Głowice termostatyczne i termostaty ścienne - [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 162 times

Patryk90 wrote: Sun Dec 14, 2025 10:48 pm @vajera - mam pytanko.
Doszedł do mnie w piątek ten termostat Avatto ZT198 z linku polecającego od Zibiego (dzięki). Wszystko w sumie działa i jak za 30 zł to nie ma się czego czepiać. Podczas testowania napotkałem pewien drobny ale czasem uciążliwy problem. Termostat ustawiony jako nadrzędny a podrzędny to TRV06. W GUI zaznaczone dwie flagi: Supla schedule i schedule manual. Bez tego głowica wyłącza się przy ustawianiu wartości na termostacie. Wydaje się, że działa. Jeśli z poziomu aplikacji wybieram program to jest ok. Przełącza się na ustawione np. 19 stopni. Jak kliknę teraz na ręczny, to wraca do ustawionej wcześniej wartości np. 22 stopni. I teraz to samo robię na termostacie. Naciskam na M, w Supli przechodzi na program a na termostacie ustawia się te programowe 19 stopni. I teraz jak ponownie nacisnę M to powinien wyjść z programu a tak nie robi. Przełącza się na chwilę na wewnętrzny program termostatu (teraz akurat 16 stopni) i zaraz wraca do 19 i programu w Supli. Mogę wyjść z tego trybu na termostacie strzałką w górę lub w dół ale wtedy zaczynam od tych 19 stopni programu i muszę znowu ustawić docelową (np. 22). Trochę to denerwujące ale da się żyć. Moje pytanie jest takie czy da się coś z tym zrobić? Bramkę mam 4MB bez logów ale jak będzie trzeba to zainstaluję z logami.
Moje ZWT198 jeszcze w podróży a jedyny egzemplarz jaki posiadam steruje piecem w domu, więc go nie ruszam bez potrzeby ;)

Podsumowując Twój opis - problemem jest to, że kolejne naciśnięcia M nie przełączają pomiędzy trybem harmonogramu a trybem ręcznym w termostacie Supla, tak?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
vajera

@Patryk90, @Zibi_007 To zjawisko, o którym piszecie dzieje się tylko w opcji, gdy ZWT198 jest termostatem nadrzędnym? Czy bez tej funkcji również nie działa przełączanie harmonogram/ręczny?

Tak, jak już napisałem - aktualnie nie mam na czym zrobić testów, więc logi mile widziane.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
vajera

zzrr wrote: Mon Dec 15, 2025 12:01 am
vajera wrote: Sun Dec 14, 2025 11:20 pm Wstępne testy na TRVZB wypadły pozytywnie, ale nie mam żadnych TS0601 do weryfikacji - może znajdzie się ktoś chętny? ;)
Sprawdziłem u siebie to pod kątem powrotu do ustawień po restarcie bramki. Jeśli chodzi o TS0601 to wygląda to mniej więcej tak...
Ta wersja *bin jest logs i na niej potrafi jakiś termostat jednak zastygnąć na 5 stopniach. W wersji 202 też tak było ale jak używałem wersji no_logs to było wyraźnie lepiej. Możliwe że w tym przypadku było by tak samo. Na dwa restarty jeden termostat pozostaje na 5 stopniach. Masz wersję no_logs? to mogę zobaczyć. Sprawdzenie podłączonych do bramki w sumie 9szt. O ile liczymy i głowice i termostaty
To sprawdź podobny plik z dzisiaj (z cyfrą 2) - też jest w wersji logs, nic nie zmieniałem w zakresie czujnika otwarcia, ale jeszcze zmodyfikowałem tę procedurę inicjalizacji głowic.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

