Pokazalem moduł bratu i wujkowi [elektrycy]
Pierwszy który pracuje w DE powiedział że na obudowie powinna być informacja na ile kabel ma być obrany z izolacji.
Wujek elektryk trochę starszej daty na początku nie zrozumiał grafiki, N za ”żarówkami” go zmyliło.
Wg niego lepiej jakby gniazdo było opisane: L1 OUT / L1 / L1 WYJ i analogicznie dla L2. Albo niech to się kończy na piktogramie ”zarówk"
Przekazuje tylko ich opinie.
Co do opinii młodego elektryka to może czepialstwo.
Ale w zasadzie opinia starego elektryka do mnie trafia, on nie siedzi w elektronice i trochę jej unika jak może ;p ale jak trzeba sobie radzi i jak muduł opisałem to uznał że bardzo spoko i każdy elektryk to podłączy fizycznie a niech sobie inwestor sam to konfiguruje.
ZAMEL - ZAPROSZENIE DO TESTÓW mROW-02 :)
-
Gang
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli 
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Musisz mieć aktualną chmurę oraz aplikację na telefonlesny8 wrote: Sat Jul 24, 2021 10:13 am Na pierwszym kanale miałem włączone zabezpieczenie przeciążeniowe ustawione domyślnie na 5A. Przepiąlem sobie przewód z gniazdka pod wyjście z tego kanału i podłączyłem frytownice o mocy 1200W.
mRow po przekroczeniu lekko tych 5A na tym kanale wyłączył przekaźnik, ale...
Na widoku głównym w aplikacji nie mam już informacji o wyłączeniu przekaźnika w wyniku przeciążenia. Obie apki oficjalna i nieoficjalna nie pokazują tego komunikatu, gdzie szukać przyczyny?
Wczoraj zaktualizowałem chmurę do v2.3.32, mRow w wersji v2.8.11
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Podejrzewam że problem w oprogramowaniu. Spróbuję dziś wieczorem do tego usiąśćPatryk wrote: Sat Jul 24, 2021 10:15 am Wracając do mROW-02, czy są już może jakieś przypuszczenia, co to może być, że każde wył napięcia powoduje reset wskazań.
Wina sprzętu, czy oprogramowania ???
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Patryk
Dzięki za info.
@Goral64 jaką wersję oprogramowania miałeś na początku ?
Ja v 2.8.12
@lesny8 2.8.11
A Ty ?
Ja v 2.8.12
@lesny8 2.8.11
A Ty ?
Ależ mam
To wcześniej działało, a teraz nie działa. Muszę zweryfikować na biurku.
SOP 2023 
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
:
cz->b
+ila
SOP 2024
-
Patryk
-
Goral64
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
Ja 2.8.11 i wszystko hulało, potem zrobiłem na 2.8.14 i też wszystko hula.Patryk wrote: Sat Jul 24, 2021 2:12 pm Dzięki za info.
Ja v 2.8.12
@lesny8 2.8.11
A Ty ?
Aktualny schemat na obudowie jest zrozumiały. Jeżeli do L modułu podłączysz L, to do odbiorników (żarówka) doprowadzasz z jednej strony przewód z modułu OUT 1 lub OUT 2 a z drugiej przewód N, inaczej nie zadziała.
Podobnie z łącznikami, z jednej strony doprowadzasz L a z drugiej podłączasz do IN 1 lub IN 2. (choć nieudokumentowano, ale do przycisku możesz też doprowadzić N
Żadnej filozofii i szukania drugiego dna czy jakichś innych kombinacji.
Z informacji to przydałaby się maksymalny przekrój przewodu, który można do gniazdka wcisnąć, bo może być problem, jak złączka śrubowa na 1,5 a instalacja w puszcze na 2,5. A ile izolacji trzeba ściągnąć to można sobie doświadczalnie określić.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026

-
Patryk
@klew
@leśny8 ma 2.8.11 i jest ok.
@Goral64 miał 2.8.11 , a teraz 2.8.14 i też jest ok.
Ja miałem v2.8.12 , a obecnie v2.8.14.
Może tu jest jakiś problem.
Jakieś "śmieci" po v2.8.12 ???
@leśny8 ma 2.8.11 i jest ok.
@Goral64 miał 2.8.11 , a teraz 2.8.14 i też jest ok.
Ja miałem v2.8.12 , a obecnie v2.8.14.
Może tu jest jakiś problem.
Jakieś "śmieci" po v2.8.12 ???
-
bulek68
O tym samym pomyślałem, co prawda moduł do mnie jeszcze nie dotarł więc nie wiem jaki rozmiar przewodu da się wcisnąć w zaciski malucha ale taka informacja mogła by być zdecydowanie pomocna.Goral64 wrote: Sat Jul 24, 2021 4:21 pm Z informacji to przydałaby się maksymalny przekrój przewodu, który można do gniazdka wcisnąć, bo może być problem, jak złączka śrubowa na 1,5 a instalacja w puszcze na 2,5. A ile izolacji trzeba ściągnąć to można sobie doświadczalnie określić.
W moim wypadku będzie podłączy pod gniazdkiem gdzie mam przewody 2,5 - da się takowe użyć w tych zaciskach śrubowych?
Przy katalogowych możliwościach przekaźników w zupełności wytarczyl by przewód 1mm2.
Zdecydowanie szkoda że te przekaźniki nie mają 10A było by to urządzenie bezkonkurencyjne na rynku, ale z drugiej strony rozumiem że gabaryt urządzenia ogranicza możliwości użycia tak "dużych" przekaźników.
No i na biurku nie działa. Ustawiłem po 2A na kanał, sprawdziłem przeciążenie na obu, podpinając odbiornik 800W. Nie mam informacji w app, a przecież wczesniej widziałem ikonę i komunikaty. Włączenie po przeciążeniu też trzeba było potwierdzić. Dziwne to, tak jakby po aktualizacji chmury mi przestało działać. Wcześniej sprawdzałem z Cloud w wersji v2.3.30.
Muszę sprawdzić na drugiej instancji gdzie mam jeszcze v2.3.30
SOP 2023 
SOP 2024
:
cz->b
+ila
SOP 2024