Supla Pushover x4 cd

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
piomar2
Posty: 368
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 5:32 pm
Lokalizacja: Bukowice

śr sty 29, 2020 4:31 pm

Witajcie!

To jest kontynuacją viewtopic.php?f=8&t=2601&p=40970&hilit=Pushover.#p40970.

Udało mi się (posiłkując się kodem elmaya - pozdrowienia! ;) ) przygotować program do obsługi powiadomień Pushover z poziomu
supli i przycisków (kontaktronów, krańcówek itp.). Za pomocą 4 wejść D1, D2, D6 i D7 Wemosa mini, do których przyporządkowałem 4 różne sygnały dźwiękowe:bike, alien, bugle i siren. Sygnały wywołuje się zwierając wejścia do masy. Po wgraniu programu resetujemy wemosa i zaczyna on rozgłaszać swoją sieć wifi "Supla_Push". Łączymy się z nią i pod adresem 192.168.4.1 ukazuje się nam menu konfiguracyjne. Musimy je dokładnie wypełnić nazwą ssid swojej wifi, hasłem do wifi, swoją lokalizacją w supli i hasłem do niej, swoją nazwę do clouda, następnie wpisujemy userkey i apitoken uzyskany po zarejestrowaniu się pod tym linkiem "https://pushover.net". Darmowo możemy używać "userkey i apitoken" przez 7 dni. Następnie (jak chcemy używać) musimy uiścić opłatę 5 dolców. Ta opłata jest jednorazowa i do "końca życia".
Następnie moduł rozłączy się i musimy przejść do clouda supli (resetujmy moduł) i włączmy rejestrację w cloudzie. Po pojawieniu się modułu wchodzimy do środka i tam 4 urządzenia ustawiamy na "Otwieranie furtki" na 0,5 sek. Zapisujemy i gotowe. Wciskając "Otwórz" wysyłamy powiadomienie na telefon.
Powiadomień używam od maja 2019 roku i jestem bardzo zadowolony. Działa niezawodnie i błyskawicznie.
elmaya
Posty: 960
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

śr sty 29, 2020 4:52 pm

Ole :D
piomar2
Posty: 368
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 5:32 pm
Lokalizacja: Bukowice

śr sty 29, 2020 4:59 pm

Brawo, brawo... :D
Awatar użytkownika
byniom
Posty: 430
Rejestracja: sob sty 07, 2017 1:17 pm

śr sty 29, 2020 8:46 pm

Czy można wyłączyć ten alarm ? żeby był nie aktywny a włączyć kiedy jest potrzeba ? Kolega elmaya tak zrobił ale u ciebie jakoś nie mogę tego wyłączyć.
piomar2
Posty: 368
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 5:32 pm
Lokalizacja: Bukowice

śr sty 29, 2020 8:50 pm

Nie ma wyłączania. Działa tak, że zwarcie do masy powoduje wysłanie 1 alarmu. Aby ponownie wysłać musi pin być rozwarty i ponownie zwarty.
piomar2
Posty: 368
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 5:32 pm
Lokalizacja: Bukowice

śr sty 29, 2020 11:05 pm

Teraz wersja z aktywacją i deaktywacją alarmów. 5 - te urządzenie w cloudzie trzeba zdefiniować jako "Włącznik światła". Tą funkcję realizuje także przycisk mono na D5 (do masy).
Załączniki
Supla_Pushover_4_w.zip
(310.33 KiB) Pobrany 105 razy
Ostatnio zmieniony czw sty 30, 2020 10:47 am przez piomar2, łącznie zmieniany 1 raz.
piomar2
Posty: 368
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 5:32 pm
Lokalizacja: Bukowice

czw sty 30, 2020 9:10 am

Pushover_w.png
Pushover_w.png (80.3 KiB) Przejrzano 1753 razy
I układ połączeń...
Ostatnio zmieniony ndz lut 02, 2020 6:58 pm przez piomar2, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
byniom
Posty: 430
Rejestracja: sob sty 07, 2017 1:17 pm

czw sty 30, 2020 10:21 am

Gdyby trzeba było ponownie wprowadzić wemosa w stan konfiguracji to co trzeba zewrzeć ?
piomar2
Posty: 368
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 5:32 pm
Lokalizacja: Bukowice

czw sty 30, 2020 10:33 am

10 sek D3 do masy
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1155
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

czw sty 30, 2020 5:23 pm

Takie pytanie czy jeśli co kilka sekund sprawdzałbym stan kontaktronu bramy za pomocą linku bezpośredniego aby jego stan wysłać z pomocą Pushover , będzie bardzo obciążało serwer ? Dodam ze nie posiadam lokalnego serwera .
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”