vajera wrote: Mon Dec 15, 2025 11:58 am
zzrr wrote: Mon Dec 15, 2025 12:01 am
vajera wrote: Sun Dec 14, 2025 11:20 pm Wstępne testy na TRVZB wypadły pozytywnie, ale nie mam żadnych TS0601 do weryfikacji - może znajdzie się ktoś chętny? ;)
Sprawdziłem u siebie to pod kątem powrotu do ustawień po restarcie bramki. Jeśli chodzi o TS0601 to wygląda to mniej więcej tak...
Ta wersja *bin jest logs i na niej potrafi jakiś termostat jednak zastygnąć na 5 stopniach. W wersji 202 też tak było ale jak używałem wersji no_logs to było wyraźnie lepiej. Możliwe że w tym przypadku było by tak samo. Na dwa restarty jeden termostat pozostaje na 5 stopniach. Masz wersję no_logs? to mogę zobaczyć. Sprawdzenie podłączonych do bramki w sumie 9szt. O ile liczymy i głowice i termostaty
To sprawdź podobny plik z dzisiaj (z cyfrą 2) - też jest w wersji logs, nic nie zmieniałem w zakresie czujnika otwarcia, ale jeszcze zmodyfikowałem tę procedurę inicjalizacji głowic.
Ok. wrócę z pracy i sprawdzę. Co do pytania wyżej to najwyżej Zibi czy Patryk potwierdzą ale mogę powiedzieć że jak ZWT198 działają samodzielnie to też nie przełącza z trybu PROGRAM na RĘCZNY.
EDIT:
...z poziomu termostatu. W supli przełącza
Last edited by zzrr on Mon Dec 15, 2025 12:14 pm, edited 1 time in total.
vajera

zzrr wrote: Mon Dec 15, 2025 12:00 pm Ok. wrócę z pracy i sprawdzę. Co do pytania wyżej to najwyżej Zibi czy Patryk potwierdzą ale mogę powiedzieć że jak ZWT198 działają samodzielnie to też nie przełącza z trybu PROGRAM na RĘCZNY.
Hmm, to jest ciekawy trop. Dodałem tę funkcję na prośbę kolegi @PijanySmerf i wtedy na 100% działała. Przed chwilą sprawdziłem na modelu TRV603 i włączenie obu flag powoduje naprzemienną zmianę trybów pracy termostatu Supla?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
zzrr

vajera wrote: Mon Dec 15, 2025 12:14 pm Hmm, to jest ciekawy trop. Dodałem tę funkcję na prośbę kolegi @PijanySmerf i wtedy na 100% działała. Przed chwilą sprawdziłem na modelu TRV603 i włączenie obu flag powoduje naprzemienną zmianę trybów pracy termostatu Supla?
Na tym 198 faktycznie jest dokładnie tak jak teraz opisywał to @Patryk90. Zibi też kiedyś już o tym wspominał. Włączenie dwóch flag w ZWT198 nie załatwia tej sprawy. Tylko mówimy o ZWT198 tym bateryjnym.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 32 times

vajera wrote: Mon Dec 15, 2025 11:47 am @Patryk90, @Zibi_007 To zjawisko, o którym piszecie dzieje się tylko w opcji, gdy ZWT198 jest termostatem nadrzędnym? Czy bez tej funkcji również nie działa przełączanie harmonogram/ręczny?

Tak, jak już napisałem - aktualnie nie mam na czym zrobić testów, więc logi mile widziane.
Bez znaczenia czy nadrzędny, czy samodzielny.
Pierwsze przyciśnięcie "M" przełącza w tryb programu w Supli - prawidłowo.
Drugie przyciśnięcie "M" powinno spowodować powrót do ustawień ręcznych w Supli - nie powoduje (na chwilkę wskakuje program zapisany w termostacie, a później wraca do programu w Supli).
Strzałka w górę lub strzałka w dół powoduje wyjście z programu w Supli - ale nastawa idzie od tego co było w programie.
Przełączanie program/ręczny w Supli też działa OK.

Z czujnikiem otwarcia okna, to jest natomiast tak, że jeśli przypisujemy do termostatu termostat nadrzędny i włączymy opcję przepisywania ustawień (w cloud się o to pyta) , to ten czujnik wskoczy też do podrzędnego (jeśli był w nadrzędnym). I teraz w sytuacji otwarcia okna wyłącza się termostat nadrzędny i podrzędny - OK. Natomiast po zamknięciu wstaje tylko nadrzędny (podrzędny jest off). Rozwiązanie jest proste - usunąć czujnik otwarcia z podrzędnego - wtedy działa tak, jak powinno. Oczywiście dotyczy to starego softu, bo na tym nowym nie robiłem jeszcze testów. Muszę zrobić układ testowy i będę się bawić. Na razie mam takiego jet-laga, że nie wiem nawet jaka jest pora dnia ;)

Co do tego przyciskania "M" też zbiorę logi i wyślę (no chyba, że @Patryk90 będzie szybszy). Tak jak wspomniałem w poprzednim poście, to nie jest opcja, którą będę wykorzystywać... ale jak może dobrze działać, to warto spróbować się pobawić :)

