BLE Supla Gateway - wyzwanie dla programistów

djack2017
Been thanked: 1 time

PioKar wrote: Tue Jun 02, 2020 12:03 pm
djack2017 wrote: Tue Jun 02, 2020 12:00 pm Instalację tego interfejsu do Supli robiłem według któregoś z wcześniejszych postów w tym wątku.
Z tym, że ja wysyłam informację i do Supli i do Zabbixa (co opisałem też w którymś z wcześniejszych postów).
U mnie sam system raspbian na "raspberry pi zero w" nie zawiesza się. Problem jest z zawieszaniem się "supla-virtual-device".
I tu wystarcza sam restart supervisor-a. Nie ma potrzeby wyłączania całego sterownika.
Restart robię o pierwszej w nocy (w cronie), więc to niczemu nie przeszkadza. A przynajmniej chodzi przez cały dzień.
Dzięki za błyskawiczną informację.
To Ja na razie zrobię test swojej maliny na długość pracy bez zawieszenia.
Mnie ta usługa wiesza się raz na tydzień , może góra raz na dwa tygodnie. Nie chce mi się tego analizować więc wolę zrobić restart
codziennie w nocy i mieć spokój.
Generalnie czasami szkoda czasu i środków na szukanie błędu, szczególnie jeśli software nie jest twój albo jest dosyć złożony. Stosuje się wtedy rozwązanie problemu "po inżyniersku" czyli - wyeliminować skutek i reszta działa ok.

U mnie wszystko ładnie i pięknie działało prawie miesiąc. Kolega Robert bardzo dużo mi pomógł w uruchomieniu czujników oraz stanu baterii a dzisiaj wszystko przestało działać. Zauważyłem że przed tym jak wszystko padło zielona dioda na malinie mrugala.
W Cloud urządzenie nie widoczne, putty również nie mogę się połączyć.
Czyżby karta pamięci padła?
pzygmunt
Been thanked: 60 times

Podłącz pod TV Lub monitor przez hdmi i sprawdź co tam się dzieje
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Jarson78

Muszę najpierw zamówić przejściówkę HDMI Mini bo niestety nie posiadam takiej.
Wtedy dopiero podłącze i sprawdzę co tam się dzieje.
Jarson78

Podłączyłem rpi pod monitor i w co drugiej linijce error więc kupiłem nową kartę i zainstalowałem wszystko od nowa.
Mam 6 czujników xiaomi, wszystkie działają oprócz jednego z którym malina nie chce się połączyć. Przed awarią ten czujnik działał bez problemu. W pliku sensor_th0.txt też nie ma wskazań temperatury. Na czujniku nie wyświetla się ikona bluetooth.
Co może być nie tak?

Jeszcze jedno pytanko, mam serwer qnap, czy da sie tak zrobić aby rpi robiło co jakiś czas kopie karty na serwer?
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Po ostatniej aktualizacji skryptu LYWSD03MMC.py (https://github.com/JsBergbau/MiTemperature2) od czterech dni nie mam ani jednej przerwy w odczytach. Warto więc zaglądać czasem na Githuba JsBergbau i pobrać aktualną wersję skryptu.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Jarson78

A jak dokonać takiej aktualizacji?
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Jeśli masz skonfigurowane Supla Virtual Device według mojego opisu, to można to zrobić np. tak:

Code: Select all

cd supla-mi-th
mv LYWSD03MMC.py LYWSD03MMC.py_old
wget https://raw.githubusercontent.com/JsBergbau/MiTemperature2/master/LYWSD03MMC.py
sudo reboot
Ps.
Warto zapoznać się z podstawowymi operacjami na plikach w systemach Linux, np.: https://soisk.info/index.php/Linux_Ubun ... katalogach
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Jarson78

Dzięki Robert.
Napewno w wolnej chwili poczytam o operacjach na plikach.
Jarson78

Cały czas próbuje dojść do tego dlaczego czujnik który do tej pory działa teraz nie działa.
pi@raspberrypi:~/supla-virtual-device $ sudo hcitool lescan
Set scan parameters failed: Input/output error

O co tu chodzi?

Return to “Ogólna dyskusja”