Głowice termostatyczne i termostaty ścienne - [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 32 times

vajera wrote: Thu Dec 11, 2025 6:56 pm
klew wrote: Thu Dec 11, 2025 6:39 pm
vajera wrote: Thu Dec 11, 2025 6:37 pm

Supla tak ma 😉
U mnie nie ma :P
Box pracuje na podobnej zasadzie i nigdzie nic samo się nie dodaje (poza celowymi operacjami).
Więc to nie "Supla tak ma", tylko "Z2S tak ma" ;)
Oj tam, oj tam...ja tam wyczuwam sabotaż :lol: :lol: :lol:

Oczywiście żartuje, ale na poważnie to spójrz proszę na ten kod:

Code: Select all

auto Supla_Z2S_HvacBase = new Supla::Control::HvacBaseEE();

Supla_Z2S_HvacBase->setMainThermometerChannelNo(
    z2s_channels_table[trv_thermometer_slot].Supla_channel); 
    //to jest numer kanału termometru wewnętrznego głowicy, który zostaje dodany przed Hvac

Supla_Z2S_HvacBase->setBinarySensorChannelNo(
    Supla_Z2S_HvacBase->getChannel()->getChannelNumber());
    //tutaj zgodnie z Twoim zaleceniem ustawiam nr kanału sensora na numer kanału Hvac
przy kolejnym uruchomieniu bramki idzie initZ2SDeviceHvac:

Code: Select all

auto Supla_Z2S_HvacBase = new Supla::Control::HvacBaseEE(
    Supla_Z2S_TRVInterface);

Supla_Z2S_HvacBase->getChannel()->setChannelNumber(
      z2s_channels_table[channel_number_slot].Supla_channel);

Supla_Z2S_HvacBase->setMainThermometerChannelNo(
      z2s_channels_table[channel_number_slot].Supla_secondary_channel);
      //zgodnie z Twoim zaleceniem, bo zmiana jest później w onLoadState

Supla_Z2S_HvacBase->setBinarySensorChannelNo(
      z2s_channels_table[channel_number_slot].Supla_channel);
      //j.w.

Byłeś szybszy o 2 minuty. I jeszcze kod wkleiłeś. Ja co prawda na telefonie ale i tak podziwiam :)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
lukasz06
Has thanked: 47 times
Been thanked: 21 times

O ile dobrze pamiętam , to Zibi już raz poruszał ten temat i @Klew odpiał, że się temu przyjrzy.
Także jestem lekko zdziwioy jego wpisem
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 32 times

lukasz06 wrote: Thu Dec 11, 2025 8:06 pm O ile dobrze pamiętam , to Zibi już raz poruszał ten temat i @Klew odpiał, że się temu przyjrzy.
Także jestem lekko zdziwioy jego wpisem
Image
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

@vajera uruchomiłem cztery komplety. Wynik moim zdaniem jest bardziej niż zadawalający, po prostu podczas pracy i różnych przełączeń po prosu to chodziło płynnie nie tak jak na wersji 193.To co robiłem po kolei opisałem w pliku i jest w paczce razem z logiem. Nie wstawiałem tutaj tego opisu bo jest tego sporo, kto jest zainteresowany to sobie pobierze. Jednak Ty warto byś rzucił okiem na to, szczególnie na godzinę 21:29 w opisie. W każdym razie no no... Panie... 👍 ;)
test i log.zip
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 162 times

zzrr wrote: Thu Dec 11, 2025 9:10 pm @vajera uruchomiłem cztery komplety. Wynik moim zdaniem jest bardziej niż zadawalający, po prostu podczas pracy i różnych przełączeń po prosu to chodziło płynnie nie tak jak na wersji 193.To co robiłem po kolei opisałem w pliku i jest w paczce razem z logiem. Nie wstawiałem tutaj tego opisu bo jest tego sporo, kto jest zainteresowany to sobie pobierze. Jednak Ty warto byś rzucił okiem na to, szczególnie na godzinę 21:29 w opisie. W każdym razie no no... Panie... 👍 ;)
test i log.zip
Mega profesjonalna dokumentacja techniczna!

1. Czyli ta wersja 0.9.193 to była moja wina ;)
2. Sytuacja po resecie bramki - termostaty były na "NIE GRZEJ", ale czy głowice przypadkiem nie grzały?
Problem z tymi głowicami Tuya jest taki, że one wysyłają stan grzania tylko, jak on się zmieni - jak zrobisz szybki reset, to głowica nawet tego nie zauważy i nic nowego nie wyśle a termostat Supla nie dostanie informacji.
Dlatego wolę TRVZB/Aqara E1 - tam możesz odczytać stan atrybutu running_state w dowolnym momencie...

