chodzi mi po głowie koncept, którego samemu raczej nie dam rady oprogramować (wyrosłem na ZX Basic i wszelkie c, jawy itp to dla mnie magia).
Otóż mam w domu rolety dość chyba popularnego systemu Aluprof/Yooda sterowane pilotem RF. Protokół jest prosty: stały 40 bitowy kod, 28 bitów ID, 4 bity nr rolety i 2x 4 bity rozkaz góra, stop albo dół. Program na delayach puszczony na Arduino + nadajnik 433.92 MHz od majfrienda steruje roletami bez problemów.
Chciałbym uzyskać w Supli funkcje takie, jakie mają moje piloty: wybór 1 z 5 (istnieją piloty na 15, ja mam 5-kanałowego pilota i 5 rolet) albo wszystkich rolet naraz, 3 rozkazy: dół i góra (roleta jedzie sama do krańcówki) oraz stop. Pozycji rolety raczej nie da się pokazać - założeniem jest, aby nie wpinać się w już zainstalowane i objęte gwarancją urządzenia, za to postawić 1 bramkę WiFi/RF i mieć problem z głowy (teoretycznie można by było poprzez nasłuch radiowy oryginalnych pilotów i analizę czasów ruchu określać przybliżone położenie, ale to raczej zboczenie
Aktualne rozwiązanie sterowania roletami w Supli średnio mi odpowiada - na moim poziomie mógłbym jedynie postawić 5 ESP8266, 5 Arduino i 5 nadajników (ok, może 1 Arduino i 1 nadajnik), poza tym przyciski w aplikacji działają chwilowo i obsługują tylko dwa rozkazy.
Myślę, że całość spokojnie mogłaby zmieścić się w pojedynczym ESP01 - ostatecznie przecież potrzebny jest tylko 1 bit do nadajnika.
Co Wy na to?