IOT SDK

kris.sg
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

pzygmunt wrote: Tue Jul 13, 2021 9:48 am
kris.sg wrote: Tue Jul 13, 2021 7:13 am Mam pytanie, na najnowszych źródłach przy kanale włącznika pojawia się ostrzeżenie o przekroczeniu prądu.
Trzeba coś dodać, flagę np. ?
Nie znalazłem nic w kodzie
Udostępnij swoje źródła.
Nie ma problemu proszę:

Code: Select all

https://github.com/krissgpl/supla-espressif-esp/blob/master/src/include/board/k_switch_dual.c
https://github.com/krissgpl/supla-espressif-esp/blob/master/src/include/board/k_switch_dual.h
całe src:

Code: Select all

https://github.com/krissgpl/supla-espressif-esp/tree/master/src
■Rpi4(m.2) Supla Cloud, Scripts ■Rpi3(sd) SD: 6x MI ATC, 1x W.S.
ROLETY_V3 x12 ■SWITCH_DUAL x4 ■GATE_MODULE_V3 x1 ■SOCKET_SSR x1 ■SMOKE_MODULE x1
SONOFF_TOUCH x4 ■YUNSCHAN x1 ■STAITCASE_DIMMER x1 ■MEW-01 x2 ■mROW-02 x1 ■LEW-01 x1
POW_R2 x2 ■SP111 x3
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

kris.sg wrote: Wed Jul 14, 2021 6:41 am Dzięki @klew spróbuję coś porzeźbić :)
W swoich płytkach mam protokół ustawiony na 12, druga sprawa mam własną instancję, bo na oficjalnej zostało to chyba poprawione.
Czyli u Ciebie pojawił się też problem z tym alarmem i chciałbyś to w kodzie poprawić?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
pzygmunt
Been thanked: 59 times

kris.sg wrote: Wed Jul 14, 2021 6:41 am Dzięki @klew spróbuję coś porzeźbić :)
W swoich płytkach mam protokół ustawiony na 12, druga sprawa mam własną instancję, bo na oficjalnej zostało to chyba poprawione.
Nie powiedziałbym, że poprawione. Bardziej zapudrowanie. Serwer sprawdza wersję protokołu i dla tych poniżej 15 zeruje pozostałe bajty.
Musimy ustalić dlaczego esp wysyła tam śmieci. Jest to jakoś powtarzalne ? Możesz opisać jak to odtworzyć z Twoją płytką ?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
kris.sg

Wgrałem kompilację na inne esp i jak narazie ostrzeżeń nie ma, źródeł używam aktualnych.
Poobserwuję, możliwe że mam układ wadliwy, dopiero co wlutowany.
Dam znać.
ROLETY_V3 x12 ■SWITCH_DUAL x4 ■GATE_MODULE_V3 x1 ■SOCKET_SSR x1 ■SMOKE_MODULE x1
SONOFF_TOUCH x4 ■YUNSCHAN x1 ■STAITCASE_DIMMER x1 ■MEW-01 x2 ■mROW-02 x1 ■LEW-01 x1
POW_R2 x2 ■SP111 x3
kris.sg

Aktualizacja.

Od wczoraj testuję soft na 3 modułach, które mam już jakiś czas w ścianie i brak ostrzeżeń.
Wychodzi na to, że nowy moduł który użyłem jest wadliwy, wybaczcie zamieszanie.

P.s.
Kompilację na najnowszych źródłach wgrałem do tego nowego układu, wszystkie pozostałe moduły pracowały na starych softach, dlatego założyłem że problem jest softwarowy, a tu się trafił badziewiasty esp od majfrenda :(
POW_R2 x2 ■SP111 x3
klew

kris.sg wrote: Thu Jul 15, 2021 6:44 am Aktualizacja.

Od wczoraj testuję soft na 3 modułach, które mam już jakiś czas w ścianie i brak ostrzeżeń.
Wychodzi na to, że nowy moduł który użyłem jest wadliwy, wybaczcie zamieszanie.

P.s.
Kompilację na najnowszych źródłach wgrałem do tego nowego układu, wszystkie pozostałe moduły pracowały na starych softach, dlatego założyłem że problem jest softwarowy, a tu się trafił badziewiasty esp od majfrenda :(
Wydaje mi się mało prawdopodobne, aby jakaś wada ESP mogła akurat ten jeden bajt źle ustawiać. Jak coś jest wadliwe, to z reguły nic nie działa, albo wszystko się sypie.
pzygmunt

Też mi się wydaje mało prawdopodobne, że była to wina sprzętu.
Patryk

Może "jakiś" nowy przykład w płytkach ? ;)
Czym więcej ludzi testuję , tym łatwiej znaleźć problem.
klew

Patryk wrote: Thu Jul 15, 2021 11:37 am Może "jakiś" nowy przykład w płytkach ? ;)
Czym więcej ludzi testuję , tym łatwiej znaleźć problem.
Nie ma jak zrobić przykładu, skoro w samym supla-espressif-esp nie ma wsparcia dla jakiegokolwiek licznika prądu.
Prędzej to będzie dodane do supla-arduino, ale na to też trzeba jeszcze poczekać.
pzygmunt

Generalnie rzecz biorąc ta biblioteka nie za specjalnie będzie rozwijana z uwagi na to, że Espressif porzucił NONOS_SDK.
Przymierzamy się do przejścia na RTOS i zbudowania biblioteki od podstaw tak jak została przebudowana biblioteka dla Arduino.
To też otworzy nam drogę do innych układów nie tylko do tych od Espressif-a.

Return to “Zagadnienia ogólne”