Możesz zrobić taki test:

1. Głowica TRV06 grzeje,
2. reset bramki - brak grzania w termostacie Supla,
3. odpal GUI (możesz tymczasowo w konsoli start-gui 0 0x101),
4. znajdź głowicę na liście urządzeń w zakładce TCC,
5. w polu datapoint id wpisz 3,
6. kliknij DataQuery,
7. Zobacz wynik pola Tuya payload + sprawdź czy nie uaktualnił się stan głowicy w Supla.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
zzrr

vajera wrote: Thu Dec 11, 2025 9:30 pm Mega profesjonalna dokumentacja techniczna!
Proszę się nie nabijać :lol: ale dzięki za miłe słowo :)
vajera wrote: Thu Dec 11, 2025 9:30 pm 2. Sytuacja po resecie bramki - termostaty były na "NIE GRZEJ", ale czy głowice przypadkiem nie grzały?
Głowica patrząc na ten pin regulujący jest zapadnięty czyli głowica grzeje. Ikona na głowicy jest GRZEJ dwie opcje - albo pozostał stan z przed restartu albo zaktualizowała stan tylko głowica. Sam T2 tez pokazuje że jest grzej. Brak aktualnej informacji w aplikacji
vajera wrote: Thu Dec 11, 2025 9:30 pm
Możesz zrobić taki test:

1. Głowica TRV06 grzeje,
6. kliknij DataQuery,
7. Zobacz wynik pola Tuya payload + sprawdź czy nie uaktualnił się stan głowicy w Supla.
Już próbuję
zzrr

Możesz zrobić taki test:

1. Głowica TRV06 grzeje,
6. kliknij DataQuery,
Zrobiłem...
Jak zrobiłem to dla głowicy to nic się nie zadziało. Ale jak to zrobiłem dla ZWT198 to zaktualizowało w aplikacji.
Powtórzyłem reset i akurat następnym razem zaktualizowały sie od razu 2szt a dwie nie
Powtórzyłem ten test dla głowic i nic, dla ZWT zaktualizowało od razu stan w aplikacji

EDIT:
Command Response payload
{00,0F,03,02,00,04,00,00,00,D6}
datapoint id = 3(0x03)
datapoint value = 214(0x000000D6)

EDIT:

Tak. powtórzyłem to jeszcze raz i po resecie wszystkie termostaty nadrzędne ZWT które w aplikacji miały zły stan tym sposobem podniosło do stanu GRZEJ tzn. stanu zgodnego z ustawieniem temperatur
Mario78
Been thanked: 1 time

Mega profesjonalna dokumentacja techniczna!

1. Czyli ta wersja 0.9.193 to była moja wina ;)
2. Sytuacja po resecie bramki - termostaty były na "NIE GRZEJ", ale czy głowice przypadkiem nie grzały?
Problem z tymi głowicami Tuya jest taki, że one wysyłają stan grzania tylko, jak on się zmieni - jak zrobisz szybki reset, to głowica nawet tego nie zauważy i nic nowego nie wyśle a termostat Supla nie dostanie informacji.
....

A ja się tyle z tym meczyłem i myslałem, że coś zle robie....
Lector
Has thanked: 13 times
Been thanked: 25 times

Lector wrote: Thu Dec 04, 2025 4:41 pm Dziś zamówiłem dwa nowe termostaty, sam jestem ciekaw bo kupuje drugi raz. Za pierwszym razem okazało się że nie było tego modelu.
W sumie za dwa zapłaciłem koło 70zł.
Szlag by to trafił.
Znowu mi piszą ze nie mają tego modelu - gorzej jak na Allegro.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
zzrr

vajera wrote: Thu Dec 11, 2025 9:30 pm ...
...
Mario78 wrote: Fri Dec 12, 2025 7:12 am A ja się tyle z tym meczyłem i myslałem, że coś zle robie....
.... widać to też dużo zależy od typu urządzenia podłączonego do bramki. Jak jeden tylko TRV06 okazuje się inaczej wysyła w zależności jaki się trafi. @vajera wysoko masz poprzeczkę. Hmm....
Jednak tak czysto teoretycznie choć wiadomo @vajera że Ty już sam najlepiej wiesz co robić to podzielę się takim pytaniem które" rodzi mi się w głowie" w nawiązaniu do tego co napisałeś.
Czy to co poprosiłeś i wysłałem "wynik Command Response payload" w jakiś sposób pomoże w rozwiązaniu tego o czym mówimy? może jakieś wymuszone ustawienie które zmusi termostaty do zaraportowania stanu? Coś będziesz kombinował z tym?

Return to “Bramka ZigBee”