa, drugi do slw. Dziwi mnie, że SLW-02 się nie wzbudza, a SLW-01, praktycznie ze skutecznością 20% gdy zapalamy ROWa.

Soft na SLW-01 2.5.5 (najnowszy specjalnie podłączyłem do publicznej chmury, żeby sprawdzić), na SLW 2.7.2 - może nastąpiły jakieś zmiany i SLW ma bardziej stabilny soft?

"Profesjonalny" schemat ideowy w Paint :lol: :lol:
Image
User avatar
pzygmunt
Posts: 18629
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Tu musiałby wypowiedzieć się Zamel. Zgłosiłem im temat.
User avatar
Mirosław F.
Posts: 1854
Joined: Tue Aug 22, 2017 8:09 pm
Location: Pszczyna - ZAMEL

Post

Hej. Proszę wpierw o informację czy przewody wysokonapięciowe z ROW-01 krzyżują się lub idą równolegle z przewodami od SLW-01?
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4119
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Odłącz przewód z zacisku IN1 SLW-01 (sterowanie będzie tylko z telefonu) i sprawdź, czy wtedy również się wzbudza.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
szym3k
Posts: 268
Joined: Mon May 15, 2017 10:32 am

Post

miroph wrote: Tue Jan 14, 2020 6:12 am Hej. Proszę wpierw o informację czy przewody wysokonapięciowe z ROW-01 krzyżują się lub idą równolegle z przewodami od SLW-01?
Do włączników idą równolegle (jeden tunel w ścianie dla przewodów). Tak jak wyżej to opisałem są dwa kable 4x1,5, na jednym jest ROW na drugim SLW-01 i SLW-01.
Robert Błaszczak wrote: Tue Jan 14, 2020 6:25 am Odłącz przewód z zacisku IN1 SLW-01 (sterowanie będzie tylko z telefonu) i sprawdź, czy wtedy również się wzbudza.
Słuszna uwaga, jak będę w domu to sprawdzę. Wykluczę sobie tym przewody, które "zakłócają".
szym3k
Posts: 268
Joined: Mon May 15, 2017 10:32 am

Post

Więc tak, w końcu podłączyłem wszystko, łącznie 2x SLW-02, 1xSLW-01, 1xROW-02.

Problemem były żyły, które szły do ROWa do załączania kanału, na szczęście puściłem 3x4 żyły do każdego z pokoi do włączników i zostały mi dwie wolne żyły, trochę pozamieniałem je i teraz niby nie ma przypadkowych włączeń, lecz jestem zdziwiony, że takie coś przy SLW występuje lekki niesmak, aktualnie zamiast ROWa chyba bym wpakował coś innego, żeby nie było załączane 230V.
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4119
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Poprowadziłeś sterowanie poziomem 12V razem z instalacją 230V. To ma prawo tak się zachowywać i nie ma w tym nic dziwnego.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
szym3k
Posts: 268
Joined: Mon May 15, 2017 10:32 am

Post

Odkopie, bo temat się rozwiązał z aktualizacją modułu SLW-01 do 2.7.24. Więc jak ktoś ma taki problem proponuje w pierwszej kolejności aktualizować. Wtedy gdy zaczynałem temat do SLW-01 był max 2.5.5.
przemek123
Posts: 10
Joined: Mon Mar 30, 2020 9:02 pm

Post

Mam ten sam problem SLW potrafi zgasić i zapalić światło bez dotykania czegokolwiek. Kable już nie do zmiany. Zastosowalem kondensatro ceramiczny pomogło na na ok miesiąc.Nie wiem od czego to zależy czasami dzial prze miesiąc bez problemu a czasami co kilkanaście minut coś.

Jak można zaktualizować soft w Zammelu?
User avatar
pzygmunt
Posts: 18629
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Return to “ZAMEL SLW-01”