Sonoff Pow wydanie R2 - firmware

Post Reply
djack2017
Posts: 267
Joined: Mon Nov 27, 2017 7:36 am

Wed Nov 14, 2018 11:08 pm

Oprogramowanie sterownika Sonoff-Pow wydanie R2 (w wersji dla serwera SUPLA) zostało zmodyfikowane pod kątem funkcjonalności, polegającej na przesyłaniu informacji o zmierzonym napięciu, prądzie, mocy, dziennym zużyciu energii oraz o stanie przekaźnika, do zdefiniowanego serwera Zabbix (np. w wersji 2.4.8).
Natomiast do systemu SUPLA (poza stanem przekaźnika) przesyłane są zmierzone wartości:

#define VOLTAGE_CHANNEL 1 ( mnożnik x 0.1 )
#define CURRENT_CHANNEL 2 ( mnożnik x 0.001 )
#define POWER_CHANNEL 3 ( mnożnik x 1.0 )

Opis i firmware jest do pobrania tutaj:
http://djack.com.pl/modules.php?name=Do ... it&lid=326
Według opisu zastosowanego układu pomiarowego dokładność pomiarów wynosi ±1%. Urządzenie nie wymaga kalibracji.
W załączonym opisie zawarta jest też przykładowa konfiguracja (step-by-step) hosta na serwerze zabbix.
Jacek
djack2017
Posts: 267
Joined: Mon Nov 27, 2017 7:36 am

Wed Nov 28, 2018 6:44 am

Pod powyższym linkiem jest nowa wersja firmware (1.2). Poprawiłem obliczanie dziennego zużycia energii.
Jacek
eradek
Posts: 31
Joined: Sun Sep 09, 2018 5:32 pm

Sun Dec 09, 2018 5:15 pm

Hej,

Nie jestem w stanie wprowadzić Sonoff'a w tryb konfiguracji miałeś z tym jakieś problemy. Naciskam przy podpinaniu RS2323, naciskam po podłączeniu nic się nie dzieje. Diody nawet nie mrugnęły, masz jakieś sugestie?
djack2017
Posts: 267
Joined: Mon Nov 27, 2017 7:36 am

Mon Dec 10, 2018 9:43 am

Trzymałem wciśnięty przycisk i podłączałem RS-a. Stosowałem układ RS-232 z zasilaniem 3.3V. Nie miałem żadnych problemów.
Jacek
User avatar
slawek
Posts: 2199
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Mon Dec 10, 2018 3:05 pm

djack2017 wrote:
Mon Dec 10, 2018 9:43 am
Trzymałem wciśnięty przycisk i podłączałem RS-a. Stosowałem układ RS-232 z zasilaniem 3.3V. Nie miałem żadnych problemów.
Jacek
Tak wchodzisz w tryb flash, a kolega - zdaje się - pyta o tryb konfiguracji...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
djack2017
Posts: 267
Joined: Mon Nov 27, 2017 7:36 am

Mon Dec 10, 2018 5:56 pm

1. W tryb programowania wchodzę tak jak opisałem wyżej. Do łączności z Sonoffem używam konwertera USB<->RS232 typu CP2102. Dokładny schemat postępowania jest następujący:
- podłączam linie RS232 do Sonoffa
- uruchamiam ESP8266Flasher (konfiguracja jak w opisie załączonym do firmware'u)
- wciskam przycisk sonoffa i podłączam wtyk USB do komputera; w tym samym momencie na ekranie ESP8266Flashera ustawia się
właściwy nr portu COM. Z tego przynajmniej wynika, że poprawny jest styk komputera z interfejsem RS232
- puszczam przycisk sonoffa i klikam na przycisk "Flash(F)". Powinna rozpocząć się transmisja danych do urządzenia.
W tym trybie nie świeci się żaden LED.
Po odłączeniu linii RS232 i włączeniu zasilania 230V (należy pamiętać o poprawności podłączenia fazy i zera) miga szybko LED niebieski i jest to tryb konfiguracji urządzenia.
2. Aby ponownie wejść w tryb konfiguracji, w urządzeniu już skonfigurowanym, przy zasilaniu 230V, należy przytrzymać przez ok 10 sek wciśnięty przycisk - układ wejdzie w tryb konfiguracji co sygnalizuje niebieski LED (szybkie migotanie).
Jacek
eradek
Posts: 31
Joined: Sun Sep 09, 2018 5:32 pm

Sat Dec 15, 2018 4:57 pm

Tak, chodziło mi o tryb flash, robie tak jak opisywałeś ale nie jestem w stanie połączyć się z Sonoffem.
Chip sync error.

Czy możesz sprawdzić, czy twój Sonoff POW R2 to v1.0 2017-11-30.
djack2017
Posts: 267
Joined: Mon Nov 27, 2017 7:36 am

Sun Dec 16, 2018 7:43 pm

Dokładnie taki sam.
Czy na pewno wgrywasz na początek wszystkie trzy pliki (boot_v.1.5.bin, esp_init_data_default.bin i firmware)?
Linie Tx i Rx są właściwie podłączone?
Jest jeszcze możliwość, że w jakiś sposób dostarczysz mi Twoje sonoffy i ja spróbuję je zaprogramować.
Jacek
User avatar
slawek
Posts: 2199
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sun Dec 16, 2018 8:11 pm

"Chip sync error" świadczy o braku połączenia modułu z kompem - brak sterowników lub błędnie wybrany port.
Masz wcześniej "serial port opened"? Jeśli tak, to odwrotnie podłączone rx z tx lub brak trybu flash.
Spróbuj przytrzymać przycisk dłużej, puść dopiero po kliknięciu "START"
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
eradek
Posts: 31
Joined: Sun Sep 09, 2018 5:32 pm

Mon Dec 17, 2018 8:32 am

Ok, dzięki za sugestie, spróbuję.
Post Reply