Sonoff 4CH R2 - tryb flashowania

maroko
Posts: 84
Joined: Sun Sep 30, 2018 7:14 pm

Wed Oct 10, 2018 8:04 am

Witam wszystkich!
Mam problem z wgraniem firmware do Sonoff 4CH R2. Nie wiem jak wprowadzić go w tryb flashowania. Znalazłem kilka instrukcji, ale dotyczą one innych modeli (4CH lub 4CH PRO). Natomiast moja płytka wygląda kompletnie inaczej. Piny GND, TX, RX, 3,3, I02 widzę, ale gdzie reszta? Co trzeba zewrzeć?
Mógłby mi ktoś pomóc?

Z góry dziękuję,
Marek
2018-10-10 08.29.20.jpg
2018-10-10 08.29.20.jpg (4.09 MiB) Viewed 1555 times
User avatar
Espablo
Posts: 1345
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Wed Oct 10, 2018 8:21 am

Przycisk IO0 zewrzeć i trzymając zresetować układ lub podłączyć zasilanie
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
User avatar
wojtas567
Posts: 1475
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Wed Oct 10, 2018 8:22 am

Szukaj GPIO0 musisz go zewrzeć do masy podczas podłączania zasilania przed wgrywaniem softu.
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
Lector
Posts: 377
Joined: Fri Nov 17, 2017 2:26 pm
Location: Poznań
Contact:

Wed Oct 10, 2018 8:58 am

Pisze z telefonu, ale z tego co widzę nad układem masz małą kropkę, to jest ten punkt. Ja mam podobnie w 4CH Pro.
maroko
Posts: 84
Joined: Sun Sep 30, 2018 7:14 pm

Wed Oct 10, 2018 9:21 am

Udało się. Dzięki za odpowiedzi. Zwarłem GPIO0 z masą, przytrzymałem dodatkowo przycisk IO0 i podłączyłem pod USB.
Niestety wynikł kolejny problem, ale w związku z tym, że wgrywam Multiboard od Espablo, tam zadałem pytanie..


Jeśli zaistnieje potrzeba - temat do zamknięcia.

Pozdrawiam
Last edited by maroko on Wed Oct 10, 2018 9:22 am, edited 1 time in total.
pykaman
Posts: 52
Joined: Wed May 31, 2017 12:55 pm

Wed Oct 10, 2018 9:22 am

GPIO0 jest pod pierwszym od góry przyciskiem fizycznym należy go przytrzymać i podłączyć programator
maroko
Posts: 84
Joined: Sun Sep 30, 2018 7:14 pm

Wed Oct 10, 2018 9:26 am

Potwierdzam, spróbowałem wgrać soft jeszcze raz, wystarczy przycisnąć i przytrzymać przycisk GPIO0 i podłączyć pod USB.
User avatar
Lector
Posts: 377
Joined: Fri Nov 17, 2017 2:26 pm
Location: Poznań
Contact:

Wed Oct 10, 2018 1:26 pm

Zapewne i tu jest. Teraz mam dostęp do kompa.
Attachments
sss.jpg
sss.jpg (1.7 MiB) Viewed 1492 times
User avatar
elhenio
Posts: 47
Joined: Tue Jan 02, 2018 1:30 pm

Sat Dec 15, 2018 8:33 pm

Witam,
Wgrywam soft i wszytko idzie bezboleśnie, uruchomić jednak modułu nie mogę. Proszę o podpowiedź.
Po zakończeniu nie widzę jego WiFi.

Zastanawia mnie jeszcze, że dla flash_download_tools dla ESP8285 mam większość opcji niedostępnych, mogę zmienić tylko SPI SPEED, SPI MODE nie, tak powinno być?
Pozdrawiam
elhenio
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nie wystarczy zdobywać mądrości, trzeba jeszcze z niej korzystać.
maroko
Posts: 84
Joined: Sun Sep 30, 2018 7:14 pm

Tue Feb 05, 2019 5:52 pm

elhenio wrote:
Sat Dec 15, 2018 8:33 pm
Witam,
Wgrywam soft i wszytko idzie bezboleśnie, uruchomić jednak modułu nie mogę. Proszę o podpowiedź.
Po zakończeniu nie widzę jego WiFi.

Zastanawia mnie jeszcze, że dla flash_download_tools dla ESP8285 mam większość opcji niedostępnych, mogę zmienić tylko SPI SPEED, SPI MODE nie, tak powinno być?
Elhenio, czy problem nadal występuje? Jaki soft wgrywasz? Przed chwilą wgrałem multiboard (co prawda jakąś starą wersję) i 4CH R2 v1.0 uruchomił się "od strzała".
ESP8285, DOUT, 40MHz, 26M, 8Mbit, 115200
Post Reply