Jak podłączyć do sterownika bramowego Hormann Promatic 3

Post Reply
User avatar
pzygmunt
Posts: 4229
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Aug 08, 2018 8:11 am

Zaciski 11 i 14 z SBW należy podłączyć do tych samych zacisków co podłącza się "Zewnętrzny sterownik impulsowy".
Instrukcja str. 71 rys. 12/13

https://drive.google.com/open?id=1G9pu0 ... yElAduP1sQ
tomch150181
Posts: 5
Joined: Tue Aug 07, 2018 9:58 pm

Wed Aug 08, 2018 12:49 pm

witam

koledzy tak wygląda fotka płytki z napędu Hormanna.
Pomóżcie proszę jak podpiąć SBW-01 firmy Zamel aby można było korzystać ze smartfona.
Te kabelki z fotki to fotokomórki. Pozostałe dwa zaciski wolne. Szara kostka to chyba napięcie 0-24V.
Wolę zapytać szczegółowo aby niczego nie spalić bo brama kosztowała kilka tysiaków.
Czy dodatkowo można zastosować klaiwsz ścienny (jaki) ?
Co z zaciskami IN1 i 2 ? Gdzie to podpiąć ?

Dziekuje za wyrozumiałość i cierliwość. Może komuś się przyda kto ma podobne napędy.
horman.jpg
Płytka Hormana
horman.jpg (234.63 KiB) Viewed 1670 times
User avatar
michael
Posts: 596
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Wed Aug 08, 2018 1:00 pm

Wg instrukcji to do tych dwóch wolnych zacisków.
Zanim podłączysz moduł zewrzyj je i sprawdź czy brama reaguje.
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
User avatar
pzygmunt
Posts: 4229
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Aug 08, 2018 2:54 pm

Podłączasz tutaj.... możesz też równolegle wpiąć przycisk dzwonkowy.
Attachments
horman.jpg
horman.jpg (319.8 KiB) Viewed 1653 times
User avatar
pzygmunt
Posts: 4229
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Aug 08, 2018 2:58 pm

Co do czujnika otwarcia.... raczej ten napęd nie ma takiej funkcji.
Możesz to sprawdzić przykładając miernik do poszczególnych zacisków. Jeżeli potencjał (0V lub 24V) będzie się na którymś z nich zmieniał w zależności od tego czy brama jest zamknięta czy otwarta to wtedy możesz informację o statusie otwarcia brać z napędu.

Jeżeli nie to sugeruję montaż kontraktronu bramonwego

https://www.google.pl/search?source=hp& ... e9FKPf0NM

http://www.satel.pl/pl/product/535/B-4M ... -metalowa)
User avatar
pzygmunt
Posts: 4229
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Aug 08, 2018 3:06 pm

Ten napęd ma możliwość sygnalizowania otwarcia co można by wykorzystać do podłączenia czujnika otwarcia (IN) w SBW.

Warunki.
1. Na zaciskach opisanych w pkt 4.2.6 instrukcji musi się pojawiać 24V w zależności czy brama jest zamknięta czy otwarta.
2. DIP switch musi być odpowiednio ustawiony - patrz pkt 5.8.1 w instrukcji
Attachments
horman.jpg
horman.jpg (324.16 KiB) Viewed 1651 times
tomch150181
Posts: 5
Joined: Tue Aug 07, 2018 9:58 pm

Wed Aug 08, 2018 6:29 pm

Dziekuje za pomoc jednak wiele nauki przedemną niestety ale niezrozumiałem tego chyba do końca.
Dalej nie wiem skąd pobrać zasilanie oraz w jakiej prawidłowej pozycji powinny być ustawione suwaki DIL czy A na off a B na on ?
Co podpinam pod szarą kostke zaciski IN czy zasilanie SWR ?
User avatar
pzygmunt
Posts: 4229
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Aug 08, 2018 6:48 pm

Tam gdzie masz zielone strzałki podłączasz zaciski 11 i 14 z SBW.
Zasilanie tam gdzie masz na stałe 24V tj niezależnie od tego czy brama jest zamknięta czy otwarta.
DIP-switchami i resztą zajmij się na koniec.

Masz jakiś miernik pod ręką ?
tomch150181
Posts: 5
Joined: Tue Aug 07, 2018 9:58 pm

Wed Aug 08, 2018 6:52 pm

Miernik znajde napisz co mam zrobic aby sprawdzić te napiecia to jutro w dzień bede sie bawił. Na co zwrocić uwage?
User avatar
pzygmunt
Posts: 4229
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Aug 09, 2018 7:59 am

Podłącz go pod 0V i 24V i sprawdź jakie masz tam napięcie (to raczej będzie AC).
Ważne abyś sprawdził co tam się pojawia na zamknięte i otwartej bramie. (odczekaj chwile po zamknięciu/otwarciu)
Następnie podłącz do 0V i sprawdź co pojawia się na pozostałych zaciskać (czarna kostka z śrubkami)
Post Reply