EDIT: te dwie flagi oczywiście zaznaczone.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
zzrr

vajera wrote: Mon Dec 15, 2025 11:58 am To sprawdź podobny plik z dzisiaj (z cyfrą 2) - też jest w wersji logs, nic nie zmieniałem w zakresie czujnika otwarcia, ale jeszcze zmodyfikowałem tę procedurę inicjalizacji głowic.
Sprawdzone i tak bym spróbował to opisać...
Powtórzyłem reset wiele razy. Myślę że z 10 to minimum, żeby uzyskać jakąś powtarzalność.
Można uśrednić że wszystkie ZWT198 w 1.5 do 2 minut były w pełni odświeżone z właściwymi nastawami. Na jednym komplecie za każdym razem trwało to dłużej niż na pozostałych więc wniosek nasuwa się oczywisty że winny temu jest sam termostat. Dłużej niż pozostałe za każdym razem odświeżał się ZWT 100 ten ścienny i wracał z temperaturami w czasie do 1 minuty. Pozostawał w stanie GRZEJ na termostacie a w aplikacji przełączał się na GRZEJ w czasie do 3.5minuty.
Moim zdaniem z tych softów które do tej pory sprawdzałem pod kątem odświeżania po resecie ten działa najlepiej. Jeden tylko raz udało mi się przez jakieś kombinacje których nawet nie jestem w stanie opisać uziemić dwa termostaty na 5 stopniach to we wszystkich innych próbach termostaty ZWT198 były odświeżone w czasie do 2 minut a ZWT100 mimo że pracuje u mnie w układzie samodzielnie do 4 minut.
vajera

zzrr wrote: Mon Dec 15, 2025 4:29 pm
vajera wrote: Mon Dec 15, 2025 11:58 am To sprawdź podobny plik z dzisiaj (z cyfrą 2) - też jest w wersji logs, nic nie zmieniałem w zakresie czujnika otwarcia, ale jeszcze zmodyfikowałem tę procedurę inicjalizacji głowic.
Sprawdzone i tak bym spróbował to opisać...
Powtórzyłem reset wiele razy. Myślę że z 10 to minimum, żeby uzyskać jakąś powtarzalność.
Można uśrednić że wszystkie ZWT198 w 1.5 do 2 minut były w pełni odświeżone z właściwymi nastawami. Na jednym komplecie za każdym razem trwało to dłużej niż na pozostałych więc wniosek nasuwa się oczywisty że winny temu jest sam termostat. Dłużej niż pozostałe za każdym razem odświeżał się ZWT 100 ten ścienny i wracał z temperaturami w czasie do 1 minuty. Pozostawał w stanie GRZEJ na termostacie a w aplikacji przełączał się na GRZEJ w czasie do 3.5minuty.
Moim zdaniem z tych softów które do tej pory sprawdzałem pod kątem odświeżania po resecie ten działa najlepiej. Jeden tylko raz udało mi się przez jakieś kombinacje których nawet nie jestem w stanie opisać uziemić dwa termostaty na 5 stopniach to we wszystkich innych próbach termostaty ZWT198 były odświeżone w czasie do 2 minut a ZWT100 mimo że pracuje u mnie w układzie samodzielnie do 4 minut.
Dobre wieści - dziękuję za tak intensywne i wyczerpujące testy :!:
BTW. W warunkach "produkcyjnych" restart bramki będzie się zdarzał okazjonalnie - przy zastosowaniu akumulatorowego podtrzymania bramki może w teorii pracować cały sezon bez przerw w zasilaniu - niemniej porządek musi być i takie sytuacje muszą być opanowane.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
zzrr

vajera wrote: Mon Dec 15, 2025 4:34 pm Dobre wieści - dziękuję za tak intensywne i wyczerpujące testy :!:
BTW. W warunkach "produkcyjnych" restart bramki będzie się zdarzał okazjonalnie - przy zastosowaniu akumulatorowego podtrzymania bramki może w teorii pracować cały sezon bez przerw w zasilaniu - niemniej porządek musi być i takie sytuacje muszą być opanowane.
Dokładnie tak jak mówisz. To ekstremalne przypadki. Moim zdaniem jest dobrze. Póki mam to na stole a będzie coś co może Ci pomóc w pracy to mówisz i masz... tyle tylko mogę pomóc.

Return to “Bramka ZigBee”