Sonoff 4ch PRO R2 po zaniku wifi traci stan

cosmita
Posts: 94
Joined: Tue Sep 11, 2018 11:06 am

Tue Jun 04, 2019 7:17 am

Witam,

Mam problem z sonoff 4ch i zastanawiam się jak go rozwiązać. Jest to wersja pro więc styki są bezpotencjałowe. Ogarnąłem nim pompę i zraszacze. Jest jednak pewien mankament. Otóż kiedy załączę pompę i strefę zraszaczy i chciałbym aby chodziła np. 15 minut, a w tym czasie nastąpi zanik wifi (w panelu supli jest taka informacja jak ostatnie połączenie - tam widać godzinę i datę) to sonoff resetuje się do zera czyli wszystkie 4 kanały są wyłączone. Na pewno jest to lepsze niż gdyby miał zapodawać zasilanie, wtedy kompletnie byłoby to niebezpieczne ale nie wiem jak temu zaradzić. Czy to tylko wina zasięgu wifi? Miał ktoś z Was podobny problem? Akurat jak lecą sobie zraszacze może trafić na rozłączenie i zamiast lać 15 minut to leje np. 2 minuty :) Cały misterny plan legł w gruzach i trzeba coś zaradzić.

Pytanie, czy sonoff powinien pamiętać stan? Czy ten akurat sonoff 4ch pro r2 tak ma, albo oprogramowanie które do niego wgrałem? już podaję wersję poniżej:

# Multiboard by Espablo
Supla for ESP8266
Firmware v2.7.2

Aha dodam, że rozłączenie i połączenie trwa krótki może kilka sekund.

Sonoff przed wgraniem supli ustawiony zworką na pozycję 1 czyli mogę włączać kanały i widzę każdy który jest włączony w danym momencie.

aktualizacja

przeniosłem AP bliżej aby zasięg był lepszy ale to nic nie pomogło, załączony kanał działał 12 minut i niestety zresetowało go, cyklicznie sonoff się odłącza od sieci, nie wiem jak to jeszcze przetestować.
cosmita
Posts: 94
Joined: Tue Sep 11, 2018 11:06 am

Wed Jun 05, 2019 5:47 am

teraz już nie wiem czy to wina wifi czy samego sonoff-a, AP przeniesiony na tyle blisko, że sonoff jest może 2 metry od niego za ścianą. Będąc z telefonem za ścianą wifi działa bez problemu. Testowałem różne ustawienia wifi, włącznie z samym trybem B. Niestety losowo resetuje stan kanałów. To wygląda tak jakby tracił połączenie z wifi ale tego nie widać, po prostu resetuje stan kanałów i tyle.

Mam jeszcze na tym samym wifi 2 sonoff basic i jeden gniazdkowy i działają bez problemu. Może po prostu wadliwy sonoff mi się trafił?
cosmita
Posts: 94
Joined: Tue Sep 11, 2018 11:06 am

Wed Jun 05, 2019 6:14 am

może to kwestia softu supli w najnowszej wersji? Czy ma ktoś może u siebie wcześniejszą działającą wersję dla sonoff 4ch pro ?
User avatar
pzygmunt
Posts: 7061
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Jun 05, 2019 6:16 am

Jeżeli przekaźniki nie są na GPIO, które są resetowane przez układ przy restarcie to problem leży po stronie firmware-u.
Skompiluj sobie to co masz w oparci o najnowsze źródła.
cosmita
Posts: 94
Joined: Tue Sep 11, 2018 11:06 am

Wed Jun 05, 2019 6:36 am

ufff, ktoś się pochylił nad moim problemem - dziękuję :) czy mogę Ciebie prosić o informację gdzie znajdę źródła do kompilacji?. Co to znaczy czy przekaźniki są na GPIO lub nie?
cosmita
Posts: 94
Joined: Tue Sep 11, 2018 11:06 am

Wed Jun 05, 2019 6:51 am

dzięki idę próbować to skompilować, dam znać jak poszło
cosmita
Posts: 94
Joined: Tue Sep 11, 2018 11:06 am

Wed Jun 05, 2019 6:55 am

dobrze a który build będzie dla sonoff 4ch pro?

Usage:
build.sh BOARD_TYPE
--------------------------
Board types:
wifisocket
wifisocket_x4
wifisocket_54
gate_module
gate_module_dht11
gate_module_dht22
gate_module_wroom
gate_module2_wroom
rs_module
sonoff
sonoff_ds18b20
sonoff_touch
sonoff_dual
sonoff_socket
sonoff_th10
sonoff_th16
sonoff_dual
EgyIOT
dimmer
rgbw_wroom
h801
lightswitch_x2
lightswitch_x2_54
lightswitch_x2_DHT11
lightswitch_x2_54_DHT11
lightswitch_x2_DHT22
lightswitch_x2_54_DHT22
impulse_counter
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Wed Jun 05, 2019 6:57 am

Żaden z nich...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
cosmita
Posts: 94
Joined: Tue Sep 11, 2018 11:06 am

Wed Jun 05, 2019 7:04 am

to w takim razie jak mam uzyskać najnowszy firmware dla sonoff 4ch pro ?
Post Reply