Bardzo dziękuję:)[email protected] wrote: Tue Dec 09, 2025 4:51 amJak nie umiesz znaleźć na forum to szukaj przez Google dopisując na początku SuplaKrzysztofS wrote: Mon Dec 08, 2025 10:53 pm Cześć wszystkim!
Koledzy mam takie pytanie. Jakie ciekawe urządzenia na Zigbee możecie polecić? Nie chodzi mi o linki bo już się naczytałem, że od Chińczyków można dostać za każdym razem coś innego ale o rodzaj urządzenia.
Zaczynam swoją przygodę z bramką Zigbee w Supli. Zainteresowały mnie różnego rodzaju akcje i reakcje lokalne. Nawet takie, które działają bez internetu, Czytając ten temat viewtopic.php?t=17062 i dosyć gorącą dyskusję pod koniec postanowiłem napisać do kolegi @Zibi_007 z pytaniem, czy nie miałby do sprzedania takiej gotowej bramki do testów, bo muszę przyznać, że w temacie urządzeń DIY Supla jestem zielony jak ona samaOkazało się, że Zibi ma taką bramkę i wyśle mi za friko, tylko musi wrócić do Polski (na początku przyszłego tygodnia). Ma mi nawet jakąś fajną obudowę do tego dodać
Dziękowałem już w wiadomości, tutaj też napiszę. @Zibi_007 rządzisz!
No i właśnie w tak zwanym międzyczasie - jak mawia mój ojciec - chciałbym coś sobie do tej bramki zamówić. Mieszkam w domku jednorodzinnym, mam fotowoltaikę, żaluzje elektryczne, a z automatyki tylko bramę (na Supli) i zestaw Auratona (ogrzewanie). Możecie mi doradzić co by było takie must-have na początek? Kupiłem kiedyś - przez pomyłkę - dwa czujniki ruchu i termometr na Zigbee, ale czy działają to się dowiem jak dostanę bramkę. Jeśli było już takie pytanie albo temat to przepraszam. Podajcie mi tylko linka, bo słabo się jeszcze orientuję w tym forum a wyszukiwarka mało pomaga.
- sterowniki do żaluzji / rolet
- termometry
- czujniki otwarcia np okna
- switche dopuszkowe lub na szynę DIN do sterowania światłem lub gniazdkami
- sterowniki ledow
- switche w postaci gniazdek
- czujniki zalania
- czujniki gazów , CO2, propanu
- glowice termostatyczne
- liczniki energii elektrycznej
- włączniki scen - taki wlacznik/ pilot pozwalający na wyzwolenie wielu akcji z jednego miejsca
Jest dużo rzeczy na Zigbee ale te chyba takie przydatniejsze
Włącznik scen zakupiony.